Decizie CNSU: Persoanele vaccinate cu ambele doze și care intră în țară nu vor mai fi carantinate

18 ianuarie 2021
article img
Persoanele care au fost vaccinate cu ambele doze nu vor mai fi nevoite să stea în carantină Sursă foto: Arhivă Click!

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat luni lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, care va intra în vigoare marți, la ora 00.00. Lista a fost actualizată de Institutul Național de Sănătate Publică, în funcție de incidența COVID-19 în statele respective, și a fost aprobată de CNSU. Iată ce țări se află pe listă și ce modificări au fost făcute. Cea mai importantă modificare este legată de faptul că persoanele care au primit ambele doze de vaccin nu vor mai fi nevoite să stea în carantină.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, în şedinţa de luni, Hotărârea numărul 4. Cetățenii care vin în România din țările menționate pe lista statelor cu grad epidemiologic ridicat sunt nevoiți să intre în carantină pentru o perioadă de două săptămâni. 

article img
Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat

Iată cele mai importante modificări: 

  • Instituirea excepţiei de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Acelaşi regim se aplică şi în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză;
  • Instituirea posibilităţii ca şi persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv cu virusul SARS-COV-2 să iasă din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică;
  • Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord li se aplică excepţiile de la măsura carantinei stipulate în Hotărârea numărul 1/2021 şi Hotărârea numărul 3/2021, dar şi excepţia de la carantinare în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment.
  • De asemenea, şi pentru persoanele care intră în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecţiuni oncologice, insuficienţă renală cronică - în program de hemodializă), ş.a.m.d.
  • Persoanele care vin din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi sunt exceptate de la măsura carantinării, respectiv persoanele vaccinate sau cele care au fost confirmate cu SARS-COV-2 şi sunt în perioada cuprinsă între 14 şi 90 de zile de la momentul confirmării, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România.