Discursul lui Nicolae Ceaușescu la 1 decembrie 1989. Ce scria ziarul Scânteia despre Marea Unire

image
Ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu, 21 decembrie 1989foto: AFP

1 Decembrie 2021, 103 ani de la Marea Unire, zi marcat─â cu festivit─â╚Ťi ├«n contextul pandemiei de coronavirus ╚Öi cu parada Militar─â Na┼úional─â, ├«n Pia┼úa Arcului de Triumf din Bucure┼čti. ├Än perioada ceau╚Öist─â, c├ónd rom├ónii s─ârb─âtoreau Ziua Na╚Ťional─â pe 23 august, 1 Decembrie era consemnat─â drept ziua ├«n care a avut loc "f─âurirea statului na╚Ťional unitar rom├ón". Iat─â cum ar─âta discursul lui Nicolae Ceau╚Öescu la 1 decembrie 1989, la 71 de ani de la Marea Unire.

Ultimul 1 Decembrie sub dictatura lui Nicolae Ceau╚Öescu ╚Öi-a g─âsit loc ╚Öi ├«n presa vremurilor, mai exact ├«n Sc├ónteia, portavocea Partidului Comunist Rom├ón. ÔÇőIat─â un fragment din discursul dictorului, publicat sub titlul ÔÇťUnirea cea Mare-biruin╚Ť─â a drept─â╚Ťii istorice, act energic de voin╚Ť─â a ├«ntregii na╚ŤiuniÔÇŁ.

image
Prima pagină a ziarului Scânteia, din data de 1 decembrie 1989

Ultimul 1 Decembrie comunist. Discursul lui Nicolae Ceaușescu

ÔÇ×Desf─â╚Öurarea evenimentelor istorice a demonstrat cu putere c─â Unirea de la 1 Decembrie 1918, care a dus la crearea statului na╚Ťional unitar rom├ón, a fost rezultatul nemijlocit al luptei hot─âr├óte a celor mai largi mase populare, a ├«ntregului popor, un act ├«n deplin─â concordan╚Ť─â cu drepturile inalienabile ale rom├ónilor, cu realitatea obiectiv─â, cu cerin╚Ťele legice ale dezvolt─ârii istorice sociale. Crearea statului na╚Ťional unitar a constituit o str─âlucit─â victorie istoric─â a luptei eroice, ├«ndelungate a maselor populare pentru f─âurirea na╚Ťiunii rom├óne, a marcat ├«mplinirea visului secular al tuturor rom├ónilor de a tr─âi uni╚Ťi ├«n grani╚Ťele aceleia╚Öi ╚Ť─âri, intr-un stat unic, liber ╚Öi independent".

image
Ziarul Scânteia, 1 decembrie 1989

Cum era men╚Ťionat─â Marea Unire ├«n comunism. Articol din ziarul Sc├ónteia, publicat la 1 decembrie 1989

ÔÇťCu 71 de ani ├«n urm─â, ├«n marea carte a existen╚Ťei poporului nostru, s-a gravat ad├ónc ╚Öi nepieritor un eveniment prin care a triumfat din nou dreptatea istoriei, dovedindu-se ├«nc─â o dat─â c─â ├«n calea voin╚Ťei nestr─âmutate a na╚Ťiunilor de a tr─âi libere, ├«n deplin─â unitate, nici un obstacol, nici o piedic─â nu sint de netrecut, de ne├«nfr├ónt. Atunci, la 1 Decembrie 1918, prin hot─âr├órea unanim─â a Marii Adun─âri Na╚Ťionale de la Alba lulia, s-a rostit istoria ├«ns─â╚Öi, ├«ncunun├ónd printr-o m─ârea╚Ť─â biruin╚Ť─â lupta necurmat─â a neamului rom├ónesc pentru existen╚Ť─â de sine st─ât─âtoare ├«n spa╚Ťiul geografic ce-i era vatr─â de formare ╚Öi de via╚Ť─â multimilenar─â. Pe harta Europei ╚Öi a lumii a ap─ârut un nou stat na╚Ťional unitar ╚Öi independent, ├«nf─âptuindu-se astfel o legitate a istoriei: aceea c─â ├«ntre fiii unuia ╚Öi aceluia╚Öi popor s─â nu mai existe hotare desp─âr╚Ťitoare de fra╚Ťi, hotare croite ╚Öi men╚Ťinute cu for╚Ťa prin politica agresiv─â, de dictat, a unor mari imperii hr─âp─âre╚Ťe.

Citește și:

Ultimul 1 Decembrie comunist în agenda lui Nicolae Ceaușescu. Cum a arătat ziua Marii Uniri, în 1989

Cum te ├«mbraci c─â s─â nu ├«nghe╚Ťi la parada militar─â de 1 Decembrie

image png
card ajutor jpg
image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
trans bhutan cnn
12 linda evangelista main jpg jpeg
foto 1   Cristina Spatar JPG
1 carmen tanase jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
printul paul 1 jpeg
bani in portofel jpeg
inquam photo bucuresti  urmari  cod galben furtuna 92793 jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs
trans bhutan cnn