Dezinfectarea ├«n pandemie: ┬ź3 din 8 biocide erau diluate┬╗

image
Jurnali┼čtii de la Turnul Sfatului din Sibiu au descoperit solu┼úii care nu con┼úineau deloc alcool etilic

La cinci ani dup─â scandalul Hexi Pharma, ├«n urma c─âruia patronul Dan Condrea s-a sinucis dup─â ce s-a aflat c─â vindea biocide neconforme spitalelor din Rom├ónia, ne afl─âm ├«n pragul unui nou scandal. ├Än urma unei anchete jurnalistice s-a descoperit c─â, pe pia┼úa din Sibiu, 3 din 8 dezinfectan┼úi ale┼či aleatoriu ori erau dilua┼úi ori nu con┼úineau deloc substan┼úa activ─â.

Este vorba despre biocide rom├óne┼čti ┼či str─âine care se adresau popula┼úiei generale, dar ┼či produse ÔÇŁde ├«nalt─â eficien┼ú─âÔÇŁ, destinate ├«n special cadrelor medicale sau s─âlilor de chirurgie. ├Än urma analizelor, s-a constatat, de exemplu, c─â un s─âpun chirurgical ┼či doi dezinfectan┼úi aveau o cantitate de substan┼ú─â activ─â mai mic─â dec├ót cea declarat─â pe etichet─â ┼či, implicit, ├«n avizul de punere pe pia┼ú─â. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu re┼úeta Hexi Pharma, dar ├«nmul┼úit─â de zeci de ori, scriu jurnali┼čtii de la Turnul Sfatului din Sibiu. 

├Äns─â, de aceast─â dat─â, institu┼úiile statului rom├ón au fost avertizate asupra amplorii unor astfel de situa┼úii generatoare de profituri necuvenite ┼či care reprezint─â un atentat asupra s─ân─ât─â┼úii popula┼úiei. F─âr─â ca cineva s─â reac┼úioneze ├«n vreun fel. O situa┼úie incredibil─â a fost semnalat─â ├«n cazul unui produs v├óndut sub eticheta ÔÇŁHygienium. Gel antibacterian. Testat virucidÔÇŁ. Potrivit etichetei, gelul respectiv ar fi trebuit s─â con┼úin─â o concentra┼úie de 70% alcool etilic. ÔÇŁ├Än urma analizei, alcoolul etilic nu s-a identificat ├«n aceast─â prob─âÔÇŁ, a fost constatarea celor de la ICECHIM.

image
Jurnali┼čtii de la Turnul Sfatului din Sibiu au descoperit solu┼úii care nu con┼úineau deloc alcool etilic

Jurnali┼čtii sibieni spun c─â au intrat ┼či ├«n posesia altor rapoarte de ├«ncerc─âri efectuate tot la ICECHIM ├«n prim─âvara acestui an, la cererea altor persoane. ┼×i care arat─â acela┼či lucru: pia┼úa din Rom├ónia este inundat─â cu dezinfectan┼úi dilua┼úi. De ce s-a ajuns aici? Cererea de avizare a produselor biocide pentru pia┼úa din Rom├ónia a devenit at├ót de mare ├«nc├ót cei de la Comisia de avizare a produselor biocide din cadrul Institutului de S─ân─âtate Public─â n-au mai f─âcut fa┼ú─â. ├Än mai 2020 s-a ├«nfiin┼úat o a doua comisie, una militar─â, care func┼úioneaz─â pe perioada st─ârii de alert─â ├«n cadrul Institutului Cantacuzino. ├Än cinci luni (iunie ÔÇô octombrie 2020), numai aceast─â a doua comisie a ├«ncuviin┼úat v├ónzarea pe pia┼úa din Rom├ónia a 200 de noi produse biocide. 

De cealalt─â parte, Registrul na┼úional al produselor biocide ÔÇô cel ├«ntocmit de comisia permanent─â din cadrul INSP ÔÇô consemneaz─â c─â la ├«nceputul acestui an erau aviza┼úi pentru v├ónzarea ├«n Rom├ónia al┼úi aproape 400 de dezinfectan┼úi.

Dup─â publicarea acestor informa┼úii, ministrul S─ân─ât─â┼úii, Ioana Mih─âil─â, a transmis c─â va contacta Comisia de biocide a ministerului ┼či c─â sunt necesare investi┼úii ├«n laboratoare de referin┼ú─â pentru intensificarea controalelor.

Hexi Pharma livra biocide diluate de mii de ori

image

Hexi Pharma, al treilea cel mai mare produc─âtor ┼či distribuitor de dezinfectan┼úi ├«n unit─â┼úile sanitare din Rom├ónia, a fost acuzat c─â ┼či-a diluat produsele cu bun─â ┼čtiin┼ú─â cu p├ón─â la 2.000 de ori. Dezv─âluirea a fost f─âcut─â ├«n urma unei investiga┼úii jurnalistice al lui C─ât─âlin Tolontan ┼či a declan┼čat un scandal uria┼č legat de practicile companiei respective ┼či presupusele leg─âturi ale acesteia cu zecile de mii de infec┼úii nozocomiale din spitalele rom├óne┼čti. Procurorii au descoperit c─â, ├«n perioada 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, compania ar fi indus ├«n eroare reprezentan┼úii a 340 de unit─â┼úi sanitare "prin prezentarea ca adev─ârat─â a unor calit─â┼úi mincinoase ale produselor proprii". ├Än timpul anchetei, Dan Condrea, patronul companiei, s-a sinucis.

interior 1583876 1920 jpg
3 violeta sotie marcel pavel 2 jpg jpeg
image png
roland stanescu jpg
Ricky Martin sexy la plaj─â (6) jpg
01 jpg
bote bal contesa JPG
FotoJet jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
zodiac chinezesc jpeg
michael o leary sef ryanair scumpiri webp
anpc litoral mancare restaurante litoral
nephentes pudica jpg
instagram social media jpg
VPN jpg