Discursul lui Nicolae Ceaușescu la 1 decembrie 1989. Ce scria ziarul Scânteia despre Marea Unire

Ultima actualizare:

    Ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu, 21 decembrie 1989foto: AFP
Ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu, 21 decembrie 1989foto: AFP

1 Decembrie 2021, 103 ani de la Marea Unire, zi marcată cu festivități în contextul pandemiei de coronavirus și cu parada Militară Naţională, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. În perioada ceaușistă, când românii sărbătoreau Ziua Națională pe 23 august, 1 Decembrie era consemnată drept ziua în care a avut loc "făurirea statului național unitar român". Iată cum arăta discursul lui Nicolae Ceaușescu la 1 decembrie 1989, la 71 de ani de la Marea Unire.

Ultimul 1 Decembrie sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu și-a găsit loc și în presa vremurilor, mai exact în Scânteia, portavocea Partidului Comunist Român. ​Iată un fragment din discursul dictorului, publicat sub titlul “Unirea cea Mare-biruință a dreptății istorice, act energic de voință a întregii națiuni”.


    Prima pagină a ziarului Scânteia, din data de 1 decembrie 1989
Prima pagină a ziarului Scânteia, din data de 1 decembrie 1989

Ultimul 1 Decembrie comunist. Discursul lui Nicolae Ceaușescu

„Desfășurarea evenimentelor istorice a demonstrat cu putere că Unirea de la 1 Decembrie 1918, care a dus la crearea statului național unitar român, a fost rezultatul nemijlocit al luptei hotărâte a celor mai largi mase populare, a întregului popor, un act în deplină concordanță cu drepturile inalienabile ale românilor, cu realitatea obiectivă, cu cerințele legice ale dezvoltării istorice sociale. Crearea statului național unitar a constituit o strălucită victorie istorică a luptei eroice, îndelungate a maselor populare pentru făurirea națiunii române, a marcat împlinirea visului secular al tuturor românilor de a trăi uniți în granițele aceleiași țări, intr-un stat unic, liber și independent".


    Ziarul Scânteia, 1 decembrie 1989
Ziarul Scânteia, 1 decembrie 1989

Cum era menționată Marea Unire în comunism. Articol din ziarul Scânteia, publicat la 1 decembrie 1989

“Cu 71 de ani în urmă, în marea carte a existenței poporului nostru, s-a gravat adânc și nepieritor un eveniment prin care a triumfat din nou dreptatea istoriei, dovedindu-se încă o dată că în calea voinței nestrămutate a națiunilor de a trăi libere, în deplină unitate, nici un obstacol, nici o piedică nu sint de netrecut, de neînfrânt. Atunci, la 1 Decembrie 1918, prin hotărârea unanimă a Marii Adunări Naționale de la Alba lulia, s-a rostit istoria însăși, încununând printr-o măreață biruință lupta necurmată a neamului românesc pentru existență de sine stătătoare în spațiul geografic ce-i era vatră de formare și de viață multimilenară. Pe harta Europei și a lumii a apărut un nou stat național unitar și independent, înfăptuindu-se astfel o legitate a istoriei: aceea că între fiii unuia și aceluiași popor să nu mai existe hotare despărțitoare de frați, hotare croite și menținute cu forța prin politica agresivă, de dictat, a unor mari imperii hrăpărețe.

Citește și:

Ultimul 1 Decembrie comunist în agenda lui Nicolae Ceaușescu. Cum a arătat ziua Marii Uniri, în 1989

Cum te îmbraci că să nu îngheți la parada militară de 1 Decembrie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net