De aici poți afla ce risc de îmbolnăvire cu COVID-19 ai, în funcție de ceea ce faci zilnic

Ultima actualizare:

    Test pentru coronavirus
Test pentru coronavirus

Poți să stai acasă și să vezi ce risc de îmbonăvire ai. Poate suna ciudat, însă 150 de voluntari din 35 de țări au realizat un test online, YOUR COVID-19 RISK, prin care românii, dar și alte popoare, pot determina nivelul de risc de contaminare cu coronavirus bazat pe activitățile zilnice pe care aceștia le au.

Cercetătorii oferă publicului un test online, elaborat special pentru a ajuta oamenii să rămână în siguranță în această perioadă. Oricine poate afla ce comportamente îi cresc riscul în perioada stării de alertă. În doar 3 minute testul îți arată ce risc ai să fii expus, contaminat, riscul pe care îl ai în comparație cu al celorlalți membri ai familiei și profilul tău comportamental în perioada stării de alertă.

Testul se numește YOUR COVID-19 RISK și poate fi accesat AICI sau scanând QR Code-ul de mai jos. Testul va fi disponibil în 29 de limbi, în prezent fiind disponibil în 6 limbi printre care și Română. Acesta a fost deocamdată lansat în doar 6 state: Belgia, Germania, Franța, Olanda, România și Turcia.

Scanați qr-code
Scanați qr-code

YOUR COVID-19 RISK este primul test de acest tip realizat la o scară atât de largă, urmărind să afle motivațiile din spatele adoptării unui comportament preventiv.

Ce este şi cum funcţionează Your COVID-19 Risk

Vorbim despre comportamente, despre schimbarea acestora, despre adoptarea unora noi. Este simplu să facem recomandări de distanţare, igiena mâinilor şi izolare. Mai dificil este să obţinem schimbarea, şi aici intervine Your COVID-19 Risk: experţii în psihologia sănătăţii şi în comunicare medicală vor reuşi să afle care sunt motivaţiile fiecărei persoane şi, în viitor, mesajele vor putea fi calibrate în funcţie de cunoaşterea motivaţiilor şi de specificul regional. ”Prin colectarea informațiilor în mod anonim, echipa care răspunde de acest test va putea transmite autorităţilor date concrete care vor ajuta la elaborarea mesajelor și recomandărilor potrivite profilului psihologic al populaţiei din România”, se arată într-un comuncat de presă transmis de Fundația Baylor Marea Neagră.

Atenție, nu este un test care confirmă coronavirusul în organism

Diana Taut, lector universitar doctor în cadrul departamentului de Psihologie al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de la universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, specialistă în psihologia sănătății publice și clinice şi psihologia consumatorului ne explică: “Instrumentul de evaluare a riscului nu se dorește a fi un instrument de elaborare a unui profil psihologic, nu este genul de test rapid pe care îl facem pe rețelele de socializare, ca să ne treacă timpul. Este un test scurt, care să te facă să reflectezi activ la comportamentele tale riscante în ceea ce privește contaminarea proprie și infectarea celorlalți cu noul coronavirus.”

când ne spălăm pe mâni, ținem virușii departe
când ne spălăm pe mâni, ținem virușii departe

Sunt două luni de când populaţia continuă să fie expusă mesajelor despre importanţa aplicării măsurilor de igienă, de distanţare, de izolare voluntară, de purtare a măştilor în spaţii publice închise. Există, este adevărat, şi un grad mare de conformare, dar se mai fac încă greşeli. Sau recomandările sunt de-a dreptul ignorate de către o minoritate foarte diversă, în numele libertăţii greşit interpretate.

“Comportamentele cheie sunt aceleași pe care le știm cu toții: spălatul mâinilor, izolarea socială pe cât posibil, distanțarea socială în spații publice, măsuri de prevenire la îndemâna oricui,” ne spune Diana Taut.

Spălarea mâinilor este esențială pentru a opri transferul picăturilor de pe suprafețe către nas, gură și ochi. Frecvenţa acestui gest este extrem de  importantă: un studiu arată că spălarea mâinilor de cinci ori pe zi, reduce cu până la 45% cazurile de infecţii respiratorii. Cu cât ne spălăm mâinile corect şi des, riscurile de îmbolnăvire scad. 

Așa arată rezultatul testului
Așa arată rezultatul testului

Virusul SARS-CoV-2 poate fi transmis de persoanelele infectate înainte ca acestea să prezinte simptomele bolii. Anchetele epidemiologice dovedesc cum pacienţii care încă nu prezintă simptome sau care se află la debutul bolii se dovedesc a fi vectorii de transmitere a bolii. De aceea este important ca fiecare persoană să cunoască riscurile şi să aplice măsurile recomandate de reducere a acestora.

Motivul pentru care vedem că recomandările combină măsurile de distanţare cu purtarea măştilor este acela al „controlului surselor”: aplicarea lor simultan va bloca răspândirea aerosolilor cu încărcătură virală de la o persoană cu infecţie activă dar necunoscută ori asimptomatică.

„Deși întrebările despre risc nu se referă și la purtarea măștii faciale în spații închise (vom introduce acest lucru în varianta 2), utilizatorii vor primi, în feedbackul personalizat pe baza răspunsurilor lor, și memento-uri legate de masca facială. Noi sperăm ca utilizarea lui să conducă la creşterea, în primul rând a gradului de conștientizare și, mai apoi, a celui de acceptabilitate al acestor măsuri simple de autoprotecție și de protejare pentru sine şi pentru ceilalţi.” A mai explicat Diana Taut

Perioada de relaxare a venit cu un set de reguli care au fost acceptate de populaţie, agenţi economici, autorităţi sanitare şi administrative. Se va putea decide o mai mare relaxare a măsurilor după alte două săptămâni, şi numai dacă evoluţia este favorabilă.

Citește și: 

Cât costă testul care îți spune dacă ești imun la Covid-19. Îl poate face orice român

Viorel Cataramă s-a îmbrăţişat cu arhiepiscopul Tomisului, ca să arate că nu le pasă de COVID-19

Începe marea testare în Capitală! Platforma unde se pot înscrie cei 11.000 de voluntari este operațională de pe 22 mai

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net