E cod galben de caniculă în vestul României. Ce înseamnă 40 de grade Celsius pentru corp

Ultima actualizare:

    În fiecare vară, în zilele caniculare, se înregistrează cazuri grave de insolație în rândul populației și chiar decese
În fiecare vară, în zilele caniculare, se înregistrează cazuri grave de insolație în rândul populației și chiar decese

Meteorologii au anunțat pntru ziua de azi și cea de mâine un cod portocaliu de caniculă în vestul României, unde temperaturile maxime vor atinge și până la 40 de grade Celsius. La umbră, căci la soare, probabil, vor depăși 60. Locuitorii din Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin sunt sfătuiți de medici să stea în casă și să se hidrateze foarte bine. Organismul uman nu poate supraviețui multă vreme expus unor astfel de temperaturi ridicate, iar riscul de colaps, șoc termic și deces sunt extrem de mari mai ales în cazul copiilor și al persoanelor în vârstă.

Organismul uman are mecanisme proprii de autoreglare termică, prin care se gestionează cantitatea de căldură care „intră” și care „iese”. Însă echilibrul termic poate fi perturbat în cazul în care condițiile de mediu sunt nefavorabile, pe durate mai lungi de timp și în lipsa unor măsuri externe de susținere a proceselor de termoregloare, scrie ziarul Adevărul. 

Temperatura este unul dintre parametrii cei mai constanți ai organismului, variind ușor între 36,5 și 37,5 grade Celsius. În condițiile expunerii prelungite la temperaturi mai mari de 38 de grade Celsius, organismul își activează mecanismul de răcire, de termoreglare și începe să transpire abundent. În acest fel se evită supraîncălzirea corpului. Dacă mecanismele organice de reglare termică sunt depășite de situație, apare hipertermia, un fenomen similar febrei. Acest proces este asociat cu deshidratare puternică iar asta duce la manifestări precum crampe și spasme musculare, amețeli, tremor, chiar convulsii. 

Ce sunt crampele și spasmele calorice

Crampele musculare apar de obicei în cazul persoanelor care sunt expuse la temperaturi ridicate pentru un timp îndelungat și care transpiră excesiv. Vorbim despre cei care efectuează muncă fizică în aer liber, sub bătaia directă a razelor de soare. Există niște simptome pe care e poți resimți înainte de apariția crampelor: senzație acută de sete dar și scăderea diurezei (a cantității de urină). Practic, organismul încearcă să rețină cât mai multă apă. Crampele pot fi localizate pe o suprafață mai mică sau mai mare a corpului, cu o durată de la câteva minute până la câteva ore. Iar dacă nu se iau nici în această situație critică măsuri imediate, organismul poate ajunge la colaps: persoana leșină iar decesul poate surveni la scurt timp. 

Ce este colapsul caloric

Colapsul caloric este o insolație severă care se manifestă prin dureri abdominale, stări de greață, printr-o stare accentuată de slăbiciune, iar toate acestea pe fondul scăderii tensiunii arteriale. Persoana în cauză trebuie să se adăpostească imediat într-un loc umbros, bine ventilat și recomandat este să primească soluții saline pentru rehidratare. 

Șocul termic poate duce la deces

Un alt risc major al expunerii prelungite la soare, la temperaturi ridicate, îl reprezintă șocul termic, un fenomen ce apare pe fondul unor tulburări grave în procesele de termoreglare ale organismului. Potrivit medicilor, șocul termic se manifestă prin amețeli, agitație, convulsii, tremor. Iar toate aceste reacții ale organismului  pot duce la comă sau moarte subită. Copiii, vârstnicii și persoanele alcoolice sunt mai expuse riscului de a suferi un șoc termic, având un organism  mult mai vulnerabil. Cei mici dar și persoanele în vârstă przintă dficiențe ale mecanismelor de termoreglare. În schimb, persoanele alcoolice își pot pierde viața din cauza deshidratării excesive provocate de alcool. Pe fondul acestei deshidratări crește vâscozitatea sângelui asociată cu formarea de cheaguri și implicit cu riscul de accidente vasculare.

Avertizare meteo: Cod portocaliu de caniculă

  • Fenomene vizate: disconfort termic accentuat, caniculă
  • Interval de valabilitate: 13 și 14 iulie

Meteorologii anunță că azi și mâine  valul de căldură se va intensifica și se va extinde în cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă. În după-amiaza și seara de marți (13 iulie), pe alocuri vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice, la munte, precum și în regiunile estice și sud-estice. În județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin temperaturile maxime vor fi în general de 37...39 de grade, iar noaptea valorile termice nu vor coborî sub 22...20 de grade. În cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat și în zilele următoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net