Deținuții români care își ispășesc pedeapsa în Italia ar putea fi trimiși în România

Închisorile din Italia se vor goli de români. Costul mare al întreținerii unui deținut și suprapopularea închisorilor sunt cele două realități care determină guvernul italian să pregătească expulzarea deținuților străini iar românii sunt cei mai mulți Anunțul a fost făcut recent de un înalt demnitar al Ministerului Justiției din Italia.

Andrea Delmastro subsecretar de stat Ministerul Justiției Italia
Andrea Delmastro a anunțat că toți deținuții români vin acasă. Foto:ilgiornale.it

Anunțul a fost făcut recent de subsecretarul de stat în ministerul Justiției, Andreea Delmastro scrie stiridiaspora.ro. Acesta a spus că decizia a fost luată în Guvernul prezidat de Giorgia Meloni deocamdată doar pentru deținuții albanezi și români. De ce doar aceștia? Pentru că cetățenii acestor țări aceștia formează grosul deținuților străini din Cizmă.

Motivele pentru care Italia vrea să scape de deținuții români

„Vom emite o circulară pentru ca toți deținuții albanezi și români să poată fi transferați în închisorile din țările lor de origine fără acordul prealabil ”, a anunțat Delmastro citat de Il Giornale.

În toate statisticile și studiile întocmite de Ministerul Justiției din Italia și susținute de sindicatele gardienilor, supraaglomerarea penitenciarelor este considerată o problemă acută. Această temă a devenit foarte discutată în Italia după ce anul trecut în penitenciarele italiene s-a înregistrat recordul european de sinucideri în spatele gratiilor.

Surse din rândul sindicatelor gardienilor consultate de sursa citată spun că este vorba de 84 de cazuri. Un alt motiv îl reprezintă costul mare cu întreținerea deținuților. Andreea Delmastro a mai precizat că în acest moment în Italia sunt 15 000 de deținuți străini, iar pentru fiecare dintre ei se plătește 137 de euro pe zi. Așadar, doar deținuții străini costă statul italian nu mai puțin de 2 000 000 de euro pe zi. 

Demnitarul italian care a făcut public planul a spus că deja se lucrează cu autoritățile din România și Albania pentru extrădarea deținuților și există deja acorduri bilaterale care pot fi folosite. Deja primii deținuți, persoane foarte periculoase au fost trimise, de probă în România.

Condamnați periculoși aduși de probă din Italia în România

In septembrie 2019, un avion militar a adus în România din închisorile italiene, 16 condamnaţi periculoși considerați cu risc ridicat pentru locurile de deținere. Toți erau condamnați de instanţele de judecată italiene, aveau vârste cuprinse între 24 şi 59 de ani și au fost transferaţi, sub escortă, din Italia în România, pentru continuarea executării pedepsei în sistemul penitenciar din România.

Printre „faptele de arme” ale celor 16 se aflau: furt calificat cu circumstanțe agravante, violuri repetate, omor, tâlhărie cu circumstanțe agravante, trafic de persoane, proxenetism, act sexual cu un minor, evadare, ultraj

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net