De ce ne-ați scumpit mâncarea?!

Ultima actualizare:

    Prețuriel alimentelor de bază s-au dublat
Prețuriel alimentelor de bază s-au dublat

Gospodinele sunt îngrijorate. Prețul produselor de bază au sărit în aer! Untul, ouăle, zahărul, făina au prețuri nemaîntâlnite. Cel mai banal pachet de unt costa anul trecut 2,50 lei, iar acum depășește 6 lei.

Cei mai afectați sunt pensionarii și cei cu salarii mici, care își numără fiecare bănuț. Majoritatea alimentelor de bază s-au scumpit constant. Nu mai găsești unt mai ieftin de 6 lei pachetul de 200 g, ouă mai ieftine de 0,80 lei, zahăr cu preț sub 4,50 lei sau făină mai ieftină de 2,80 lei.

Preţul ouălor a crescut cu până la 50%, în magazine. Furnizorii spun că producţia a scăzut odată cu răcirea vremii. Dacă în vară se mai găseau ouă cu 0,50 lei bucata, acum au sărit la 0,80 bani – un leu. Potrivit declarațiilor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, în octombrie, ouăle s-au vândut la poarta fermelor cu 0,36 lei bucata, dar în magazine prețul s-a triplat.

La fel cum se întâmplă şi cu untul, al cărui preţ s-a triplat. Cel mai banal pachet de unt costa 2,50 lei/ 200 g, acum a sărit de 6 lei. ”Creșterea de preț la unt a început din vara lui 2016, când Franța și Germania au primit subvenții pentru depozitarea untului. Aceste țări au făcut stocuri uriașe și au mărit prețul de la 3,5 euro în 2016 (unt bloc), la 6,9 euro (unt bloc) în august 2017. Despre smântână se spune în UE că nu se va mai găsit nici la preț triplu. Pur și simplu, nu se va mai găsi. Și laptele se scumpește în fiecare an. În aprilie, când fată vacile, și în septembrie, când producția de lapte scade, au loc negocieri de preț. La noi, soluția ar fi ca producătorii să se asocieze pentru a vinde direct produsele, iar primăriile să participe cu spațiile de desfacere. Știați că, acum, România importă un milion de purceluși de lapte și 90 de milioane de pui de o zi, în fiecare an? De parcă noi nu avem ferme de animale și de păsări”, ne-a declarat Dorin Cojocaru, președintele APRIL – Asociația Patronală Română din Industria Laptelui.

Un kilogram de zahăr costa în primăvară în jur de 2,80 lei, iar acum a depășit 3,50 lei. Și făina este mai scumpă: era 2,10 lei în primăvară, iar acum este și 3 lei. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), prețurile în luna septembrie erau cu 1,8% mai mari decât în aceeași lună din 2016. Scumpirile au început în ianuarie și au accelerat în iulie, august și septembrie.

”Este o nebunie! Pe cuvânt de onoare dacă există o explicație logică! Nu dați vina pe acciza la carburanți, care contează maximum 6% din preț. Trebuie să știți că mai toate companiile care produc în România sunt străine: olandeze, franceze. Este, de fapt, un joc al companiilor străine. Asta este părerea mea”, ne-a explicat Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

Tot acest val de scumpiri va creşte şi preţul produselor de cofetărie sau patiserie. Însă, gospodinele spun că așteaptă să vadă ce vor face comercianții în perioada Postului Crăciunului, când consumul de ouă, lapte, smântână, unt, prăjituri și carne va scădea brusc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net