Dr. Leon Dănăilă, despre foametea din 1946. “Se furau cadavre. Le mâncau”
Celebrul neurochirurg Leon Dănăilă, care, la aproape 88 de ani încă mai operează pe creier, a povestit într-un podcast al lui Mihai Morar cum a trecut prin seceta și foametea din 1046-1947. Era copil și mergea la cerșit, însă auzise că se furau cadavre pentru a fi mâncate.
Doctorul Leon Dănăilă a spus că el nu s-a temut și nu se teme de nimic și, probabil, asta l-a făcut atât de rezistent. El nu a simțit gravitatea situației în anii în care România era măturată de secetă și foamete. S-a descurcat și în aceste condiții grele și și-a ajutat familia să supraviețuiască.
Se furau cadavre pentru a fi mâncate
Atunci când era copil a prins seceta din 1946 și foametea ce a urmat, în anul 1947. Doctorul a povestit în podcastul lui Mihai Morar că s-a dus la cerșit pe malul Prutului, pe unde se mai făcuseră ceva alimente.
”La noi, oamenii mâncau coajă de copac. Zilnic mureau câte 10 oameni. Eu eram mai solid, nu am fost afectat. Nu am avut sentimente de teamă fata de cineva sau ceva. Mă duceam la cerșit. Unii îmi aruncau câte o bucată de mămăligă pe geam, eu o ștergeam, o băgam în desagă și veneam acasă. Alții mă înjurau, alții mă dădeau afară din curte. Mi-am salvat familia. Munca de cerșit este foarte grea. Nu îmi face plăcere să îmi aduc aminte de perioada aceea”, a povestit medicul.
Celebrul neurochirurg și-a amintit de perioada în care oamenii mureau de foame, în România și de foame, unele cadavre deveneau hrană.
”îmi amintesc că dispăreau cadavrele. Preotul nu avea timp să-i îngroape iar familiile încuiau morții în podul caselor. Însă unii se plângeau că le-au dispărut trupurile celor trecuți în neființă.
Le mâncau. Nu le-au mai găsit niciodată. Nu au fost multe, doar câteva.
Dar să mănânci doar coajă de copac, dacă nu ai proteine, te umfli. Oamenii se umflau, crăpau și mureau. Atunci m-am convins că sintagma omul crapă de foame este reală.
Eu mergeam la 10-20 de kilometri după mâncare. Uneori noaptea nu veneam acasă. Dormeam în pădure, pe frunze. Toate frunzele erau căzute. Nu era apă, nu erau furnici, nu erau câini, lupi, niciun animal nu exista în vremea respectivă”, a povestit doctorul.
Cu toate acestea medicul spune că nimic nu i-a fost greu. De altfel, pe el se baza familia. Când a plecat la facultate tatăl și mama sa au plâns, însă nu de fericire.
”Tata mi-a zis că îmi dă bani să nu plec la facultate. Atunci eu i-am spus că nu vreau ca ei să fie tratați doar de baba care le face frecție sau de popa când vine să-i împărtășească”.
Despre pandemia de COVID, medicul spune că nu s-a îmbolnăvit deși a mers în fiecare zi în spital la pacienții săi. Spunea că se spăla pe mâini și purta mască dar poate că faptul că nu i-a fost frică de nimic l-a ajutat. Alți colegi de ai săi s-au îmbolnăvit chiar dacă au respectat toate regulile sanitare.
Medicul Leon Dănăilă a făcut până acum peste 27.000 de astfel de intervenții chirurgicale, din care peste 14.000 cu microscopul operator, metodă pe care a adus-o cu el din SUA, unde a fost la specializare pe vremea în care la noi se făcea operații pe creier cu degetul, iar oamenii mureau pe masa de operație.