«Din pepenele ăsta mă răcoresc două zile!»

image
Tanti Rozica Savu speră să vândă câteva tone de pepeni în fiecare zi de caniculăFoto: Roberto Sălceanu

Va fi cald ca în Africa! Duminică (5 iulie), la orele prânzului, în vestul ţării erau deja 33 de grade, iar localnicii nu ştiau unde să se ascundă de arşiţă. De luni, se instalează canicula, iar în următoarele zile se vor înregistra până la 39 de grade.

Valul de căldură care a răpus Europa a ajuns duminică şi în ţara noastră. Vor fi până la 39 de grade în vestul ţării, motiv pentru care meteorologii au emis ”cod galben” de caniculă. În restul ţării, se vor înregistra frecvent peste 35 de grade. Atenţie! Nopţile următoare vor fi tropicale, cu temperaturi de peste 20 de grade.

Cum scapi de arşiţă dacă nu ai prea mulţi bani în buzunar şi nu eşti la mare? Cele mai ieftine metode să te răcoreşti în zilele fierbinţi sunt apa şi pepenele ieftin de la Dăbuleni.Pe tanti Rozica Savu am găsit-o la tarabă, în Piaţa Obor din Capitală. Vinde pepeni de la ea de acasă, de la Dăbuleni, cu 1,50 lei/kg. Mari, zemoşi şi foarte dulci, după cum îi laudă. Săptămâna trecută, când a plouat în Capitală, a vândut doar o tonă de lubeniţe pe zi.

image
Domnul Gică a ales cel mai mare pepene de DăbuleniFoto: Roberto Sălceanu

image
Domnul Gică a ales cel mai mare pepene de Dăbuleni

”Să vină, maică, să ia marfă de la mine, că e ieftin şi ţin de sete”, ne-a spus tanti Rozica. Bucureşteanul Gică a auzit-o şi s-a oprit să cumpere. ”Dacă tot vine canicula, pepenele ăsta uriaş mă va răcori două zile. După aceea, facem din nou aprovizionarea”, ne-a spus bărbatul.

Şi la Fântâna lui Bucur era coadă. Doamna Viorica a venit cu cinci bidoane goale, de câte cinci litri. ”Iau apă pentru mai multe zile, ca să nu fiu nevoită să ies din casă. Se anunţă caniculă mare şi vrea să fiu sigură că am cu ce să mă răcoresc”, ne-a spus femeia.

image
Bucureştenii au luat cu asalt tarabele cu lubeniţe, din Piaţa Obor

Sfaturi pentru zilele fierbinţi

De luni, plimbarea devine o aventură. În mijloacele de transport în comun abia se poate respira, iar pe stradă nu prea sunt locuri cu umbră.

O soluţie e să stai în casă. Dacă ai aer condiţionat, acum este timpul să îl foloseşti. Nu uita că trebuie să închizi geamurile şi să tragi draperiile sau jaluzelele.

image
A fost coadă ieri la apa de izvor, de la Fântâna lui Bucur

Specialiştii spun că între orele 11.00 şi 18.00 e periculos să stai în bătaia soarelui, dacă nu te protejezi cu pălărie, haine uşoare şi deschise la culoare.Este important ca în zilele de arşiţă să te hidratezi. Berea nu este o soluţie, ci apa, fructele şi legumele bogate în vitamine şi apă. Este recomandată apa minerală care completează sărurile pierdute prin transpiraţie.Ţările din Europa sunt pârjolite

image

Aerul fierbinte a urcat din deşertul african Sahara  şi a lovit în plin ţări neobişnuite cu temperaturi de 39 -40˚C. În timp ce în Tunisia, în nordul Africii, erau duminică doar 30˚C, europenii asaltau fântânile arteziene şi s-au jucat cu pistoalele cu apă, pentru a se răcori sub soarele nemilos. Chiar şi în ţările scandinave sunt temperaturi uriaşe pentru această zonă: 25˚C la Oslo şi 28˚C la Stockholm. Duminică, în estul Poloniei, nordul Spaniei şi în Cehia era alertă de ”cod roşu” de caniculă, iar în Italia era ”cod portocaliu”. Curentul de aer fierbinte se deplasează spre estul continentului, iar în ţara noastră se va simţi din plin începând de mâine.

image
sarah anamaria prodan jpg
cub theo rose png
claudia patrascanu copii png
Kate Middleton (3) jpg
https   www prosport ro wp content uploads 2022 03 Transformare socanta a pilotului Daniel Onoriu cum a ajuns sa arate dupa 55 de zile de coma si cu un stomac cat un pix FOTO webp
Soldati rusi in regiunea Herson FOTO Profimedia
Kate Middleton
giselle si tom brady
Scoala distrusa in regiunea Herson FOTO Profimedia
disparut olt jpg
image
image
image
image
8 salariu marian godina 5 jpg jpeg
calendar ortodox 2021 07 octombrie serghie si vah jpeg
Kate Middleton
pxclimateaction 4168906 1920 jpg
elena udrea adrian alexandrov jpeg
police gb15dc8736 1920 jpg