Delicatese de post la primul festival pescăresc din Capitală
Există viaţă şi în Postul Paştelui pentru gurmanzi! Primul festival de mâncăruri din peşte din Capitală şi-a deschis porţile în Parcul Naţional. Iubitorii de preparate gătite după reţete tradiţionale vor găsi aici tot ce e mai bun din peşte, de la icre de crap şi borş de peşte, la păstrăv afumat în cetină, mititei din carne de peşte şi zacuscă cu peşte şi ciuperci. Reporterii Click! garantează că toate vor merge direct la „casa sufletului”.
Un iz pronunţat de peşte se simte încă de pe bulevardul Basarabia. Cineva parcă a deschis aici o cherhana. Când intri în Parcul Naţional ţi se lungesc instant urechile şi-ţi plouă-n gură. Aici e locul în care pescarii amatori se vindecă de tot de boala pescuitului. Băieţi, nu veţi prinde niciodată atâta peşte cât vă trebuie ca să gătiţi un borş! Mai bine aţi da fuga în parc căci se găseşte de toate felurile şi se prinde mai uşor, la portofel. Vă vorbeşte un pescar amator, care nu şi-a mai scos beţele de pescuit din beci de mai bine de doi ani.
Aici am avut norocul să-i întâlnesc pe singurii unguri care n-au fost câtuşi de puţin interesaţi de meciul de fotbal cu România. Nagy Ferencs şi Kholmaier Szolt sunt doi bucătari de primă mână, pritenei buni cu Măria Sa Peştele, care au venit taman din Ungaria ca să gătească cel mai mare borş de peşte din Bucureşti. Au folosit 10 kg de crap, 15 kg de caras şi 20 kg de somn, 3 kg de ceapă, 3 kg de ardei gras, borş natural românesc, un kil de usturoi mărunt din Dobrogea, sare - după gustul fiecăruia şi vreo zece legături de leuştean. Au amestecat compoziţia mai mult de-un ceas, în cel mai mare ceaun pe care l-am văzut vreodată, şi le-au ieşit 2.000 de porţii de borş care a fost mâncat de tot atâţia pofticioşi în mai puţin de două ore. Bucureştenii care au venit sâmbătă la târg au dat 10 lei pentru o farfurie de borş pescăresc.
Ca să arate că şi ungurii au reţeta lor, bucătarii din ţara vecină au pregătit şi câteva ceaune, mai mici, de borş din peşte după o reţetă tradiţională din Szeged. Ungurii folosesc mult sos de roşii, paprika şi nu acresc ciorba cu borş, ci îi dau o tentă dulceagă. Reprterii Click! au gustat din borşul unguresc şi l-au apreciat la fel de mult.
De la târgul din Parcul Naţional, care ţine până luni seară, nu lipsesc mititeii realizaţi exclusiv din carne de peşte, care se vând la 2,5 lei bucata. Sunt senzaţionali. Dacă tot veniţi, nu rataţi scrumbia la grătar (20 de lei/250 grame), un peşte rar care se pescuieşte doar la începutul primăverii. Cei care apreciază salata de icre de crap vor fi bucuroşi să afle că aici vor găsi una cu mai multe icre decât în orice supermarket, datorită reţetei brevetate de o societate din Braşov. Iubitorii mâncărurilor exotice vor găsi aici paella cu fructe de mare, care se vinde cu 15 lei porţia.
La festival puteţi găsi şi papricaş de somon file (15 lei porţia), zacuscă cu peşte şi ciuperci (12 lei borcanul de 300 de grame), mâncare de fasole de post ( 7 lei porţia). Dacă nu ţineţi post, atunci aveţi de unde alege preparate din carne de porc, brânzeturi de oaie, vacă ori capră. Producătorii de băuturi tradiţionale au adus la târg tot ce au mai bun din prune şi struguri, adică pălină ardelenească şi vinuri de tot soiul. Accesul la târg este gratuit.Fotografii: Roberto Sălceanu