Din culisele presei comuniste. De ce Cristian Ţopescu a fost dat afară din TVR

Ultima actualizare:

    Fost sportiv de performanţă, Cristian Ţopescu a comentat peste 50 de ani cele mai importante evenimente din sportul românescFoto: adevarul.ro
Fost sportiv de performanţă, Cristian Ţopescu a comentat peste 50 de ani cele mai importante evenimente din sportul românescFoto: adevarul.ro

Fost sportiv de performanţă, Cristian Ţopescu a comentat peste 50 de ani cele mai importante evenimente din sportul românesc. În anul 1983, a fost dat afară din Televiziune din ordinul Elenei Ceauşescu. Ne-a părăsit la15 mai 2018, la 81 de ani, iar fiica lui iubită, Cristina Ţopescu, s-a prăpădit în decembrie 2019.

Celebrul om de televiziune Cristian Țopescu a comentat peste 5.000 de transmisiuni live. Un cavaler al fairplay-ului, un reporter de execepție. Timp de peste 50 de ani a fost cel mai iubit comentator sportiv din România.  O voce blândă, inconfundabilă.

Puţini îşi mai amintesc că, la un moment dat, în 1983, cea mai cunoscută voce de la Televiziune nu a mai apărut pe micile ecrane.

Revista Historia face dezvăluiri din culisele presei comuniste: de ce Cristian Ţopescu a fost dat afară din Televiziune în 1983.

”În 1983, când am spus ceva la un meci de fotbal, Suedia‑România, precum că: «Unii fotbalişti români care au oferte de la cluburi renumite din străinătate, ar fi bine să li se permită să joace în străinătate, pentru că ar avea de câştigat ei, cluburile, Federaţia, întreg fotbalul românesc»! Primul ministru de atunci a sunat‑o pe tovarăşa de la Cabinetul 2 şi i‑a comunicat: «Ţopescu a îndemnat tinerii din România să plece din ţară». „Tovarăşa de la Cabinetul 2“ a spus: «Daţi‑l afară din Televiziune!»“, a povstit Cristian Ţopescu într-un interviu mai vechi.

Cristian Ţopescu, biografia

Cristian Ţopescu ne-a părăsit pe 15 mai 2018, la 81 de ani, iar pe 26 martie ar fi împlinit 83 de ani.

Cariera a început-o la 13 ani când comenta la fereastră tot ce se întâmpla pe stradă. În loc de microfon folosea una din cupele de campion ale tatălui său.

Era un copil când ”se prostea” la fereastră și relata cum trec tramvaiele pe stradă, cum sunt îmbrăcați trecătorii. A făcut o pasiune pe viață pentru cai, datorită tatălui său, campion internațional la hipism. S-a urcat pe un cal la 7 ani, la 13 ani concura la concursurile de juniori de hipism, iar până la 25 de ani a fost de două ori campion național.

”La concursurile hipice, în probele în care nu concuram, mă duceam la microfonul arenei unde povesteam, informam publicul despre cai, despre călăreți, fel de fel de amănunte. Mai spuneam și câte-o glumă. Știam foarte multe despre cai și călăreți și nu exista nici o altă persoană care să țină publicul spectator în priză cu tot felul de informații”, a povestit Cristian Țopescu, pentru ziarul ”Adevărul”.

Așa a fost remarcat de profesioniștii de la Radio și i-au propus să facă un reportaj. Nu a ezitat nici o secundă. S-au bucurat când au aflau că ar putea să comenteze și alte sporturi: volei, baschet, handbal, fotbal. Învăța desre acestea la Institutul de Educație fizică și Sport, unde era student.

În timp făcea sport la Steaua, era și ofițer. Făcuse școala de ofițeri la Grăniceri, sungura armă care avea cai.

”La TVR, când am ajuns colaborator, în '65, șeful TVR de atunci, Octavian Paler, și Tudor Vornicu, care tocmai venise din Franța, m-au întrebat: «Nu vrei să lucrezi la televiziune?». Dar tata, fost ofițer, m-a sfătuit să rămân în Armată”, a povestit Cristian Țopescu.

Și-a ascutat părintele. A lucrat în Televiziune, dar îl plătea Armata. A avut dreptate tatăl lui. În 1983, când a fost dat afară din televiziune,  cei de la Steaua l-au primit cu brațele deschise.

Pe Cristian Ţopescu nu l-au lăsat la Sevilla, în ʼ86

În perioada cea mai bună a echipei de fotbal Steaua Cristian Țopescu nu mai avea voie să părăsească țara. Nu mai avea nici pașaport pentru că fosta lui soție era plecată în Germania. ”Am stat acasă și m-am uitat la televizor când a apărat Duckadam”, a povestit Cristian Țopescu.

Abia la finala cu AC Milan, în ʼ89 a putut face deplasarea, după ce Valentin Ceaușescu a insistat ca el să comenteze meciul.

Ne vom aminti de Cristian Țopescu ca cel care a comentat majoritatea marilor performanțe sportive din România: Patzaichin, Comăneci, Năstase, Hagi, Dobrin, Balaci, Nicu Vlad, Cristian Gațu și mulți alți sportivi mari. Toți se bazau pe competența de excepție a lui Cristian Țopescu.

Citeşte şi:

Cristina Țopescu a murit cu un mare regret: «Mi-am dorit mult copii, dar o greșeală medicală a făcut imposibilă dorința!»

image
image
image
image
image
image
Orasul Aninoasa din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (76) jpg
bani jpg
plante jpeg
image png
rujeola jpg
image png
1 mos nicolae legenda jpg jpeg
bicarbonat de sodiu jpg