Două bătrâne trăiesc singure într-un loc înfricoșător: "Au fost zile în care amețeam de foame"

Ultima actualizare:

    Ioana Corbeanu și Ana Șodrâncă, două pensionare în fața cărora îți scoți pălăria foto: Adevarul
Ioana Corbeanu și Ana Șodrâncă, două pensionare în fața cărora îți scoți pălăria foto: Adevarul

Ana Șodrâncă și Ioana Corbeanu înfruntă condițiile vitrege dintr-o fostă exploatare industrială aflată în Munții Hunedoarei. Se luptă să supravieţuiască aproape de ruinele unei exploatări din Ținutul Pădurenilor. În vârstă de 87 de ani, Ana Șodrâncă, o fostă angajată a carierei de la Crăciuneasa, e singura locatară a unui bloc abandonat. Ea e ajutată de Ioana Corbeanu (79 de ani), o văduvă care trăiește într-un cătun aflat la un kilometru distanță.

Au refuzat să plece! Aceasta este povestea emoționantă relatată de Adevarul.ro, a două femei care se încăpățânează să reziste în locurile dragi. O cale ferată industrială a legat Hunedoara de Furnalul de la Govâjdia, aflat în centrul unei zone miniere din munţi, în care munceau mii de oameni. Sute de familii venite din toate colţurile ţării s-au stabilit în Ţinutul Pădurenilor acum 70 de ani, pentru a lucra în minele de fier din Teliuc şi Ghelari, la exploatările forestiere şi în carierele de  marmură şi dolomită. În văile înguste au apărut turnuri de apă, linii ferate, uzine electrice și colonii muncitoreşti. Din anii 2000, calea ferată a fost dezafectată. Tot atunci, exploatările miniere de la Teliuc şi Ghelari s-au închis, iar uriaşa carieră de dolomită (rocă folosită ca piatră de construcție) de la Crăciuneasa a intrat în conservare. Cei mai mulți lucrători au plecat din zonă.  

La aproape 80 de ani, tanti Ioana sparge lemne fără probleme
La aproape 80 de ani, tanti Ioana sparge lemne fără probleme

“Am fost obișnuită cu traiul greu” 

Ana Şodrâncă (87 de ani), una dintre fostele angajate, a rămas singura locatară a blocului de la Crăciuneasa, o clădire în ruină. „Am muncit la piatră, cu târnăcopul, timp de 30 de ani, şi am fost obişnuită cu traiul aspru. Acum, singură, cel mai greu îmi este să crăp lemnele de foc”, explică tanti Ana pentru adevarul.ro.  

De exploatarea industrială din Ținutul Pădurenilor s-a ales praful
De exploatarea industrială din Ținutul Pădurenilor s-a ales praful

Unul dintre puţinele ajutoare este Ioana Corbeanu, o văduvă în vârstă de 79 de ani. Tanti Ioana locuieşte în cătunul Gura Spinului, la circa un kilometru de blocul „vecinei” sale. „De 24 de ani trăiesc şi eu singură, fără ajutor din partea vreunui bărbat. Am o pensie de urmaş după soţul meu, care a muncit în cariera de piatră, un venit care abia îmi ajunge”, spune femeia. “Au fost zile în care am trăit cu un colţ de pâine şi cu mere, în care ameţeam din cauza foamei, însă am mai lucrat pe la unii şi pe la alţii, am tăiat lemne și am săpat grădini, ca să pot pune ceva pe masă. La vârsta mea, sparg lemne ca un bărbat tânăr”, se laudă ea. Cele două bătrâne au o singură dorință: să treacă peste iarnă cu bine.

Citește reportajul integral pe www.adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net