Distrugerea Pilonului II de pensii: România copiază modelul Ungariei

Ultima actualizare:

    Viktor Orban a ajuns un model pentru Liviu Dragnea
Viktor Orban a ajuns un model pentru Liviu Dragnea

România vrea să copieze modelul Ungariei în ceea ce privește naționalizarea Pilonului II de pensii. Aceasta este concluzia unei analize făcute pe adevărul.ro, care a analizat modul în care liderul țării vecine, Viktor Orban a reuşit să distrugă acest pilon, făcându-l total neatractiv pentru salariaţi.

Până la sfârşitul anului 2010, salariaţii din Ungaria plăteau pentru pensii următoarele cote de contribuţii, calculate ca procente din salariul brut: * 24% - contribuţia angajatorului către sistemul public de pensii (Pilonul I) * 1,5% - contribuţia angajatului către sistemul public de pensii (Pilonul I) * 8% - contribuţia angajatului către sistemul de pensii private (Pilonul II). Acum opt ani, partidul extremist Jobbik, aflat în coaliţia de guvernare condusă de Fidesz al lui Viktor Orban, a lansat public primele propuneri privind nevoia de a se naţionaliza Pilonul II de pensii private.

„Am analizat propunerea, dar am respins-o, pentru că am depăşi o linie roşie ce ne-ar submina politicile economice”, spunea Orban la vremea respectivă, potrivit adevărul.ro. Ca și pe Liviu Dragnea, nici pe liderul ungar nu l-a ținut mult această convingere! După câteva zile mai târziu a început să aibă alte păreri.

Pe 13 octombrie 2010, sub pretextul crizei mondiale, premierul ungar Viktor Orban a decis suspendarea plăţilor către Pilonul II de pensii pentru o perioadă de 14 luni, de la 1 noiembrie 2010 până pe 31 decembrie 2011.”Cele 8 procente din salariile brute luate de la Pilonul II urmau să treacă la bugetul de stat, ca să acopere deficitul bugetar şi să reducă datoria publică a Ungariei, care era atunci de peste 80% din PIB(…)Două luni mai târziu a venit lovitura de graţie: pe 13 decembrie, majoritatea parlamentară formată în jurul Fidesz a adoptat o lege de reformare profundă a sistemului de pensii. Conform acestei legi, salariaţii aveau un termen de o lună şi jumătate (până pe 31 ianuarie 2011) ca să opteze între Pilonul I (pensii de stat) sau Pilonul II (pensii private)”, spune Liviu Avram autorul analizei din adevărul.ro. Mai marii țării s-au gândit și la cei care ezitau și nu aveau nici o părere: aceștia erau trecuţi automat, prin efectul legii, la Pilonul I. Banii cotizaţi până atunci la Pilonul II treceau la bugetul de stat, iar salariaţii urmau să primească înapoi doar randamentele („dividendele”) obţinute de fondurile care administraseră până atunci pensiile private. Cei care preferau să rămână şi la Pilonul II trebuiau să-şi exprime această opţiune în scris. Dar condiţiile de a rămâne erau absolut îngrozitoare, prin penalităţile pe care legea le prevedea. Aceştia pierdeau orice drepturi ulterioare la pensia de stat, chiar dacă angajatorul era obligat să le plătească în continuare contribuţia de 24%. Rămâneau, practic, cu porţia de pensie de stat constituită până la acel moment. De asemenea, perioada de activitate ulterioară datei de 31 ianuarie 2011 nu le mai era considerată vechime în muncă, astfel încât să se poate pensiona după 20 de ani de activitate, aşa cum le dă dreptul legea ungară.

În România lipseşte pretextul: nu avem de-a face cu o criză economică, iar autorităţile de la Bucureşti se laudă cu o creştere susţinută în ultimii ani. De aici şi dificultatea Guvernului de a prezenta motivele pentru care, în ultimul an, vrea să facă ceva cu Pilonul II, dar nu reuşeşte să explice ce anume. Se fac analize, spun toţi oficialii, dar nimeni nu spune de ce. Cu toate acestea, primii paşi făcuţi de Viktor Orban au început să fie făcuţi deja şi la Bucureşti

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dureri de cap jpg
casa pacific palisades profimedia (1) jpg
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net