Debranşarea de la căldură se face din timpul verii

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

După ce Guvernul a anunţat că nu va mai subvenţiona generalizat energia termică livrată centralizat, te gândeşti să te debranşezi? Specialistul Click! Mihai Mereuţă ne spune azi care sunt paşii pentru deconectarea de la sistemul public de energie termică.

Din aceeastă iarnă, proprietarii de apartamente branşate la sistemul centralizat de încălzire ar putea vedea o creştere a facturilor lunare la energia termică de 60%.

O scumpire nu poate fi exclusă aşa că, pentru cei care doresc să renunţe la serviciile publice de încălzire, iată de paşi trebuie urmaţi

simeon stalpnicul png

Debranşarea, doar cu acordul vecinilor

Dacă vrei să te debranşezi de la sistemul centralizat de încălzire trebuie să îndeplineşti câteva cerinţe prevăzute de Legea nr. 325/2006

* acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală cât şi pe verticală;

*  acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotarârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;

*  anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte;

*  deconectările/debranşările se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse;

*  cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.

Vecinul de perete are ultimul cuvânt

Deconectările individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc - condominii, alimentate cu energie termică din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele condiţii cumulative:

*  să existe acceptul scris al proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie cu care cel care doreşte debranşarea are pereţi comuni sau planşee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debranşarea şi cunosc influenţele debranşării asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate;

*  să existe documentaţia tehnică prevăzută;

*  solicitantul să aibă montat aparat de măsurare a debitului de gaze naturale pe care le consumă, în cazul în care continuă să folosească spaţiul pe care îl are în proprietate, după debranşare.

Centrala termică, doar cu autorizaţie

În situaţia în care deconectarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un alt sistem de încălzire individual, modificarea sistemului de încălzire individual se va face numai cu autorizaţie de construire, obţinută în condiţiile legii.

Acesta va ţine cont de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel încât condiţiile de mediu din imediata vecinătate să nu fie influenţate şi să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini.

Acte şi taxe necesare debranşării

Cerere de debranşare cu avizul de principiu al Asociatiei de Proprietari.

 Proiect de debranşare pentru întocmirea Referatului de specialitate privind debranşarea.

 În procesul-verbal al adunării generale se va consemna faptul că aceştia au înteles că deconectarea corpurilor de încălzire conduce la scăderea confortului termic în acel apartament, iar costurile de încălzire pentru apartament vor creşte.

Beneficiarul se prezinta la furnizorul de căldură pentru plata taxei de eliberare a avizului la proiect la ridicarea acestuia. Taxa de eliberare a avizului este de 59,34 lei, fără TVA, conform Hotărârii C.G.M.B. nr. 126 / 2008.

Costurile efective de debranşare sunt în funcţie de numărul de etaje ale blocului şi de tipul de legături folosite pentru debranşări, variind între 47 şi 85 lei/calorifer, fără TVA.

 Plata tarifului de avizare se va face în momentul depunerii documentaţiei.

Gazele şi apa, separate pe fiecare apartament

Locatarul rău platnic nu va mai crea probleme vecinilor de lângă el, dacă va fi aprobat proiectul de lege care prevede contractele individuale la utilităţi, informează Antena 3.

Gazele şi apa vor fi separate pe fiecare apartament şi vor fi oprite doar la datornici. Astfel, nu vor mai fi posibile debranşările la comun în cazul celor cu facturile la zi.

Dacă parlamentarii vor vota proiectul de lege, toţi furnizorii de utilităţi vor fi obligaţi să încheie contracte individuale pe apartamente, în maximum 180 de zile de la intrarea în vigoare a reglementării.

Legea actuală permite separarea locatarilor la utilităţi, însă procedura e complicată. Oamenii au nevoie de acordul scris al vecinilor, iar societăţile de utilităţi sunt de multe ori reticente să facă debraşări, din cauza costurilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net