Două prevederi din Codul de procedură penală, declarate neconstituționale


    Membrii Curții Constituționale consideră că noul Cod de Procedură Penală trebuie îmbunătățit
Membrii Curții Constituționale consideră că noul Cod de Procedură Penală trebuie îmbunătățit

Din ce în ce mai multe prevederi din Codul de Procedură Penală sunt declarate neconstituționale. Curtea a decis joi ca alte două prevederi din noul Cod de procedură penală, privind judecarea în cameră preliminară a plângerilor împotriva soluţiei de clasare sau renunţarea la urmărirea penală încalcă Legea Fundamentală

CC a luat în dezbatere joi excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.341 alin.(6) lit.c) și, prin extindere, ale art.341 alin.(7) pct.2 lit.d) din Codul de procedură penală.

Dispozițiile respective se referă la plângerea împotriva soluţiei de clasare sau renunţare la urmărirea penală.

Potrivit art. 341 alin.(6) lit.c), "în cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluţii: […] c) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea".

Potrivit art. 341 alin.(7) pct.2 lit.d), "în cauzele în care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară: […] 2. verifică legalitatea administrării probelor și a efectuării urmăririi penale, exclude probele nelegal administrate ori, după caz, sancționează potrivit art.280-282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii și: […] d) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea".

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispoziţiile art.341 alin.(6) lit.c) și, prin extindere, ale art.341 alin.(7) pct.2 lit.d) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale prin împiedicarea accesului la justiție în cazul soluțiilor de renunțare la urmărirea penală.

Referitor la prevederile invocate în sesizarea cu excepția de neconstituționalitate, Ministerul Public a emis un punct de vedere atunci când Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a fost sesizată să pronunțe o hotărâre prealabilă pentru dezlegarea unei chestiuni de drept.

Potrivit Ministerului Public, faptul că legiuitorul nu a inclus expressis verbis în cuprinsul art.341 alin.6 din Codul de procedură penală şi soluţia de renunţare la urmărirea penală, ci numai pe cea de clasare, ar leza principiul accesului liber la justiţie în cazul unui suspect/inculpat pentru care urmărirea penală s-a finalizat prin adoptarea unei soluţii de renunţare la urmărirea penală, întrucât acesta nu ar avea posibilitatea să obţină o soluţie de clasare chiar dacă solicitarea sa ar fi justificată prin datele concrete ale cauzei.

Decizia Curții Constituționale de joi este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Curtea de Apel Oradea - Secția penală și pentru cauze cu minori.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

cub Ramona Olaru și Cătălin Cazacu Natalia Mateuț și DJ Mahony png
cub lia bugnar png
george burcea lurch jpg
horoscop jpg
cub Andreea Perju png
celine dion jpeg
cub andrele png
Meghan Markle, Prințul Harry 4  sursa   Profimedia jpg
image
image
image
image
image
image
Buzau 1 jpg
parlamentul european profimedia  jpg
calendar ortodox 2021 9 decembrie sfintii ioanchim si ana zamislirea fecioarei maria jpeg
cub niculae bădălău png
cub lensa animat gif
cub camelia șucu (1) png