Dezastru pe Dunăre. Tone de gunoaie acoperă apa fluviului

Ultima actualizare:

    Galați. Dunărea este invadată de tone de gunoaie: sticle, bidoane, cadavre de animale, crengi, pungi din plasticFOTO: adevarul.ro
Galați. Dunărea este invadată de tone de gunoaie: sticle, bidoane, cadavre de animale, crengi, pungi din plasticFOTO: adevarul.ro

Este dezastru pe Dunăre. Din cauza ploilor abundente, debitul fluviului a crescut la peste 11.600 mc/s, adică dublul celui normal. Râurile ieșite din matcă au adus tone de gunoaie din toată țara, care acum acoperă apa. Este ”cod portocaliu” de inundații până joi și ”cod galben” până sâmbătă.

Inundații în toată țara, iar meteorologii anunță că ploile torențiale vor continua să facă necazuri. Toate puhoaiele au ajuns în Dunăre care se află peste cotele de alarmă. În plus, fluviul este invadat de tone de gunoaie: sticle, bidoane, cadavre de animale, crengi, pungi din plastic.

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) depășește 11600 m3/s, peste media multianuală a lunii iunie, adică 6400 m3/s.

Odată cu puhoaiele, în Dunăre au ajuns și gunoaiele. Cel mai rău este în zona Orşova - Drobeta Turnu Severin, însă gunoaiele au apărut și la Galaţi. Imaginile care stârnesc revolta au fost filmate la vărsarea Siretului în Dunăre. Gunoaiele curg în pe apă, iar pe mal s-au strâns deja tone de resturi.

Imaginea este dezolantă şi în Galaţi. Debarcaderele şi pontoanele de la malul Dunării sunt înconjurate de mii de PET-uri, pungi şi resturi vegetale.

Cod portocaliu de inundații

Pe anumite porţiuni, debitul Dunării a crescut foarte mult, iar hidrologii au emis mai multe avertizării de inundaţii. În Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu este cod portocaliu până joi (13 iunie), iar în Călăraşi şi Constanța avertizarea se menţine până sâmbătă (15 iunie).

În zona portului Bechet apa a invadat terasele şi a inundat drumul spre feribot. Accesul autoturismelor este blocat şi doar TIR-urile şi camioanele mai pot trece.

Inundații istorice pe Dunăre

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a identificat trei inundații istorice pe Dunăre.

  • La sfârşitul lunii ianuarie, în 1998, în localitatea Sulina.
  • Cea de-a doua viitură considerată a fi una dintre cele mai periculoase din istoria România a fost cea din luna mai 2006 când peste 1.100 de kilometri pătraţi au fost inundaţi de-a lungul Dunării. La viitura din 2006 debitul fluviului a fost de circa 15.800 de metri cubi pe secundă. Mai multe diguri s-au prăbuşit, ceea ce a dus la inundarea unei suprafeţe de 17.600 de hectare. În total au fost inundate 87.000 de hectare, dintre care 64.350 de hectare de terenuri agricole. În jur de 3.000 de locuinţe şi 16.000 de hambare şi alte construcţii au fost distruse. Mai mult, 15.000 de persoane au fost evacuate. S-au produs pagube în valoare de circa 340 de milioane de euro.
  • Cea mai recentă inundaţie semnificativă la nivelul Dunării a fost cea din iulie 2010 când suprafaţa afectată a fost de 35 km2.

Citește și 

Cum este vremea în luna iunie, în România. Este cea mai bogată în precipitații dintre toate lunile anului

S-a umflat fluviul Dunărea! Este cod portocaliu de inundaţii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net