De unde ia patriarhul Daniel aghiasma sfântă care se împarte de Bobotează

Ultima actualizare:

Pe 6 ianuarie este Bobotează, sărbătoarea Botezului Domnului. În această zi se sfințește și se împarte Aghiasma Mare, apă sfântă despre care se spune că are puteri miraculoase de tămăduire a trupului, de alinare a sufletului și de ostoire a necazurilor. De unde ia Patriarhia apa care va fi sfințită de Bobotează și ce premiere vor fi în acest an aflați de la Click!

Sf. Sinod și Patriarhul Daniel lângă izvorul din Parcul Grădina Maicii Domnului. Foto: basilica.ro
Sf. Sinod și Patriarhul Daniel lângă izvorul din Parcul Grădina Maicii Domnului. Foto: basilica.ro

La Patriarhie, la kilometrul 0 al ortodoxiei românești, pregătirile pentru Bobotează sunt în toi. Puțină lume știe că apa care va fi sfințită este adusă dintr-un puţ săpat la 183 de metri adâncime, chiar la cererea patriarhului Daniel. Locul se află în Grădina Maicii Domnului, cum se numeşte parcul din spatele reşedinţei patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.

Ce este Aghiasma Mare

Potrivit îndrumărilor Patriarhiei, Aghiasma Mare poate fi băută timp de opt zile, adică între 6 şi 14 ianuarie, dimineaţa pe nemâncate, iar în restul anului va fi băută numai la recomandarea duhovnicului. Tot cu Aghiasma Mare pot fi stropite casele şi gospodăriile pentru a nu suferi daune în timpul anului iar cei care le ocupă să nu aibă necazuri.  

Ce se întâmplă de Bobotează la Patriarhie

Pentru evitarea aglomerării piațetei Catedralei Patriarhale, joi, în intervalul orar 6:00 – 14:30 accesul credincioșilor spre Catedrală de Bobotează se va realiza doar dinspre Bulevardul Unirii scrie basilica.ro. În acest an, de Bobotează, pentru prima oară după Revoluție, joi, 6 ianuarie 2022, începând cu ora 7:00, la ”Baldachinul Sfinților” de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioșilor prezenți sticle de 1 litru cu Aghiasmă Mare, sfinţită şi îmbuteliată în 5 ianuarie (Ajunul Botezului).

”Pe 5 ianuarie va fi impodobită crucea, începând cu ora 10.00. Vor fi umplute cu apă sfințită 23.000 de sticle la 1 litru. Apa se va distribui în sticle îmbuteliate, perfect igienic. Nu se mai folosesc acele vase mari cu apa ca în ceilalți ani”, a declarat Vasile Bănescu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

Programul slujbelor de Bobotează

Între orele 09:30 și 12:30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie de Bobotează în interiorul Catedralei Patriarhale, iar în exteriorul Catedralei vor fi disponibile mai multe scaune şi un ecran video, la care credincioşii pot urmări Sfânta Liturghie.

Apoi, între orele 12:30 și 13:30, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârșită Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar apoi credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu Aghiasma Mare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net