Dr. Octavian Jurma: Omicron va ajunge în România de sărbători!

image
Dr. Octavian Jurma, medic și cercetător

Noua variantă de COVID apărută în Africa de Sud, pe care OMS a botezat-o „Omicron” și a declarat-o „îngrijorătoare”, produce panică la nivel mondial. Are 50 de mutații, este de 4 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta și deja a ajuns în mai multe state din Europa. Până să fie detectată și la noi e chestiune de zile. Medicul și cercetătorul Octavian Jurma avertizează că, pentru români, Omicron „e o amenințare foarte serioasă”.

Nu e de glumă! Noua variantă a coronavirusului prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial, a avertizat luni Organizația Mondială a Sănătății.

E alertă la nivel mondial

„Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”, a transmis OMS. Tot luni, miniștrii sănătății din G7, grupul principalelor șapte economii ale lumii, s-au întâlnit în cadrul unei reuniuni de urgență, pentru a discuta despre noua variantă a coronavirusului. Tot mai multe state își închid frontierele și impun restricții pentru a amâna, cât de cât, dominația tulpinii mutante. „În final, va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească. Singurul lucru care se face acum e cumpărarea de timp până aflăm dacă  răspunde la vaccin, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav”, a declarat Raed Arafat.

Varianta super-mutantă de COVID ajunge în România de sărbători

image
Varianta super-mutantă de COVID ar putea fi dominantă în valul 5

Va ajunge și în România, iar pericolul este cu atât mai mare cu cât țara noastră are un profil epidemiologic foarte asemănător cu Africa de Sud. Mai exact, avem o rată mică de vaccinare și o rată uriașă de infectare după un val Delta devastator. „Posibilitatea ca Omicron să ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100% și va fi identificată prin secvențiere probabil în luna decembrie, cel mai târziu în luna ianuarie. Nu știm cum se comportă Omicron într-o populație înalt vaccinată, însă știm sigur că România are un profil african, nu european, în privința vaccinării și a gestionării pandemiei. Așadar, în țara noastră, Omicron este o amenințare foarte serioasă pentru nevaccinați și o amenințare încă necunoscută pentru vaccinați”, a scris pe pagina sa de Facebook medicul și cercetătorul Octavian Jurma. Conform acestuia, „este foarte posibil ca valul 5 să fie produs de o nouă tulpină, așa cum ne așteptam. Și va fi valul Omicron, așa cum nimeni nu putea anticipa”.

Cele 3 mari necunoscute

Deocamdată, știm că noua variantă de COVID este de 4 ori mai transmisibilă decât actuala, Delta, și că a suferit zeci de mutații. Rămân, însă, mai multe necunoscute. Experții OMS încearcă să găsească răspunsuri la trei întrebări: cât este de transmisibilă, cât de grave sunt formele de boală pe care le generează și dacă vaccinurile îi fac sau nu față. Oamenii de știință au pornit într-o cursă contra cronomentru și promit că vor veni cu răspunsurile în două săptămâni. Până atunci, Pfizer și Moderna se pregătesc să-și adapteze vaccinurile, acțiune care va dura câteva luni.

FotoJet jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
Anamaria Prodan jpg
Reghe, botez Liam jpg
ferentz iohannis  jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
simley si marius jpeg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg
Congres extraordinar PNL 10 aprilie 2022 Nicolae Ciuca FOTO Inquam Photos / George Calin
parc eolian apa FOTO profit ro jpg
image
image
image
image
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
foto1 jpeg
1231 jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg