De la 1 februarie, certificatele de vaccinare au valabilitate limitată la 9 luni

Începând de marți, 1 februarie, certificatul verde digital are o valabilitate de maximum 9 luni de la vaccinarea cu schemă completă. Comisia Europeană a decis că, pentru a mai putea călători în state membre UE, persoanele vaccinate în primăvara anului trecut trebuie să-și „împrospăteze” imunitatea, cu o doză booster. Aceasta va prelungi pe termen deocamdată nedefinit valabilitatea certificatului digital.  

shutterstock 1929795926 jpg

Ca să înțelegeți mai bine, cei care v-ați vaccinat în august, de exemplu, nu trebuie să vă faceți boosterul acum, certificatul vostru digital este încă valid. Cei vaccinați în martie-aprilie-mai, adică acum mai bine de 9 luni, certificatul vostru verde e expirat, iar pentru a-l reînnoi, trebuie să vă faceți boosterul. 

Măsura se aplică, deocamdată, doar în cazul călătoriilor în străinătate

Atenție, însă! Această măsură se aplică, deocamdată, numai în cazul călătoriilor în străinătate. Ministerul Sănătății a venit azi cu lămuriri, spunând că, la nivel național, certificatul verde de vaccinare este funcțional și valid pentru toată lumea. „În acest moment nu a intervenit nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului electronic COVID, la intrarea pe teritoriul țării”. Țara noastră va trebui, însă, să-și adapteze legislația la cea europeană. „După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021, România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile”, a anunțat Ministerul Sănătății. 

Certificatul rămâne valabil și pe teritoriul țării, pentru intrarea la mall, la restaurant sau la cinema. Deocamdată nu se cere doza booster. Dacă se va schimba ceva, va fi prin hotărâre internă, a CNSU: „În ceea ce privește utilizarea certificatului electronic la nivel național, aceasta va fi reglementată prin hotărâre a CNSU”.  

În România, boosterul se poate face după 4 luni

În România, administrarea dozei booster a început la 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au împlinit 6 luni de la schema completă. Între timp, Omicron a venit să schimbe un pic regulile. Începând cu 17 ianuarie 2022, țara noastră a urmat modelul altor state și a redus la 4 luni termenul minim pentru administrarea dozei booster. Asta după ce s-a dovedit că două doze de vaccin nu ne mai protejează așa de bine în fața noii variante de COVID, care a dezvoltat un număr atât de mare de mutații, încât poate eluda parțial răspunsul imun post-vaccinare și post-infecție.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net