Decizia luată de Romatsa, la o lună după accidentul din Apuseni

12 martie 2014
article img
Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni

La aproximativ o lună şi jumătate de la tragicul accident aviatic din Munţii Apuseni, în urma căruia şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, ROMATSA vrea să cheltuiască o sumă mare pentru realizarea unei platforme prin care se va face o simulare a comunicaţiilor între piloţi şi controlorii de trafic aerian, conform ziarulring.ro.

Instituţia îşi doreşte să realizeze, în cadrul unui proiect comun dintre ţara noastră şi Bulgaria, un fel de audit privind serviciile de comunicaţii prin date digitale.

Potrivit unui document oficial, aceste servicii vor reduce suprasolicitarea controlorilor şi a piloţilor în ceea ce priveşte comunicarea, vor creşte "încrederea în comunicaţii" şi vor "permite sistemelor în aer şi de la sol să facă schimb de informaţii".

Totodată, implementarea lor "va contribui la siguranţă, prin asigurarea unui al doilea canal de comunicare între controlori şi piloţi şi prin reducerea probabilităţii de neînţelegeri", se specifică în documentul ROMATSA.

Valoarea contractului se va ridica la aproximativ 372.000 de euro, jumătate din sumă provenind de la ROMATSA şi BULATSA (n.r. - Autoritatea Bulgară a Serviciilor de Trafic Aerian), iar jumătate din fonduri structurale.

"Activităţile proiectului vor conţine, printre altele, toate sarcinile legate de managementul şi controlul activităţilor de proiectare şi validare a serviciilor de comunicaţii prin date digitale", mai scrie în documentul ROMATSA.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi, pe lângă copilotul Răzvan Petrescu, şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.

FOTO Acesta este avionul în care a murit Adrian Iovan. Scena tragediei e dezolantă: «Se aud lupii»

Răsturnare de situaţie! Adrian Iovan nu era la manşa avionului prăbuşit în Apuseni