De ce scumpește carnea de porc și cât va costa un kilogram de Crăciun

18 noiembrie 2021
image
De Crăciun, un kilogram de carne de porc va ajunge la 20 de lei, spun specialiștii

Carnea de porc se scumpește de la o zi la alta, iar de Crăciun vom scoate mai mult din buzunare dacă vom dori să punem pe masă friptură și sarmale. Potrivit estimărilor, în perioada Sărbătorilor de iarnă un kilogram de carne de porc va costa în jur de 20 de lei, dar depinde foarte mult de sortimentul ales.

Carnea de porc s-a tot scumpit ├«n aceast─â perioad─â, iar pre╚Ťurile vor exploda p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului. De vin─â ar fi cre╚Öterea pre╚Ťului la energie ╚Öi gaze spun produc─âtorii care sunt obliga╚Ťi s─â pl─âteasc─â mai mult pe utilit─â╚Ťi. 

Pe de alt─â parte, fermele rom├óne╚Öti au efectivele tot mai reduse din cauza pestei porcine africane ╚Öi nu mai pot asigura dec├ót o mic─â parte din necesarul de consum. La 1 noiembrie, ├«n Rom├ónia existau nu mai pu╚Ťin de 585 de focare, majoritatea ├«nregistrate ├«n jude╚Ťul Ialomi╚Ťa

Ce spune Asocia╚Ťia Produc─âtorilor de Carne de Porc

Fermierii au precizat c─â ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n prezent este o adev─ârat─â catastrof─â ├«n contextul ├«n care au fost sacrificate aproape jum─âtate de milion de animale. Ioan Lado╚Öi, pre┼čedintele Asocia┼úiei Produc─âtorilor de Carne de Porc din Rom├ónia, a afirmat c─â ÔÇ×suntem ├«ntr-o perfect─â catastrof─â, pesta porcin─â african─â a provocat un incendiu asupra industriei, care dureaz─â de patru ani, n-am avut sprijin de la autorit─â╚Ťi. Doar anul asta peste jum─âtate de milioan de porci au fost omor├ó╚Ťi ╚Öi ├«ngropa╚Ťi, peste 40.000 de scroafe au fost uciseÔÇŁ

Adrian Ben╚Ťa, specialist economic: ÔÇ×O scumpire sezonier─âÔÇŁ

Pe de alt─â parte, speciali╚Ötii ├«ncearc─â s─â ne lini╚Öteasc─â ╚Öi spun c─â aceast─â scumpire este una sezonier─â. Adrian Ben╚Ťa, analist economic, a spus la B1Tv c─â, a╚Öa cum de Pa╚Öte se scumpe╚Öte carnea de miel, toto a╚Öa de Cr─âciun avem pre╚Ťuri mai mari la carnea de porc. "Este o scumpire sezonier─â. De Pa╚Öte se scumpe╚Öte carnea de miel, de Cr─âciun se scumpe╚Öte carnea de porc. Aceste cre╚Öteri sunt oarecum naturale, generate de momentul respectiv. De Cr─âciun avem mai mult─â cerere pentru porc. Din punctul meu de vedere este o cre╚Ötere sezonier─â, nu este una permanent─âÔÇŁ, a afirmat Ben╚Ťa.

Exist─â ├«ns─â anumite chletuieli care scumpesc produsul la raft. Pre╚Ťurile sunt mai mari ╚Öi pentru c─â produsele provin din import dar ╚Öi pentru c─â s-a devalorizat leul. Apoi, au crescut mult cheltuielile ╚Öi cu transportul din cauza pre╚Ťului mai mare la combustibil. Specialistul este de p─ârere c─â vorbim, de fapt, despre o cre╚Ötere generalizat─â a pre╚Ťurilor la alimente, nu numai la carnea de porc. ÔÇ×Vorbim ╚Öi de o cre╚Ötere generalizat─â a pre╚Ťurilor, nu discut─âm doar despre pre╚Ťul c─ârnii de porc. Este vorba despre o infla╚Ťie general─â pentru toate produsele. Dup─â unele estim─âri, exist─â un procent ├«ntre 5 ÔÇô 7%. P─ârerea mea este c─â pentru alimente, strict pentru alimente, probabil infla╚Ťia va fi ├«ntre 8% ╚Öi 10%ÔÇŁ, a mai precizat analistul economic.

Prin urmare, cre╚Öterea pre╚Ťului la gaze ╚Öi energie, cre╚Öterea pre╚Ťului la combustibil. dar ╚Öi pesta porcin─â care a decimat animalele din ferme sunt cauzele pentru care anul acesta vom m├ónca sarmale mai scumpe. 

Cât costă acum carnea de porc

P├ón─â la Cr─âciun mai avem de a╚Öteptat o lun─â. ├Äns─â ofertele din supermarketuriau ├«nceput de pe acum s─â se ├«nmul╚Ťeasc─â. De exemplu, cei de la Kaufland au c├óteva promo╚Ťii pe care ar fi bine s─â nu le ratezi. ├Än magazin vei g─âsi, p├ón─â la 23 noiembrie:

  • Pulp─â de porc pentru g─âtit la 12,99 lei kilogramul. 
  • Fleic─â de porc f─âr─â os, f─âr─â ╚Öoric, ideal─â pentru g─âtit - 14,99 lei
  • Rasol posterior de porc - 8,99 lei

╚śi din catalogul ceor de la Penny po╚Ťi alege carne pentru C─âciun, ├«n ideea ├«n care o p─âstrezi la congelator. De exemplu, aici g─âse╚Öti la reducere Piept de porc cu os, feliat, pre╚Ť 15,99 lei. Cei de la Lidl scot la ofert─â ├«n aceste zile spat─â de porc f─âr─â os, la 1,19 lei suta de grame, ceaf─â de porc cu os, feliat─â la 6,99 lei suta de grame, c├órna╚Ťi gro╚Öi de porc la 14,99 lei kilogramul. 

oana zavoranu jpg
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
maria dragomiroiu
cristina siscanu 1 jpeg
cub radu stefan banica png
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg