Dosarul „Azilele groazei”. Marcel Ciolacu anunță o săptămână de controale în toate așezămintele sociale

Controale anunțate sau ocazia de a avea o radiografie a sistemului social din România. Premierul Nicolae Ciolacu a ținut ieri o ședință de guvern pe tema situației din așezămintelor sociale, după descoperirea celor trei azile din Ilfov devenite adevărate lagăre de exterminare pentru vârstnici și persoane cu dizabilități. Președintele PSD a cerut ca în termen de o săptămână să fie controlate toate azilele României.  

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu spune că nu se aștepta să existe asemenea abuzuri în azile. Arhiva Click!

A vizitat bătrânii din „Azilele groazei”, a cerut sprijinul ONG-urilor și cultelor religioase, a acuzat „ticăloșii” din asistența socială și a cerut ca într-o săptămână să fie verificate toate așezămintele sociale. Apoi s-a întors pe călcâie și a plecat.  

Premierul Marcel Ciolacu a ținut ieri o ședință cu miniștrii Internelor, Justiției, Dezvoltării și Muncii și le-a cerut reanalizarea tuturor actelor centrelor pentur copii, vârstnici și persoane cu dizabilități. La 34 de ani de la Revoluție, de abia acum mai marii statului, prin vocea premierului Marcel Ciolacu au cerut ajutorul ONG-urilor și Bisericii Ortodoxe în rezolvarea problemelor sociale.  

Ciolacu despre abuzurile din asistența socială

„„Nu am nicio milă pentru ticăloşii care au creat aceste azile ale groazei, iar faptul că aşa ceva a fost posibil ne arată că avem de-a face cu o problemă de fond, un sistem corupt şi inert. Am văzut infractori sunt peste tot în lume, de asemenea ticăloşi, oameni dezumanizaţi total. Cred că nimeni nu era pregătit pentru aşa ceva.

La fel să vedem funcţionari publici complici care s-au vândut acestor ticăloşi. Avem trei priorităţi: toate centrele pentru copii, vârstnici şi dizabilităţi vor fi verificate iar autorizaţiile lor reanalizate, în decurs de o săptămână, acţiunea de verificare urmând a se face sub coordonarea prefecţilor.

Solicit autorităţilor toleranţă zero faţă de grupurile infracţionale care au jefuit aceste persoane total neajutorate. În afara de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat şi bunurile, casele şi pensiile”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică după ședința specială de la Palatul Victoria.

Ciolacu cere schimbarea legislației pentru așezămintele sociale

„ Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulţime de instituţii de control care îşi pasează vina una alteia. Trebuie regândit tot sistemul de la autorizare, monitorizare şi control. Complexitatea infracţiunilor este una care depăşeşte imaginaţia noastră.  

Am stabilit cu ministrul Justiţiei ca soluţionarea acestor cauze să fie o prioritate. În al treilea rând, fac un apel către toate cultele din România, în primul rând către Biserica Ortodoxă, dar şi către organizaţiile neguvermanentale care activează în domeniul social(…) 

Faptele petrecute în aceste azile ale groazei ne-au arătat, repet, o dezumanizare totală, a unor persoane pe care eu nu le pot spune şi nu le pot numi oameni. Ministerul Muncii, începând de luni, va sta de vorbă cu toţi reprezentanţii cultelor, cu secretariatul Cultelor şi cu organizaţiile neguvernamentale pentru acorduri pentru implicarea în această activitate”, a cerut premierul Ciolacu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
padure pixabay jpg
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net