De ce este indicat vaccinul HPV. Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei din întreaga lume

Ultima actualizare:

    Vaccinul anti-HPV salvează viețile femeilorFOTO: Unsplash.com
Vaccinul anti-HPV salvează viețile femeilorFOTO: Unsplash.com

România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare. Anual, la noi în țară mor aproape 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin. Cu toate acestea, rata de vaccinare cu serul anti HPV este mică în țara noastră.

În urma cercetărilor s-a demonstrat că vaccinul anti-HPV (Virusul Papilloma Uman) reduce cu aproximativ 90% cazurile de cancer de col uterin.  Serul este recomandat fetelor cu vârste de peste 11 ani.

Vaccinul HPV salvează viețile femeilor

În Marea Britanie, vaccinul este oferit fetelor cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, iar din 2019 este disponibil şi pentru băieţi.

Ioana Mihăilă, a anunţat în septembrie, când era ministru al Sănătății, că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani. Potrivit unui ordin de ministru aprobat, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV astfel încât să fie incluse fetele cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani.

Reducere cu 87% a cancerului de col uterin conform unui studiu făcut în Anglia

Studiul a urmărit ce s-a întâmplat după ce vaccinul a fost introdus pentru fetele din Anglia în 2008. Acele fete sunt acum adulţi cu vârste de peste 20 de ani. Astfel, s-a descoperit  o reducere atât în apariţia de leziuni pre-canceroase, cât şi o reducere de 87% în apariţia cancerului de col uterin, se arată într-un studiu publicat de BBC.

Reducerea a fost mai puţin dramatică atunci când adolescenţii mai mari au fost imunizaţi, ca parte a unei campanii de recuperare. Asta pentru că mai puţini din această grupă au decis să accepte vaccinarea şi, în mod ideal, serul ar trebui administrat înainte ca persoanele să devină active sexual.

Per ansamblu, studiul estimează că programul HPV a prevenit aproximativ 450 de cancere şi 17.200 de pre-cancere.

Aproximativ 99% din cancerele de col uterin sunt cauzate de virusuri papilloma umane. Din acest motiv, mai mult de 100 de ţări au început folosirea vaccinului ca parte a planului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a se apropia de eliminarea acestui tip de cancer.

Cercetătorii spun că există mai mult de 100 de tipuri de HPV. În Marea Britanie este folosit un vaccin care protejează împotriva a două dintre ele şi va fi introdus unul care protejează în cazul a nouă virusuri.

Tinerele din România nu se vaccinează

În România, doar 12.698 de doze de vaccin anti-HPV din cele 40.000 achiziţionate în anul 2021 au fost utilizate până la sfârşitul lunii septembrie, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 – 18 ani. Până în acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Medicii avertizează asupra unui nou eșec al vaccinării HPV

Societățile medicale adresează un apel public primului ministru si ministrului Sănătății să asigure continuitatea programului de vaccinare anti-HPV. Organizatiile semnatare cer Guvernului Romaniei să aloce fondurile necesare care să permită derularea fără sincope a acestui program de vaccinare anti-HPV, conform Hotnews.ro

"Actuala lipsă de fonduri pentru achiziționarea dozelor va determina un nou eșec al programului de vaccinare anti HPV în România. Iar acest lucru intervine după un start bun anul trecut când, după o lungă pauză, programul de vaccinare anti-HPV a fost reluat" - este avertismentul lansat de Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare și Promovarea Sănătății - din care fac parte Societatea Română de Microbiologie, Societatea Română de Epidemiologie, Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice și Salvați Copiii - Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică, Societatea Română de Pediarie și Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății a transmis că în stocurile DSP-urilor mai erau vineri, 3 noiembrie, 14.000 de doze de vaccin HPV și le-a cerut medicilor de familie să vaccineze cu aceste doze.

Citește și:De la ce vârstă se administrează vaccinul antiHPV

Tot ce trebuie să stiţi despre virusul HPV

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net