Dosarul de pensie digital. Propunerea venit─â din partea serviciului E-adeverin╚Ťa

image
Arhivarea digitala ar rezolva problema cu adeverin╚Ťele, sporurile primite de-a lungul anilor de c─âtre angaja╚ŤiFoto: serviciidearhivare.ro

C├ónd e╚Öti ├«n prag de pensionare, ├«ncepe nebunia. Cei care au avut mai multe locuri de munc─â trebuie s─â ├«nceap─â s─â str├óng─â adeverin╚Ťe pentru sporurile ├«ncasate de-a lungul timpului, plus vechime. Unele arhive au fost istuite de incedii ori documentele au fost pur ╚Öi simplu pierdute. Portughezii de la Empresa de Arquivo de Documenta├ž├úo propun dosarul digital de pensionare. Mai exact, o arhiv─â digital─â care s─â-i ajute pe rom├óni ╚Öi la b─âtr├óne╚Ťe.

Empresa de Arquivo de Documenta├ž├úo (EAD), una dintre cele mai mari companii portugheze din domeniul arhiv─ârii digitale, aduce pe pia╚Ťa din Rom├ónia serviciul E-adeverin╚Ťa.

Prin accesarea acestuia societ─â╚Ťile ├«╚Öi pot digitaliza vechile arhive. Astfel, vor putea elibera rapid adeverin╚Ťele de tip sporuri ╚Öi venituri pentru dosarele de pensie.

├Än prezent, procedurile sunt extrem de complicate. C─âr╚Ťile de munc─â au trecut la formatul electronic din 2001, iar pentru perioada anterioar─â acestui an, angajatorii trebuie s─â emit─â adeverin╚Ťe de munc─â, ├«n maximum 30 de zile de la primirea solicit─ârilor ├«n acest sens.

Potrivit estim─ârilor din pia╚Ť─â, 3% dintre cei aproximativ cinci milioane de pensionari din Rom├ónia au solicitat adeverin╚Ťe pentru recalcularea pensiilor, din 2018 p├ón─â ├«n prezent. Asta ├«nseamn─â aproape 150.000 de cereri, concentrate ├«n perioadele imediat urm─âtoare modific─ârilor legisla╚Ťiei privind pensiile.

Companiile cu istorie mai veche de anii 2000, din industrii precum cea minier─â, siderurgic─â, auto ╚Öi nu numai, trebuie s─â-╚Öi mobilizeze mai mul╚Ťi angaja╚Ťi pentru a procesa maximum 10 cereri ├«ntr-o lun─â.

În România existe arhive vechi de peste 60 de ani

Exist─â ╚Öi arhive fizice vechi de 60 de ani, foarte greu de accesat, p─âstrate ├«n condi╚Ťii improprii, cu anumite documente degradate sau distruse complet.

Nu de pu╚Ťine ori, termenul de 30 de zile se dep─â╚Öe╚Öte, iar fo╚Ötii angaja╚Ťi, ├«n nume propriu sau ca grup, dau ├«n judecat─â companiile pentru ├«nt├órzieri semnificative ├«n eliberarea adeverin╚Ťelor.

Pe l├óng─â amenzi, firmele risc─â ╚Öi plata unor penalit─â╚Ťi pentru lunile de ├«nt├órziere. Unic pe pia╚Ťa din Rom├ónia, serviciul E-adeverin╚Ť─â oferit de EAD simplific─â procedurile ╚Öi centralizeaz─â toate datele necesare, prin scanarea statelor de plat─â sau a fi╚Öelor de retribu╚Ťie, extragerea informa╚Ťiilor necesare din ele pentru fiecare angajat ╚Öi generarea unei baze de date.

O companie prime╚Öte p├ón─â la 120 de cererei anual pentru adeverin╚Ťe de munc─â

ÔÇ×O companie din zona de produc╚Ťie ce a avut sporuri pentru condi╚Ťii grele de munc─â, cu c├óteva mii de angaja╚Ťi ├«n anii ÔÇś85 -ÔÇÖ90, probabil c─â prime╚Öte ├«ntre 60-120 de cereri de adeverin╚Ťe anual. Aici venim noi ├«n ajutor, prin serviciul E-adeverin╚Ťa. Companiile ├«╚Öi vor simplifica toate procedurile, vor salva resurse importante de oameni ╚Öi vor reduce costurile pe termen lung. Prin accesarea serviciului EAD, arhivele fizice se vor transforma ├«n unele electronice, iar toate datele necesare eliber─ârii adeverin╚Ťelor pentru venituri vor putea fi accesate imediatÔÇŁ, explic─â Liviu Zamfir, manager opera╚Ťional la EAD Romania ╚Öi unul dintre exper╚Ťii rom├óni ├«n managementul arhivelor.

Serviciul┬áE-adeverin╚Ťa func╚Ťioneaz─â ├«n Portugalia de peste 10 ani

Prin accesarea serviciului E-adeverin╚Ťa, dup─â procesarea arhivelor fizice, datele vor fi disponibile ├«n platforma RWS (Read, Write & Share), iar adeverin╚Ťele de tip sporuri ╚Öi venituri se vor genera cu un singur click. E-adeverin╚Ťa este un serviciu similar cu cele oferite de EAD ├«n Portugalia de mai bine de 10 ani.

Prima companie care a apelat la serviciile portughezilor activeaz─â ├«n domeniul alimenta╚Ťiei publice ╚Öi a avut o medie de peste 2.000 de angaja╚Ťi anual, pe parcursul celor 50 de ani de func╚Ťionare.

Proiectul se va derula pe parcusul a șapte luni și presupune scanarea a peste 200.000 de fluturași de salariu și extragerea a peste 5 milioane de indecși.

Sute de dosare de pensionare aruncate pe jos, pline de mizerie și mucegai

Anul trecut, fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a f─âcut publice condi╚Ťiile greu de descris ale unei arhive a Casei de Pensii Bucure╚Öti.

image
Așa arăta anul trecut una dintre arhivele Casei de Pensii București

Sute de dosare de pensionare zăceau aruncate pe jos și pline de mucegai și mizerie. Unele erau în saci, altele direct pe podea cu foi rupte și aruncate.

ÔÇŁVia╚Ťa oamenilor c─âlcat─â ├«n picioare. Aici este ╚Öi despre rezisten╚Ťa pe care o opune sistemul c├ónd ├«i pui oglinda ├«n fa╚Ť─âÔÇŁ, a scris atunci Alexandru, pe pagina sa de Facebook.

Dacă totul s-ar realiza electronic, acest lucru nu s-ar mai întâmpla.

Cite╚Öte ╚Öi: 

Cum arat─â arhiva Casei de Pensii Bucure╚Öti. Ministrul Muncii: ÔÇŁP├ón─â acum, nu i-a p─âsat niciunui ministru PSDÔÇŁ

Dosarul de pensionare. Actele de care ai nevoie la Casa de Pensii

anamaria prodan3 png
1 meghan kate jpg jpeg
bravo ai stil foto facebook 40288700 (1) webp
goia voltaj jpg
lacul vidra PNG
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
IMG 0810 jpg
Printul Charles in Transilvania Viscri Valea Zalanului (2) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 front medvedev epa efe jpg
inchisoare shutterstock 1030254055 0 jpeg
1 meghan kate jpg jpeg
lacul vidra PNG
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
Printul Charles in Transilvania Viscri Valea Zalanului (2) jpg