„Dodo”, agenta comunistă care l-a sedus pe Regele Mihai

Ultima actualizare:

    Regele Mihai, împreună cu Regina-mamă Elena și Mareșalul Ion Antonescu, a avut-o aproape, în perioada războiului, ca iubită, pe grecoaica Dolly Chrissolegos, bănuită de a fi fost agentă comunistăFoto: Guliver/Getty Images
Regele Mihai, împreună cu Regina-mamă Elena și Mareșalul Ion Antonescu, a avut-o aproape, în perioada războiului, ca iubită, pe grecoaica Dolly Chrissolegos, bănuită de a fi fost agentă comunistăFoto: Guliver/Getty Images

În vara anului 1942, Mihai I era din nou rege, de aproape 2 ani, după abdicarea lui Carol al II-lea, tatăl său, la 6 septembrie 1940. Se apropia de vârsta de 21 de ani şi avea deja în spate câteva zbuciumate poveşti amoroase. În viaţa suveranului intră o grecoaică, de 20 de ani, Dolly Chrissolegos. Un articol din revista franceză “Cavalcade”, din 15 ianuarie 1948, apărută la două săptămâni de la abdicarea lui Mihai I, relatează, la modul romanţat, despre idila dintre rege şi Dolly, supranumită şi “Dodo”. Cea care era lângă Rege inclusiv în ziua de 23 august 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste, fostul aliat, a fost bănuită că ar fi o agentă comunistă „plasată” în patul Regelui.

“Şi pe urmă, într-o seară, el întâlni pe Dolly Chrissolegos. Era în vara anului 1942, la o serbare de noapte în grădina Palatului Regal. Printr- o ironie a soartei, Dolly era roşcată ca Magda (Elena) Lupescu. Roşcată, albă, cu ochi mari şi verzi de zeiţă greacă. Avea 20 de ani. Era în toată strălucirea ei. «Cine este?», întrebă Mihai. «Este nevasta unui traficant. S-a măritat la 16 ani. El era funcţionar la telefoane şi (cu voce joasă) comunist. El câştigă mulţi bani cu germanii. El o bate. Ea are de amant pe un colonel de cavalerie. Ea»… «Numele ei?». «Dolly Chrissolegos». Puţin după asta, ea se numea «Dodo» pentru rege”, se scrie în articolul “Tragicul şi sentimentalul destin al regelui Mihai al României” din revista franţuzească „Cavalcade”, numărul 93, din 15 ianuarie 1948,, în traducerea apărută în publicaţia românească online Curentul International. Din textul acestuia, care e mult mai lung, reiese că Dolly era “omul sovieticilor”, fiind băgată în patul regelui tocmai pentru a-i influenţa deciziile în sensul dorit de comunişti.

Un alt episod relatează despre rolul lui Dolly în ascunderea lui Emil Bodnăraş, agentul Moscovei trimis să reorganizeze partidul comunist din România şi ajuns ulterior, în noiembrie 1947, ministrul apărării în guvernul dr. Petru Groza. De asemenea, sunt înfăţişate indicaţiile pe care Dolly le primea chiar de la Ana Pauker, “femeia de fier” a regimului comunist în primii ani de la instaurarea acestuia în ţară. Chiar şi întoarcerea armelor contra Germaniei, fostul aliat, de la 23 august 1944, e pusă pe seama “prelucrării” pe care “Dodo” i-ar fi făcut-o iubitului ei, Mihai I. “La 23 august, «Dodo » îi spune regalului său amant: «Porneşte, Mihăiţă!». Regele îl primeşte pe Antonescu, face să fie arestat. Germanii sunt încă acolo. Energia lui Mihai îi ia din scurt, îi domină. Poporul român freamătă de entuziasm pentru rege. Când soseşte Armata Roşie, ţara era deja întoarsă. România se alătura aliaţilor. «Dodo » a câştigat”, se mai scria în materialul din revista franceză. 

I-a fost alături în ziua decisivă a actului de la 23 august 1944

Tot conform articolului, relaţia regelui cu grecoaica Dolly, “arma secretă” a comuniştilor din patul suveranului, ar fi durat chiar până în noiembrie 1947, când Mihai merge la Londra, la nunta viitoarei regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Acolo o va întâlni pe Ana de Bourbon-Parma, viitoarea lui soţie. Peste o lună avea să abdice, luând calea exilului şi dând-o uitării şi pe Dolly. În articolul din revista “Cavalcade” este menţionată şi suspiciunea reginei Elena, mama lui Mihai, faţă de “Dodo”, adică Dolly Chrissolegos. În toată perioada celei de-a doua urcări pe tron a tânărului monarh, regina Elena i-a stat alături, în condiţiile în care Carol al II-lea plecase în exil, după 6 septembrie 1940.

“Regina Elena se nelinişteşte. Mihai rezistă noilor ocupanţi (n.r. – sovieticilor şi, implicit, comuniştilor români). «Dodo» încurajează reconcilierea (…) Regina-mamă decide să sfârşească cu ceea ce este în ochii ei «politica lui Dodo». «Tu trebuie să rupi cu această femeie. Ea joacă pe cartea ruşilor, contra noastră». «Ea mi-a jurat că a rupt cu amicii ei comunişti şi eu o cred!», răspunde Mihai. «Această creatură te pierde. Goneşte- o. Căsătoreşte- te cu Margareta a Angliei (n.r. – sora mai mică a viitoarei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii) sau cu Charlotte a Belgiei. Sovieticii nu vor mai îndrăzni nimic contra ta. Margareta e încântătoare, Charlotte, de asemenea, frumoasă şi fină ca mama sa, biata Astrid»… Regele Mihai nu vrea să audă nimic. «Dodo» aleargă îndată. Mihai se lasă îmbrobodit. Totuşi, e neliniştit.(…) Elena poate are dreptate. Trebuie să se întoarcă spre Occident… să se căsătorească”, se mai scria în articolul din „Cavalcade” de acum 71 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
bebelus jpg
pensie jpeg
invitatie de nunta jpg
Prințul William în noiembrie 2023  foto   GettyImages jpg
eruptie vulcan jpg
bataie bici campanie sibiu jpg
image png
scoala fara elevi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net