De unde au ap─ârut sarmalele. Exist─â ╚Öi alte ╚Ť─âri care pretind c─â sunt ale lor

image
Sarmalele sunt de sute de ani pe mesele unei părţi importante a populaţiei lumii, dar au fost, se pare, inventate de turciFOTO: historia.ro

Sarmaua este m├óncarea nelipsit─â a rom├ónilor. Dar c├ónd, unde au ap─ârut sarmalele? Sunt ╚Öi alte ╚Ť─âri care pretind c─â ar fi locul de provenien┼ú─â al sarmalei.

Sarmalele sunt de sute de ani pe mesele unei părţi importante a populaţiei lumii, dar au fost, se pare, inventate de turci, scrie historia.ro.

Sarmaua noastr─â cea de toate s─ârb─âtorile nu este, de fapt, numai a noastr─â.

Odat─â cu ocuparea noilor teritorii, buc─ât─âria turc─â ├«╚Öi aduce semnificativ aportul, ├«n special ├«n Balcani, Europa de est ┼či Asia central─â ┼či indirect, prin intermediul altor na┼úiuni, Bosnia, Bulgaria, Croa┼úia, Slovenia, Grecia, Serbia, Rom├ónia, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Irak, Iordania, Liban, Moldova, Siria, Ucraina, Rusia, Azerbaijan, Kazahstan, K├«rghistan, Uzbekistan, Polonia, Germania, Suedia, Finlanda. Toate aceste ┼ú─âri figureaz─â pe harta sarmalelor.

Sarmalele sunt, de obicei, o m├óncare grea, care se prepar─â mai ales ├«n timpul iernii. Se servesc al─âturi de m─âm─âlig─â sau p├óine, ÔÇ×r─âcoriteÔÇŁ cu iaurt, sm├ónt├ón─â ┼či hrean. ├Än mod normal, pentru fiecare familie se prepar─â o oal─â (vas) mare cu sarmale, care sunt apoi servite ca fel principal, la ocazii speciale.

De unde vine numele de sarma

Termenul ÔÇ×sarmaÔÇŁ provine din cuv├óntul turcesc ÔÇ×sarmakÔÇŁ, care ├«nseamn─â ÔÇ×rulouÔÇŁ sau ÔÇ×pachetÔÇŁ. Este vorba deci despre un ambalaj, o ├«nvelitoare care ├«nf─â┼čoar─â o umplutur─â. Sarma se folose┼čte ├«n paralel cu alt cuv├ónt turcesc, ÔÇ×dolmaÔÇŁ, cele dou─â fiind folosite ┬á├«n multe limbi. ├Än timp ce sarma se refer─â la modul de preparare (rulou), dolma ├«nseamn─â ÔÇ×lucruri umpluteÔÇŁ.

├Än general, sarmalele se prepar─â din carne tocat─â (vit─â, porc, vi┼úel, sau o combina┼úie a lor, dar ┼či miel, capr─â, pui, ra┼ú─â, g├ósc─â), orez, ceap─â, sare, diferite condimente (piper, verde┼úuri diferite, stafide, semin┼úe de pin, scor┼úi┼čoar─â, ceap─â) amestecate ┼či apoi rulate ├«n frunze de dimensiuni mari.

Pentru ambalaj se folosesc foile de varz─â (proaspete sau murate), sfecl─â, conopid─â, m─âcri┼č, vi┼ú─â-de-vie (proaspete sau murate). Aceast─â combina┼úie este fiart─â ├«ncet timp de c├óteva ore.

Cu sarmalele pe mapamond

├Än Italia, sarmalele au fost aduse de refugia┼úii din Dalma┼úia, ├«n timpul celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial. Bulgaria se poate l─âuda cu sarmale preparate din carne tocat─â, orez ┼či iaurt. ├Än Rusia, Ucraina, Polonia se numesc ÔÇ×golubtsyÔÇŁ ┼či sunt preparate din frunze de varz─â. ├Än unele zone ale Ucrainei, sarmalele sunt fierte ├«n bor╚Ö acru sau suc de ro╚Öii. Ucrainenii au introdus sl─ânina ├«n sarmale ÔÇô aceasta fie este tocat─â, fie t─âiat─â cubule╚Ťe. ├Än Germania, sarmalele se numesc ÔÇ×KohlrollenÔÇŁ, ÔÇ×KohlrouladenÔÇŁ sau ÔÇ×KrautwickelÔÇŁ ┼či sunt preparate tot cu foi de varz─â.

├Än Suedia, se numesc ÔÇ×k├ąldolmarÔÇŁ ┼či sunt umplute cu carne de porc tocat─â ┼či, uneori, cu orez.

├Än Turcia, ┼úara de origine a acestei minunate delicatese, exist─â dou─â categorii de sarmale: cele umplute cu o combina┼úie de carne tocat─â, ceap─â, semin┼úe de pin, ulei ┼či condimente ┼či cele umplute cu un amestec de orez (f─âr─â carne), ulei de m─âsline, semin┼úe de pin, stafide, verde┼úuri (m─ârar, p─âtrunjel ┼či ment─â) ┼či condimente (de obicei ienibahar, scor┼úi┼čoar─â ┼či piper negru).

Sarmaua românească

Nu se ┼čtie cu exactitate c├ónd a ap─ârut sarmaua pe teritoriul ┼ú─ârii noastre, dar are o tradi┼úie puternic─â ┼či este asociat─â cu buc─ât─âria noastr─â tradi┼úional─â. La noi, sarmalele se prepar─â at├ót cu frunze de vi┼ú─â, c├ót ┼či cu foi de varz─â. Sarmalele cu foi de varz─â se prepar─â asem─ân─âtor cu varianta s├órbeasc─â, din carne de porc, orez, condimente ┼či afum─âtur─â, fierte ore ├«n ┼čir la foc domol. (Sursa: historia.ro)

Citește și:

Cum se fac cele mai bune sarmale de post. Reţeta Sandei Marin

Cum faci lu╚Öco┼čul, delicioasa ciorb─â de varz─â din Ardeal

cub cub anamaria prodan lauren╚Ťiu reghecampf png
brenciu si nevasta jpg
Gigi Becali FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
sotie cumpanasu jpg
Dorian Popa
cub laurette png
anca serea jpeg
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
elon musk png
Prezentare formular digital PLF - 18 dec 2021 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
incendiu de padure grecia jpeg
image png
image png
Plaja 2 Mai (24) jpg