De ce cresc prețurile în România și cât va mai ține criza economică?

De ce au crescut prețurile atât de mult în România este una din întrebările esențiale care macină omul de rând. Costurile tot mai mari la alimentele de bază, combustibili sau întreținere fac viața tot mai dificilă, nu doar în țara noastră, ci pe întreg mapamondul.

De ce cresc prețurile în România?
De ce cresc prețurile în România?

Un cunoscut analist economic vine cu explicații, dar și cu previziuni sumbre pentru următoarea perioadă, care se anunță tot mai dificilă.

Invitat duminică seara (1 mai) în emisiunea ”Exces de putere” de la Antena3, Adrian Negrescu a declarat că inflația va continua să crească, vârful urmând să fie atins în vara acestui an.

„Inflația va continua să crească, iar în România inflația ar urma să atingă un vârf, adică o creştere undeva in luna iunie, ne spune chiar Banca Naţională. Inițial se vorbea de 11.3%, probabil va fi un 13-14% inflație. Ce înseamnă acest lucru?

Dacă anul trecut cumpăram cu 100 de lei nişte bunuri anul acesta acea 100 de lei valorează numai 85 de lei şi spre asta ne îndreptăm”, a precizat expertul financiar.

„Plătim nota de plată pentru trilioanele de dolari şi euro tipăriți în timpul pandemiei”

Adrian Negrescu a explicat, duminică seară, că explozia prețurilor este provocată de sumele uriașe de bani printate de guvernele lumii pe perioada pandemiei. Toate restricțiile și afacerile ținute închise sau cu un număr redus de clienți n-au făcut altceva decât să ne aducă în acest punct. 

Criza la nivel mondial este accentuată apoi și de războiul din Ucraina, consideră analistul economic.

„În esență începem să plătim nota de plată pentru trilioanele de dolari şi euro tipăriți în timpul pandemiei. S-a aruncat cu bani prin piețe, toată lumea a primit ajutoare, drept pentru care, prin inflație, încercăm să recuperăm aceşti bani.

La nivel internațional, această criză economică majoră este stimulată, din păcate, şi de războiul din Ucraina şi de dispariția din piaţă a Rusiei, de problemele generate de preţul petrolului”, a precizat Adrian Negrescu.

Previziuni sumbre privind criza economică. „Va ține și în 2023”

Expertul financiar crede că această criză va ține și anul viitor, iar țara noastră se va lovi de „probleme economice majore în iarnă, atunci când vom vedea impactul acestor creşteri de preţuri la energie şi gaze, şi cu o scădere economică deja semnificativă, pe care deja am simțit-o încă din trimestrul patru al anului 2021."

„Suntem într-o criză din care vom ieşi foarte greu şi potrivit estimărilor va ţine şi în 2023. România are un an al supraviețuirii cu o inflație intre 15%-17% pe timpul verii”, a transmis Adrian Negrescu, analist economic, în emisiunea "Exces de putere" de la Antena 3. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net