Delfinii au migrat din Marea Neagră în Dunăre. Care sunt motivele

Ultima actualizare:

Un fenomen neobișnuit a fost observat în apele Dunării. Mai mulți delfini au migrat din Marea Neagră în Dunăre. Aceștia au fost filmați făcând salturi, iar specialiștii spun că mamiferele fie își căutau hrană, fie au fost surprinse acolo din cauza războiului din Ucraina, scrie adevărul.ro.

Delfin surprins în apele Dunării Foto: Pixabay.com
Delfin surprins în apele Dunării Foto: Pixabay.com

Este un fenomen destul de rar. Prezenţa lor în Dunăre este cel mai probabil legată de hrană, ei sunt în căutarea hranei”, a declarat Adrian Filimon, cercetător științific INCDM. 

Eduard Acsente, ghid de turism la Sfântul Gheorghe, spune că mamiferele pescuiesc doar în Marea Neagră, însă e posibil să fi plecat după hrană.

De obicei, ei nu intră în Dunăre, pescuiesc în mare. Scrumbia, de exemplu, acum e… A început cumva migraţia, şi din cauza asta. Când iernile erau mai grele, acum 10, 15 ani, scrumbia începea undeva după jumătatea lunii februarie, martie, acum în noiembrie, în decembrie, avem deja scrumbie. S-a schimbat. Încălzirea globală se simte”, a precizat ghidul.

De asemenea, războiul din Ucraina ar putea fi un alt motiv pentru care delfinii migrează din apele mării. „Fie împinşi de război… Sau poate că este un grup de masculi, la această specie, masculii sunt foarte temerari în a exploata noi zone de hrănire”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în științe.

Câte mamifere au murit de la începutul războiului 

Aproximativ 50.000 de delfini din Marea Neagră au murit de la începutul războiului din Ucraina, declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, estimează organizația pentru protecția animalelor UAnimals.

Delfinii au murit în principal din cauza zgomotelor puternice produse de navele de război ale Rusiei, spune biologul Ivan Rusev, șef la Departamentul Științific al Parcului Național Limanele Tuzlei, citat de ziarul „Ukrainska Pravda”.

Din cauza zgomotelor, aceste mamifere marine își pierd orientarea în spațiu, orbesc și se lovesc de mine, precizează sursa citată. 

Este absolut groaznic pentru ecosistemul nostru”, spune Ivan Rusev.

Potrivit „Ukrainska Pravda”, războiul purtat de Putin împotriva Ucrainei a provocat deja daune ecologice în valoare de 37 de miliarde de euro.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net