Domnilor judecători, ce dialoguri «spumoase» aţi interzis! Top interceptări
Interlopi, oameni de afaceri, politicieni. Toţi tremurau la gândul că sunt ascultaţi, interceptaţi, filaţi, fotografiaţi de Serviciul Român de Informaţii şi se vor trezi cu dosare penale pentru matrapazlâcurile pe care le fac. De-acum, cel puţin pentru o perioadă, pot răsufla uşuraţi. Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că aceste interceptări nu pot fi făcute de SRI.
De la greşeli gramaticale şi ameninţări fioroase la expresii codificate care de care mai ciudate. Unii au bătut în peretele dubei, alţii au făcut cu ochiul. Nu sunt scene de la camera sau microfonul ascunse, sunt extrase din interceptările procurorilor DNA sau DIICOT. Click! vă prezintă “perlele” stenogramelor care, în ultimii ani, au îngropat politicieni atotputernici sau interlopi de temut.
Fostul primar al Capitalei, «discuţie» prin semne
Deloc de neglijat în privinţa inculpaţilor Oprescu Sorin şi Stanca Cristian este şi „discuţia” pe care cei doi au purtat-o la data de 17.09.2015 în autovehiculul aparţinând D.G.P.M.B. destinat transportului persoanelor private de libertate, din care rezultă că primul este în continuare interesat ca persoanele apropiate lui să păstreze tăcerea cu privire la activitatea infracţională derulată împreună, în timp ce al doilea este dispus să păstreze această tăcere. În acest sens, se remarcă faptul că, pe parcursul discuţiei ce a urmat între cei doi inculpaţi, după ce s-au salutat şi a urmat un scurt moment de linişte, inculpatul Stanca Cristian i-a spus din buze inculpatului Oprescu Sorin: „Nu” şi, după două secunde, a făcut cu degetul arătător un semn în formă de X în dreptul buzelor.
«Ceapa ta de drac!»
”Dă-ncoace paşaportul! Cât ai pus aici? Pui 70! Dă-ncoa! Hai, mai pune 50, că-ţi tai capul! Ceapa ta de drac!”, sunt vorbele “duioase” pe care vameşul Manuel Eugen Costache le spunea unui şofer în timp ce îi cerea clasica şpagă.
Milogeala judecătorului
Corupţii din justiţie puneau problema banilor pentru intervenţii altfel. Se cerea şpagă ca la uşa bisericii. ”Eu sunt singur acasă şi nu mai am bani nici de mâncare, nici de ţigări! Eu pe dvs. vă consider ca un tată, vă roagă mama să-mi daţi şi mie nişte bani”, se milogea către patronul Avicola Călăraşi, fiul procuroarei Angela Nicolae.
Mulţumită de haina de blană
Judecătoarea Antoanela Costache, care a luat şpagă de la vrăjitoare, a căzut şi ea pe interceptări şi a fost înregistrată grozăvindu-se către colege în legătură cu o haină de blană tocmai primită. ”N-am îmbrăcat-o niciodată... E mare, e grea!”, se lamenta magistratul.
«Spitalul» şi «Barosanul»
În interceptări, oamenii politici au porecle care, cred ei, îi fac de nerecunoscut. ”Spitalul” este Viorel Hrebenciuc în Dosarul Retrocedărilor. Oprescu este ”Barosanul”, în dosarul de luare de mită.
«Îi razi mustaţa»
Poliţiştii corupţi au şi ei limbajul lor codificat. “Îi razi doar mustaţa” aranjează prin telefon modificarea unei amenzi, şeful Serviciului Circulaţie de la IPJ Teleorman, Dobre Dănuţ.
Ei ar putea scăpa
Dorin Cocoş: În Dosarul “Microsoft”, în care Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gabriel Sandu sunt judecaţi pentru trafic de influenţă, o parte din probe sunt obţinute prin mandat de supraveghere tehnică. Este vorba despre discuţiile dintre Dorin Cocoş şi omul de afaceri Dinu Pescariu din care rezultă că fostul soţ al Elenei Udrea şi-ar fi antedatat 21 de chitanţe.
Sorin Oprescu: În dosarul fostului primar general al Capitalei, trimis în judecată de DNA pe 20 noiembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat, majoritatea probelor sunt dintr-un mandat de supraveghere tehnică: convorbiri telefonice, supraveghere audio-video şi fotografiere.
Marian Vanghelie: Fostul primar al sectorului 5 a picat şi el pe un mandat de supraveghere tehnică. În iulie 2015, Marian Vanghelie a fost trimis în judecată în acest dosar pentru nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şase infracţiuni de spălare de bani. Dovezile obţinute în baza mandatului de supraveghere tehnică sunt în dosarul de la Tribunalul Bucureşti.
Ioan Oltean:Ioan Oltean, inculpat pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, a fost interceptat şi înregistrat audio-video tot în baza unui mandat de supraveghere tehnică. Oltean e acuzat de procurorii DNA că a primit 600.000 €, în incinta unei parohii, pentru a interveni în favoarea unui om de afaceri la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
Nicolae Păun: Arestat preventiv acum două săptămâni de judecătorii Curţii Supreme de Justiţie pentru numeroase infracţiuni de corupţie, deputatul Nicolae Păun, preşedintele Partidei Romilor, a fost înregistrat discutând cu deputatul Mădălin Voicu şi ameninţând procurorii. Interceptările au fost realizate tot în baza unui mandat de supraveghere tehnică.
Decizia CCR privind interceptările
Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit pe 16 februarie 2016 că articolul din Codul de Procedură Penală referitor la punerea în executare a mandatului de ascultare este neconstituţional. Curtea a motivat decizia prin faptul că majoritatea interceptărilor erau făcute de Serviciul Român de Informaţii care nu are atribuţii de cercetare penală.