Descoperă Centrul Vechi al Bucureştiului. Distracție, dar și istorie la tot pasul

Ultima actualizare:

Vatră a Bucureştiului, Centrul Vechi este locul de unde a plecat dezvoltarea şi extinderea Capitalei. Dincolo de numeroasele restaurante, pub-uri, terase unde călătorul poate degusta mâncăruri delicioase ori îşi poate astâmpăra setea, Centrul Vechi înseamnă şi o zonă unde istoria şi contemporaneitatea se împletesc într-un amalgam de energii.

Străzile şi străduţele Centrului Vechi debordează de pofta de viaţă a celor care le „calcă pragul”. Renumit pentru locurile unde te poţi distra opri îţi poţi sătura foamea sau setea, Centrul Vechi reprezintă mult mai mult de atât. Fiecare clădire spune o poveste, povestea devenirii târgului de altădată în oraşul-Capitală de astăzi. Unul dintre locurile în care trecutul se împleteşte armonios cu prezentul este Hanul Gabroveni, de la capătul Lipscaniului către piaţeta cu statuia „Lupoaicei”, ridicat pe la jumătatea secolului 19 din cenuşa lăsată în urmă de Marele Foc din 1847 ce a distrus o bună parte din vechiul târg al Bucureştilor.

După 2014, cu fondurile asigurate de Primăria Generală a Capitalei, bătrânul han cunoaşte o haină şi o viaţă noi, el devenind sediul ARCUB – Centrul de Cultură al Municipiului Bucureşti. Aici, putem fi îmbiaţi cu spectacole de teatru, de muzică, expoziţii şi alte manifestări culturale ce se suprapun peste specificul locului precum untul pe pâine.

În imediata apropiere, ne aşteaptă Hanul cu Tei, singurul han istoric al Bucureştiului ce şi-a păstrat forma de origine, ridicat la 1833. Aici, dincolo de mirosul îmbietor de cafea, călătorul poate să intre în mirifica lume a antichităţilor la numeroasele magazine de profil ori în galeriile de artă unde un ochi atent poate descoperi minunăţii valoroase neştiute. Tot aici poţi găsi şi unul dintre cele mai frumoase sedii de librărie din Europa, găzduită, fireşte, într-o veche clădire restaurată.

Paşii ne pot duce pe străduţele pietruite şi spre bijuteria arhitectonică reprezentată de Biserica Stavropoleos, ridicată acum aproape trei secole, în 1724, în cel mai pur stil brâncovenesc sau către Biserica Domnească, cunoscută şi ca Sf. Anton, cea mai veche biserică din Bucureşti, construită la 1559 în vecinătatea Curţii Domneşti, sediul puterii domnilor Ţării Româneşti vreme de secole, aflată acum într-o amplă restaurare. Dar când şi Curtea Veche sau, cum îi spunem astăzi, Palatul Voievodal Curtea Veche, va fi redat spre vizitare publicului, spre finalul anului viitor, Centrul Vechi va pulsa cu şi mai multă energie spre sufletele şi cunoaşterea celor care îl vizitează urmele de neuitat ale unei magii istorice pe care călătorul o va purta în amintire toată viaţa. Dincolo de restaurante, terase sau pub-uri, ce vor fi oricum acolo spre a le ostoi trecătoarea foame ori sete.

Programul de promovare a patrimoniului turistic „Destination: Bucharest” este desfăşurat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net