E oficial! Elevii nu primesc teste COVID pentru săptămâna viitoare

Ultima actualizare:

    Școlile au rămas fără teste pe bază de salivăFoto: Profimedia
Școlile au rămas fără teste pe bază de salivăFoto: Profimedia

Conform datelor Ministerului Educației, sunt 2.918.275 de elevi și copii de grădiniță în România, iar numărul personalului din învățământ este de 292.872. Toți aceștia trebuie să se testeze de două ori pe săptămânână, lunea și joia. Cele 6,5 milioane de teste rapide antigen pe bază de salivă, livrate până acum în școli, au fost suficiente doar pentru această săptămână. Procesul s-a împotmolit, pentru că furnizorii nu au mai livrat altele, din diverse motive: unii au refuzat să semneze contractele subsecvente pentru furnizarea testelor, alții cer prețuri prea mari, a precizat Raed Arafat, citat de edupedu.ro. Se iau acum în calcul noi licitații pentru a avea noi acorduri-cadrul. „Dacă în caietul de sarcini vom solicita să fie ambalate individual, e posibil să avem mai puține oferte. S-ar putea să limiteze ofertele și să crească prețul. În general, testele nu sunt împachetate individual. Din punct de vedere medical, nu văd o problemă. Problema noastră este să obținem cel mai bun preț și cea mai rapidă livrare”, a declarat secretarul de stat, la Digi24.

Următoarea tranșă de teste ajunge în școli în săptămâna Crăciunului

Reamintim că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat în octombrie licitația pentru 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. S-au livrat primele 6,5 milioane, iar următoarea tranșă, de 7 milioane de teste, ar urma să ajungă în școli în perioada 17-21 decembrie, în ultima săptămână dinaintea vacanței de Crăciun.

"După ce cu toţii am aşteptat achiziţionarea şi distribuirea în unităţile de învăţământ a celor 70 de milioane de teste non-invazive pentru depistarea COVID-19, ne lovim în continuare de impedimente şi inconsecvenţă în măsuri. Miercuri seara, a fost făcută publică o adresă trimisă de Ministerul Educaţiei către Ministerul Sănătăţii, prin care notifică insuficienţa testelor care au ajuns în teritoriu şi imposibilitatea testării începând cu săptămâna următoare", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri seară, de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE).

Multe teste dau rezultat fals pozitiv

Pe lângă faptul că lipsesc cu desăvârșire, cele care au fost făcute până acum ridică semne de întrebare în ceea ce privește eficiența. După ziua de luni, aproximativ un sfert dintre cele care au dat rezultat pozitiv au fost infirmate de testele PCR. După ziua de joi, 9 decembrie, au fost raportate 76 de cazuri pozitive. Dintre acestea, 4 au fost confirmate prin teste PCR, 3 au fost infirmate, iar 69 sunt în lucru. „Pentru mine este surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Pentru fals negative, acolo înţeleg, dar pentru fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net