Datornicii vor merge la închisoare? Eugen Teodorovici propune o pedeapsă de până la 7 ani

15 septembrie 2019
image
Ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, a depus vineri, 13 septembrie, la Senat un proiect de act normativ care propune pedeapsa cu închisoare pentru datorniciFOTO: adevarul.ro

Ministrul de finan┼úe, Eugen Teodorovici, a depus vineri, 13 septembrie, la Senat un proiect de act normativ care propune pedeapsa cu ├«nchisoare pentru datornici, at├ót persoane fizice, c├ót ┼či juridice. Pedepsele propuse ajung de la un an de ├«nchisoare, p├ón─â la 7 ani dup─â gratii.

Vom merge la pușcărie dacă nu plătim impozitele? Un proiect de act normativ care propune pedeapsa cu închisoare pentru datornici a fost depus la Senat.

ÔÇŁConstituie infrac┼úiune ┼či se pedepse┼čte cu ├«nchisoare de la 1 an, la 6 ani, re┼úinerea ┼či neplata, ├«ncasarea ┼či neplata, ori, dup─â caz, nere┼úinerea sau ne├«ncasarea, ├«n cel mult 30 zile de la termenul scadent prev─âzut de lege, a impozitelor ┼či/sau contribu┼úiilor prev─âzute ├«n anexa la prezenta legeÔÇŁ, se arat─â ├«n documentul depus vineri la Senat, scrie adevarul.ro.  

Taxele ┼či impozitele prev─âzute ├«n Anex─â, pentru neplata c─ârora se propune pedeapsa cu ├«nchisoarea, sunt:

 • Impozitul pe dividende;
 • Impozitul pentru veniturile din activit─â┼úi independente;
 • Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectual─â;
 • Impozit pe venitul din salarii ┼či asimilate salariilor;
 • Impozitul pe veniturile din arend─â;
 • Impozitul pe veniturile sub form─â de dob├ónzi;
 • Impozit pe veniturile sub form─â de dividende;
 • Impozitul pe veniturile impozabile ob┼úinute din lichidarea unei persoane juridice sau din reducerea capitalului;
 • Impozitul pe veniturile din pensii;
 • Impozit pe veniturile din premii ┼či jocuri de noroc;
 • Impozit pe veniturile din alte surse;
 • Impozitul pe veniturile ob┼úinute de o persoan─â fizic─â dintr-o asociere ├«ntre o persoan─â fizic─â ┼či o persoan─â juridic─â, contribuabil potrivit titlului II ┼či III din Codul fiscal;
 • Contribu┼úia de asigur─âri sociale;
 • Contribu┼úia de asigur─âri sociale de s─ân─âtate;
 • Impozitul pe veniturile ob┼úinute din Rom├ónia de nereziden┼úi;
 • Impozit datorat pe venitul din transferul propriet─â┼úilor imobiliare din patrimoniul personal.
 • Contribu╚Ťia la Fondul de Mediu.

Eugen Teodorovici propune o pedeapsă de până la 7 ani

Potrivit proiectului ini┼úiat de Eugen Teodorovici, ÔÇŁconstituie infrac┼úiune ┼či se pedepse┼čte cu ├«nchisoare de la 2 ani la 7 ani ┼či interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credin┼ú─â de c─âtre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribu┼úiilor, av├ónd ca rezultat ob┼úinerea, f─âr─â drept, a unor sume de bani cu titlu de ramburs─âri sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compens─âri datorate bugetului general consolidatÔÇŁ.  

Eugen Teodorovici propune ┼či pedepsirea tentativei, dar ┼či ascunderea unor bunuri ├«n scopul sustragerii de la plata taxelor.  

Astfel, potrivit art. 9 al proiectului, constituie infrac┼úiuni de evaziune fiscal─â ┼či se pedepsesc cu ├«nchisoare de la 2 ani la 7 ani ┼či interzicerea unor drepturi urm─âtoarele fapte s─âv├ór┼čite ├«n scopul sustragerii de la ├«ndeplinirea obliga┼úiilor fiscale:

a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;

b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;

c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;

d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;

e) executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;

f) sustragerea de la efectuarea verific─ârilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiv─â ori declararea inexact─â cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;

g) substituirea, degradarea sau instrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală sau ale Codului de procedură penală.

Dacă prin faptele enumerate mai sus s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei nationale, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o treime.

Dacă prin faptele sus-amintite s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.

Citește și:

Cum se depune Declara╚Ťia Unic─â online, pas cu pas

Totul despre declaraţia unică pentru plata contribuţiilor

bianca dragusanu
BeFunky collage (10) jpg
catalin eva maruta jpg
Ce face si cum arata acum Liviu Arteni fostul sot al celebrei Israela Vodovoz 1024x576 webp
anda adam
anda adam png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
Giovani Becali jpeg
1 pneumonie jpg jpeg
sorin oprescu
rau teleorman jpg
Elevii care vor medita┼úii, vor putea face acest lucru ├«n cadrul ┼čcolii
bnr jpeg