„Delta” Văcăreşti e păzită zi şi noapte de Gică şi familia lui

Ultima actualizare:

    Puteţi vedea parcul de la etajul 17, prin lunete şi binocluri profesioniste
Puteţi vedea parcul de la etajul 17, prin lunete şi binocluri profesioniste

Păsări pe care orăşenii nu le văd niciodată printre blocuri. Vulpi, vidre şi peşti veniţi tiptil, tocmai în Capitală. Nu le puteţi vedea încă, dar curând Parcul Văcăreşti va putea fi  vizitat de cel puţin un milion de persoane, speră autorităţile. (Fotografii: Dorin Constanda)

Mergi pe asfalt, înconjurat de blocuri din beton, iar pe lângă tine vâjâie maşini de toate  mărimile. Nimeni nu ar putea crede că, la o aruncătură de băţ, există o mlaştină,  de 1,9 milioane de mp, plină de verdeaţă şi populată de vieţuitoare venite de la sute de kilometri.

Reporterii Click! au urcat la etajul 17 al unui bloc turn din zonă, de unde se vede, cât poţi cuprinde cu ochii, mlaştina spectaculoasă, formată pe locul unde fusese Puşcăria Văcăreşti.

Uite cum se vede mlaştina de la etajul 17!

Uite cum se vede de la etajul 17 parcul Văcăreşti
Uite cum se vede de la etajul 17 parcul Văcăreşti

Există aici, de joi, Observatorul Parcului Naţional Văcăreşti, la 60 de metri înălţime, cu binocluri profesioniste şi lunete, prin care poţi să vezi de aprope până hăt, departe. Aşteaptă curioşi şi turişti, cât mai mulţi.

Primi „turişti” sunt săracii din zonă. Vin zilnic cu bărcuţa şi stau ore în şir până preuşesc să pună în găleată câţiva peşti, care să le potolească foamea.

Însă, paznic permanent este Gică şi familia sa. Sunt opt suflete, într-o cocioabă, construită din bucăţi de tablă, şipci şi folii din plastic. Gică a fost muncitor la Danubiana, dar a rămaş şomer şi nu a găsit altă soluţie, decât să vină în „groapă”, pe atunci plină cu gunoaie.

delta vacaresti
delta vacaresti

Cei şase copiii ai lui Gică nu au fost o zi la şcoală

delta vacaresti
delta vacaresti

Mai mulţi primari au alungat romii aciuiaţi în „Valea plângerii”, cum o numiseră sărmanii, apoi locul a fost igienizat de voluntari. Gică s-a întors de fiecare dată, iar familia lui supravieţuieşte cu greu. Copiii lui nu au fost nici o zi la şcoală, dar ştiu să pescuiască şi să „vâneze” prin stufăriş şi tufe. Au ce să aleagă dintre fazani, lişiţe şi peşte.

Nu mai are zile multe Gică. Va fi alungat din nou, împreună cu copiii, căţeii şi pisicile şi puţinele  bunuri pe care le are, din pomeni.

Iniţial, fusese mânăstire, ridicată în anul 1724, iar în curtea interioară se înălţa o biserică pictată în stil brâncovenesc. Chiliile călugărilor au fost transformate de mai multe ori în celule pentru puşcăriaşi.

De-a lungul timpului, aici au fost închişi Liviu Rebreanu, Ioan Slavici, Tudor Arghezi şi Corneliu Zelea Codreanu.

În anii ’70, a început restaurarea acestor monumente, până în 1986, când Nicolae Ceauşescu şi-a dorit să fie rasă de pe faţa  pământului, iar în locul lor să se realizeze „Acumularea Lac Văcăreşti”, în care să fie adusă apă din Argeş.

Ceauşescu nu a apucat decât să radă toate construcţiile din zonă şi să admire digul din beton care urma să ţină milioane de mc de apă, adusă din Argeş. Mulţi ani, „acumularea” a devenit groape de gunoi a oraşului, populată cu sărmanii care scormoneau în resturile menajere.

Va mai dura până vă veţi putea plimba prin rezervaţia naturală din inima Capitalei, dar până atunci o putea vedea de la etajul 17, prin lunete şi binocluri profesioniste.

Ieri, s-a deschis Centrul de Observare al Parcului Natural Văcăreşti, în Splaiul Unirii 168, turn T4, etaj 17. Intrarea este liberă, dar vizitele se fac în grupuri, anunţate din timp, la  telefon 021.78.08.301 sau prin mail: office@premier-estate.eu.

Autorităţile speră ca acest parc să atragă cel puţin 1 milion de turişti în fiecare an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net