Dr. Virgil Musta: Persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală. Măsuri care limitează răspândirea


    Dr. Virgil Musta, Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara
Dr. Virgil Musta, Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara atrage atenția asupra faptului că, din cauza tulpinii Delta, care este mult mai contagioasă, secţiile COVID şi ATI s-au umplut în mai puţin de o lună.

Medicul precizează că pacienţii nevaccinaţi fac forme severe de boală, care necesită debite mari de oxigen, și nu se vindecă suficient de repede pentru a elibera locurile din spital în ritmul în care vin noi pacienţi. Medicul face apel apel la populație să se vaccineze și să respecte măsurile de protecţie sanitară.

”Ceea ce poate să urmeze ne va afecta deja pe toţi (personal, pe membri ai familiei, pe prieteni sau cunoştinţe), dacă nu contribuim fiecare dintre noi în perioada imediat următoare la scăderea transmiterii virusului, astfel încât să diminuăm cât mai mult numărul celor care se infectează şi automat si numărul celor care ajung să necesite spitalizare. Mulţi dintre d-voastră nu realizează încă în ce situaţie reală ne aflăm şi faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas”, a scris medicul Virgil Musta, pe Facebook.  

Potrivit acestuia, din cauza contagiozităţii mari a tulpinii Delta, creşterea numărului de noi cazuri este mult mai rapidă faţă de celelalte 3 valuri pandemice.  

”În decurs de mai puţin de o lună de zile, secţiile de terapie intensivă şi secţiile Covid din spitale s-au umplut. Din observaţiile noastre concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secţiile de terapie intensivă şi mai ales în situaţia unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală”, a mai scris medicul.  

Dr. Musta: La terapie intensivă sunt numai pacienți nevaccinați

Acesta explică faptul că, în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie V. Babeş Timişoara, la terapie intensivă sunt internaţi numai pacienţi nevaccinaţi, iar pe sectiile Covid-19, 95% sunt pacienţi nevaccinaţi.  

”Din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelalte valuri pandemice şi a formelor mai grave, nu putem externa pacienţii atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri”, a mai scris medicul.  

Acesta explică faptul că s-au suplimentat paturile, dar şi acestea se vor ocupa rapid, iar spitalele suport sunt şi ele pline.  

”În Italia, în urmă cu 1 an şi jumătate, în momentul când sistemul sanitar a fost copleşit şi nu au mai avut capacitate de internare, mortalitatea prin această boală a crescut de la 3-4% cât era în medie în acea perioadă, la peste 13%, ceea ce este foarte grav! Conform statisticilor internaţionale, din ţările cu rata mică de vaccinare (cum suntem şi noi), se poate ajunge ca 10% din cazuri să evolueze sever şi peste 3% să decedeze. Aceasta înseamnă că, la un număr zilnic de peste 7.000 de cazuri la nivel naţional, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever şi care ar necesita internare în secţii specializate. Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creştere, evaluările specialiştilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toţi acei pacienţi cu forme severe şi critice”, a mai afirmat medicul.  

Măsuri eficiente pentru reducerea răspândirii variantei Delta

  • evitaţi întâlnirile care nu sunt neapărat necesare, evitaţi locurile aglomerate de interior sau de exterior 
  • purtaţi mască în toate locurile închise (aerisiţi-le frecvent), cât şi în cele deschise mai aglomerate şi păstraţi o distanţă ce cca 2 metri faţă de alte persoane 
  • spălaţi-vă pe mâini şi dezinfectaţi suprafeţele la care au avut acces şi alte persoane 
  • dacă aveţi simptome, cu atât mai important este să nu mergeţi în comunitate, să vă testaţi, iar dacă testul este pozitiv pentru covid-19, să luaţi imediat legătura cu medicul d-voastră de familie 
  • vaccinaţi-vă, dacă nu aţi făcut-o până acum, este cea mai puternică armă pe care deja o avem la dispoziţie, chiar dacă obţinerea imunităţii după vaccinare începe să se formeze după 14 zile de la prima doză şi devine protectoare după 1-2 săptămâni de la a doua doză. Cu cât mai repede, cu atât mai important pentru evitarea unor posibile forme grave ulterioare. 

Dr. Musta: boala evoluează în două faze

De asemenea, medicul afirmă că este important să se recunoască simptomele: ”Vă readuc aminte simptomele uneori banale, ca la o simplă răceală, care ar trebui să vă ridice semne de întrebare şi să vă testaţi: durere în gât la înghiţire, dureri de cap, de muşchi, de torace, febră sau subfebrilităţi, oboseală, tuse seacă, scaune diareice, vărsături. Boala evoluează în 2 faze: în prima săptămână cu semne uşoare, perioadă în care virusul se multiplică şi se declanşează mecanismele imune. La cca. 50 % dintre persoanele infectate, boala se opreşte în această fază, dar la ceilalţi 50% trece în faza inflamatorie, în care se declanşează mecanisme patologice ce afectează plămânii şi apoi poate evolua spre formele moderate, severe sau critice”.  

În plus, medicul cere pacienţilor să se prezinte la medic din timp: ”Dacă simptomatologia persistă peste 7 zile sau dacă, începând cu a 7-a zi de la apariţia primelor semne (nu de la testare) apar simptome noi ca febră mare, dureri mai mari de gât, cap, torace, tuse intensă, stare de oboseală marcată, atunci nu aşteptaţi până când nu mai puteţi respira, ci trebuie să mergeţi să fiţi evaluaţi, într-un serviciu medical de specialitate şi în funcţie de aceasta să extindeţi tratamentul. Nu aşteptaţi ca saturaţia de oxigen să scadă sub 93%”.  

Citește și:

Bucureşti a ajuns la o incidenţă de 5,57 la mie și se apropie de noi restricții: carantină de noapte și școală online

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. Peste 11.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. 208 persoane au murit

FotoJet (3) jpg
Oana Roman si Isa jpg
FotoJet (2) jpg
cub maurice munteanu razvan ciobanu png
oana zavoranu si sotul
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg
image
image
image
image
image
image
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg
femeie frig casa jpeg
Terminator jpg
Bryan Johnson jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock