Ea croşetează «hăinuţe» pentru ceştile de cafea
Poftiţi în Atelierul Păpădiei! Este locul magic în care Claudia Raţiu (50 de ani), un artist din Cluj – Napoca, face huse tricotate pentru căni, ceainice, perne şi ghivece cu flori. Încet – încet, ea şi-a transformat pasiunea pentru tricotat într-o mică afacere. „Stai iarna la gura sobei, priveşti flăcările şi împleteşti. E ca o întoarcere în timpul bunicilor”, mărturiseşte Claudia.
„Sunt un om obişnuit: mamă, soţie, fiică, soră, de toate câte puţin. Am 50 de ani şi mă simt de 35. Îmi place să călătoresc, ador să grădinăresc, să mă ocup de flori, să stau cu pisicile în poală şi să-mi savurez cafeaua dimineaţa în curte, cu picioarele desculţe în iarbă“.
Aşa începe confesiunea artistei din Cluj pentru adevarul.ro. Claudia Raţiu îşi aminteşte cum i-a venit ideea să deschidă Atelierul Păpădiei. În 2012, sătui de tumultul oraşului, ea şi soţul au decis să se mute la Cojocna, un sat din apropierea Clujului, unde şi-au ridicat o căsuţă.
“Mi-am dorit să mă bucur de viaţă şi am renunţat la slujbă. Aveam 24 de ani munciţi şi 45 de ani. A fost o decizie firească, fiica noastră terminase facultatea, se întreţinea singură şi domeniul în care lucrasem, publicitatea, te foloseşte la maximum“, explică ea.
Într-o zi, fiica i-a trimis o poză cu o cană îmbrăcată într-un fel de hăinuţă, de pe Internet. A rugat-o să-i facă şi ei una.
„I-am făcut, dar rezultatul nu era spectaculos. Dar, fire competitivă fiind, am mai făcut mici cadouri la prieteni, iar ei m-au încurajat. Am pregătit câteva modele, am făcut cu ajutorul prietenei mele poze frumoase, o pagină de Facebook şi i-am dat numele, în joacă, Atelierul Păpădiei“, zâmbeşte Claudia. Iar soţul o alintă deja Dia-Păpădia. Iniţial, artista a încercat să-şi vândă lucruşoarele într-o librărie din centrul Clujului. A mers şi la un târg în Sibiu, apoi la un festival din Cluj.
„Vând cu ajutorul Facebook-ului în toată ţara şi multe produse ajung şi în străinătate”, mai spune Claudia. Minunăţiile ei au ajuns în Anglia, Germania, Austria şi chiar în Australia. Cele mai multe comenzi le are toamna şi iarna, iar produsele cu cea mai mare căutare sunt cănuţele, ceainicele, brăduţii şi îngeraşii de Crăciun.
Click! spune
O cană tricotată (cană şi husă tricotată) costă, în funcţie de model, 30 ori 40 de lei, un set de ceainic cu ceşti tricotate – 130 de lei, papucei de casă mamă/fiu sau mamă/fiică – 140 de lei.