E oficial! Suntem în plină epidemie de gripă
Este alertă în România! Avem în mod oficial epidemie de gripă! Este al doilea an în care în țara noastră se confruntă cu un număr mare de contaminări cu acest virus. Anunțul a fost dat, joi, după ce s-a constatat o creștere foarte mare a numărului de cazuri de îmbolnăviri. 18 români au murit, în acest sezon din cauza gripei. Autoritățile le recomandă pacienților să aibă grijă la alimentație și igienă, iar spitalelor să limiteze accesul vizitatorilor.
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a raportat astăzi Ministerului Sănătății că, în ultima săptămână de supraveghere și monitorizare, s-a înregistrat o creștere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecții respiratorii acute față de nivelul așteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă.
A fost declarată epidemia de gripă
Astfel, joi, a fost declarată epidemia de gripă. Specialiștii epidemiologi au constatat o ”evoluție epidemică” a gripei din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de infecții respiratorii și aproape dublu al numărului cazurilor de gripă.
18 morți de gripă în acest sezon
Rapoartele medicale arată 8 decese noi confirmate cu virus gripal. În total, de la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 18 decese cdin cauza gripei, din care 12 tip A, subtip (H1)pdm09, 2 tip A, subtip H3, 2 tip B, o coinfecție de AH3+B si 1 tip A. În comparație, în sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 94 decese confirmate cu virus gripal (de 5,2 ori mai multe față de actualul sezon), din care 73 tip A, subtip (H1)pdm09, 10 subtip H3, 10 A nesubtipat și o coinfecție de A(H1)pdm09+AH3.
Peste 170.000 de infecții respiratorii
Potrivit ultimelor date transmise de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), la nivel național au fost înregistrate 171.081 de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinica, IACRS și pneumonii) cu 17.5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (145.622) și cu 66.1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (102.981).
Dintre acestea, 7.022 au fost cazuri de gripă clinică, un număr aproape dublu față de cel raportat în săptămâna precedentă (3.645) și față de cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (3.455 cazuri). De asemenea, au fost raportate 38 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 23 mai multe (de 2,5 ori mai multe) față de săptămâna precedentă și cu 42 mai puține (de 2 ori mai puține) față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
718 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul
Raportul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că, de la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 718 cazuri de gripă. Dintre acestea au fost :
141 cazuri gripă cu virus AH3
135 cazuri gripă cu virus AH1
123 cazuri gripă A nesubtipat
317 cazuri gripă cu virus B
2 cazuri de coinfecții cu gripă cu virus AH3 + virus B
Județele cele mai afectate de gripă
Cel mai mare număr de cazuri de gripă confirmate cu labortatorul s-au înregistrat în București, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. 305 cazuri s-au înregistrat în Capitală. Dintre acestea, 34 de cazuri sunt de gripă AH1, 57 cazuri de gripă AH3, 83 de cazuri de gripă A nesubtipat sau în curs de subtipare , 129 de cazuri de gripă B și 2 cazuri de coinfecție cu gripă A subtip H3 +gripa de tip B. De asemenea, în București au fost confirmate și 3 decese din cauza contaminării cu gripă.
Pe locul al doilea este județul Argeș, cu 98 de cazuri confirmate, dintre care 10 sunt cu gripă de tip AH1, 12 cu gripă de tip Ah3 și 76 cu gripă de tip B. Un deces a fost confirmat în acest județ.
Pe locul al treilea se află județul Constanța cu 2 cazuri de gripă AH1, 2 cazuri de gripă AH3, 35 de cazuri de gripă A nesubtipată sau în caz de subtipare și 39 de cazuri de gripă B.
Pe locul al patrulea este județul Olt cu 58 de cazuri de gripă confirmate. Dintre acestea, unul este de gipă de tip A H1, 13 cazuri dr gripă AH3, 44 de gripă de tip B
Pe locul 5 se află județul Iași cu 35 de cazuri, cuu 11 cazuri AH1, cu 10 cazuri AH3, 14 cazuri de tipă B
Cele 18 decese s-au înregistrat în București (3 cazuri), Vaslui (1 caz), Sibiu (1 caz), Neamț (1 caz), Mureș (2 cazuri), Hunedoara (1 caz), Harghita (1 caz), Galați (1 caz), Dâmbovița (1 caz) cluj, 1 caz, Bistrița, 1 caz, Argeș (1 caz).
Ce să faci dacă ai simptome de gripă
Specialiștii spun că în cazul în care oamenii constată că au simptome de gripă, adică febră mare, dureri de cap, tuse, dureri musculare, dispnee, dificultăți în respirație, să anunțe imediat medicul de familie.
”Pacientul și medicul trebuie să decidă, de comun acord, asupra modului în care trebuie procedat mai departe. Un pacient din mediul rural se poate deplasa la cabineul medicului de familie fără să contamineze și alte persoane. În comparație, un pacient din București, de exemplu, poate schimba și trei mijloace de transport în comun până ajunge la cabinetul medical. În acest caz nu trebuie să meargă singur. Medicul de familie se poate deplasa la locuința pacientului. Ori, în cazul în care pacientul dispune de mașină personală, acesta poate merge la cabinet, dacă starea de sănătate îi permite acest lucru. Tot medicul de familie îi poate recomanda, ca în cazul unor probleme de respirație severe să apeleze serviciul 112 și să solicite ambulanța pentru a ajunge la spital. De asemnea, măsurile pot fi recomandate și în funcție de tipul pacientului. Unele sunt sunt simptomele de gripă la un copil sau tânăr și altele la o persoană în vârstă, ischemică sau cardiacă”, a expicat pentru Click! Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie şi secretar în cadrul Comisiei de Medicină de familie din Ministerul Sănătății.
Măsuri luate de autorități pentru evitarea răspândirii epidemiei
După ce a fost declarată epidemia de gripă, reprezentanții Ministerului Sănătății au transmis că, în această perioadă, este important ca pacienții și unitățile medicale ia măsuri pentru a evita răspândirea virusului gripal.
Recomandări pentru populație
Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripa.
De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.
Vaccinarea ne poate proteja de gripă
Ghiar dacă suntem în plină epidemie de gripă, medicii spun că încă ne mai putem vaccina antigripal. Ministerul Sănătății a finalizat achiziția celor 35 000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Începând de mîine noile doze de vaccin gripal vor fi distribuite de furnizor către direcțiile de sănătate publică, astfel încât săptămâna viitoare să se continue imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cabinetele medicilor de familie.
Până la data de 02.02.2020 au fost vaccinate antigripal 1.486.486 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Conform informării ANMDM, la nivel național există stocuri de medicamente antivirale specifice (OSELTAMIVIR) care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripție medicală.
Recomandări pentru spitale
În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor in spitale, în special în secțiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea maștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon și când paraseste salonul de izolare/grupare.
Ministerul Sănătății solicită unităților sanitare care internează cazuri de infecții respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protectie și utilizarea corespunzatoare a acestuia, refacerea urgentă a stocurilor de sapun lichid, prosoape de hartie, antiseptice si dezinfectante, pentru o igiena riguroasa a mainilor si a suprafetelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripa, inclusiv severa, al contactilor si al focarelor, precum și instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare tuturor pacienților care prezinta tablou clinic compatibil cu gripa, fara a astepta rezultatul de laborator.
Anul trecut, epidemia de gripă a fost declarată pe 30 ianuarie după ce au fost constatate trei săptămâni epidemice 55 de decese.
În total 199 de oameni au murit anul trecut, în întreg sezonul gripal.
Citește și:
Cum deosebești gripa de raceală. Care sunt simptomele de gripă și cum trebuie să acționezi
Gripa și vaccinarea antigripală în Romania. 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre imunizare