De ce riscă fermierii români să nu mai primească subvențiile

simeon stalpnicul png

Decizia ministrului Agriculturii de a nu mai prelungi data-limită până la care fermierii trebuiau să-şi depună dosarele în vederea obţinerii subvenţiilor, îi lasă pe aceștia fără bani. Serverul aplicației s-a stricat, iar fermierii care au lăsat totul pe ultima sută de metri nu au mai putut să își înregistreze cererile.

Serverul aplicaţiei prin care fermierii îşi raportează suprafeţele agricole pe care le cultivă, IPA Online, a fost nefuncţional săptămâna trecută şi nu a funcţionat nici luni, 15 mai, data-limită de depunere a dosarelor pentru obţinerea subvenţiilor.

Cu alte cuvinte, marii fermieri riscă să rămână fără subvenţii, având în vedere că nu mai departe de săptămâna trecută ministrul Agriculturii, Petre Daea a decis să nu mai prelungească termenul-limită.

„Într-adevăr am primit solicitări de prelungire. (...) Le-am spus şi repet, să uite o asemenea solicitare şi să se gândească ce pot să facă şi dumnealor pentru că pe data de 15 mai, la ora 24.00, aşa cum am mai spus: obloanele de la APIA se închid. (...) Dacă aş prelungi termenul şi i-aş lăsa să vină când doresc dumnealor, m-aş îndepărta de obiectivul acesta. (...) Păi, dacă prelungim pentru 1-2 întârziaţi, de ce să sancţionez toată ţara? De ce să-i sancţionez pe fermierii care au depus la timp, pentru că unii, din diverse motive subiective, sunt în afara programului? Spun subiective pentru că pe cele obiective le-am rezolvat”, a declarat Daea într-un interviu.

Potrivit acestuia, până la data de 10 mai s-au depus 799.491 de cereri, pentru 7,003 milioane de hectare, faţă de 901.335 de fermieri posibili.

Pentru a beneficia de subvenţii, fermierii să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 hectar, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 hectare, iar în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha şi/sau, după caz, să deţină un număr minim de animale. Pentru  legume cultivate în sere şi solare, pentru care se acordă sprijinul prevăzut la art. 1 alin. (2) lit. e), suprafaţa minimă a exploataţiei este de 0,3 ha, iar suprafaţa minimă a parcelei este de 0,03 ha.

cub vica blochina png
Michael Klein, Facebook jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
cub irinel columbeanu  monica gabor mr pink png
dani otil si razvan simion
ceai somn jpg
7 vedete la sag awards jpg jpeg
femeie fericire pexels andrea piacquadio 774866 jpg
image
image
image
image
image
image
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
ceai somn jpg
femeie fericire pexels andrea piacquadio 774866 jpg
calendar ortodox 2021 2 februarie intampinarea domnului png
foto1  Vila cluj jpg
bunicuta foto1 jpg