De mâine începe testarea propriu-zisă a elevilor în școli. Părinții au primit dispozitivele acasă

Ultima actualizare:

    Testarea se face în câteva minuteFOTO: Unsplash.com
Testarea se face în câteva minuteFOTO: Unsplash.com

Luni, 6 decembrie, este prima zi în care copiii vor fi testați antigen înainte de începerea cursurilor. Părinții vor fi cei care vor supraveghea acest procedeu și tot ei vor transmite responsabililor din unitățile de învățământ rezultatele. Măsura nu este însă obligatorie în România.

În acest moment, testarea de bazează pe buna credință a părinților. Însă nu se poate verifica nici dacă acestea sunt făcute corect nici dacă vor fi raportate, în caz că sunt pozitive. De altfel, ficare test pozitiv trebuie confirmat de unul RT-PCR.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgentă, doctorul Raed Arafat, a precizat într-un interviu pentru Digi 24, că folosirea testelor de salivă reprezintă doar o testare de screening, iar testul de salivă nu este definitiv. Însă, ”acești copii pot să fie scoși din comunitatea lor și lăsați acasă în izolare timp de 10-14 zile, până când devine negativ și nu mai este contagios. Școala devine mai sigură și își poate continua activitatea cu risc mai mic de închidere și în cazul unor clase, și a a școlii întregi”, a arătat șeful DSU.

Părinții, nemulțumiți de procedura de distribuire a testelor

Joia și vinerea trecute, au fost distribuite către părinți testele pentru săptămâna viitoare. Însă se pare că și acest demers a stârnit controverse. Unii părinți au fost chemați să ridice dispozitivele, sub semnătură. Alții le-au găsit la copii în ghiozdan. Au fost cazuri în care copiii au fost puși să semneze pentru ele.

Un astfel de caz a fost semnalat de avocatul Cuculis.

”Harababură și acțiuni ilegale în Galați, cu testele pentru școlari. Deși în mod normal aceste teste se iau sub semnătură de către părinții copiilor, la școala 43, un părinte ne-a semnalat că fata de 10 ani a fost obligată să semneze procesul verbal de predare primire al testului de salivă.

Asta în contextul în care, informarea “oficială” sună altfel, adică părinții trebuie să semneze de primire. Deși mesajul dat de către instituția școlară a fost emis la ora 12:00, la acel moment, copiii semnaseră deja de “primire”. Mama elevului este hotărâtă să dea acum școala în judecată”, transmite avocatul Cuculis pe un grup de socializare.

Cum se fac testele antigen de salivă

În mai multe videoclipuri, miniștrii Sănătății și Educației au arătat cum se fac testele antigen pe bază de salivă și cum se citesc.  Iată pașii pe care trebuie să îi faceți:

- Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și se va folosi cât de curând posibil;

  • - Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată;

- Se scoate tubul de extracție și un recipient cu soluție. Se scoate capacul și se adaugă soluția în tubul de extracție;- Se colectează (scuipă) saliva în recipientul de colectare;- Se extrag 3-4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție;- Se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca deșeu medical;- Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția;- Se pun 3 picături în spațiul destinat probei din dispozitivului de testare ;- Se citește rezultatul după 10—15 minute;

Rezultat POZITIV: Dacă apar două linii - o linie colorată apare în zona-martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Rezultat NEGATIV: Apare o linie colorată în zona- martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T)

Rezultat NECONCLUDENT: Linia de control (C) nu apare. În acest caz se repetă testarea folosind un nou dispozitiv.

Autoritățile spun că aceste teste sunt foarte ușor de utilizat, chiar și de către copii.

Citește și:Școli deschise, dar cu testare gratuită! Condițiile cerute de părinți

Care este legătura dintre tulpina Omicron și virusul răcelii comune

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net