Echipa Netflix, agresată de mafia lemnului, invitată în Parlamentul României

image
Problema defrişărilor ilegale, subiect de documentar al unei echipe NetflixFoto: arhivă personală

Filmarea unui documentar despre mafia lemnului s-a terminat prost pentru echipa Netflix, care a fost agresată recent de tăietorii din Valea Cernei. În timp ce realizau reportajul, jurnaliştii americani au trecut prin clipe de coşmar, fiind sechestraţi în pădure. În urma acestui incident, un deputat va lua în discuţie posibilitatea constituirii unei Comisii parlamentare de Anchetă asupra defişărilor ilegale asupra cărora autorităţile statului închid ochii de ani buni.

Tăierile ilegale de lemn din România au ajuns subiectul unui documentar care va apărea la finalul acestei luni pe Netflix. Documentarul are mai multe episoade, se numește „Broken”, a fost realizat de jurnaliști americani și va fi lansat la 27 noiembrie. Un episod întreg este dedicat defrişărilor ilegale din ţara noastră. Mai exact, din Parcul Național Domogled Valea Cernei și din Parcul Național Retezat.

Pentru partea despre mobilă și defrișările ilegale, Netflix a filmat un episod întreg în România, însă lucrurile s-au complicat pentru jurnaliştii americani.

"A fost o vizită cu peripeții încă de la început. S-a întâmplat ca, atunci când eram în mijlocul parcului național Domogled-Valea Cernei, am dat nas în nas cu niște tăietori pe care îi prinsesem cu trei luni înainte: tăiau ilegal și erau ajutați de un angajat al ROMSILVA. Probabil că m-au recunoscut, probabil că erau spiritele inflamate, pentru că le-am făcut denunț la poliție și s-a deschis un dosar penal în acel sen. (...) În momentul în care m-au văzut cu echipa, nici n-au stat la vorbe, au tăiat repede un arbore gros peste drum în față, unul în spate și ne-au barat drumul. Într-o clipă, noi eram practic ținuți acolo împotriva voinței noastre”, a povestit Gabriel Păun, președintele Agent Green. 

Dezbateri despre defrişările ilegale vor avea loc în Camera Deputaţilor

Ca urmare a celor întâmplate deputatul ALDE Ion Cupă va iniţia o dezbatere în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor. 

”Este inacceptabil ca sub ochii statului român, în fiecare an, 20 de milioane de metri cub de lemn să fie tăiate ilegal.  Am putea propune chiar constituirea unei Comisii Parlamentare de Anchetă asupra defrișărilor ilegale. Statul român, dacă ține la identitatea sa și la avuția națională, nu trebuie să mai tolereze nicio zi tăierile ilegale de material lemnos. Acestea (cca 20 milioane de metri cub anual) au ajuns, se pare, să depașească volumul tăierilor autorizate. Nenumăratelor semnale difuzate de mass media despre acest fenomen grav, li se adaugă acum și cel al jurnaliștilor de la platforma Netflix, care vor difuza, începând cu 27 noiembrie, un documentar despre tăierile ilegale de lemn din păduri seculare sau parcuri nationale, așa cum sunt Parcul Național Retezat sau Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Din cauza acestor tăieri ilegale din pădurea Ciucevele Cernei – parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, Romania riscă să piardă, în curând, acest statut important. Consider că statul român trebuie să reacționeze cu un răspuns integrat la tot acest jaf făcut în numele profitului imediat și să nu se mai lase depășit, an de an, de acest fenomen", a declarat deputatul.

La dezbateri vor fi invitaţi reprezentanţi ai Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Romsilva, Garda Forestieră, Poliția, Jandarmeria, Garda Națională de Mediu etc. ong-urile de mediu şi  cei din industria de profil, dar şi jurnaliştii români şi americani de la Netflix care care au realizat documentare şi reportaje despre defrișările ilegale.

cub silvia chifiriuc png
Mama copilului mort în Găești 3 jpg
cub maurice munteanu razvan ciobanu png
cub casă stela popescu png
cub loredana groza png
cub regina elisabeta doliu (1) png
Lindsay Marsh a spus că se simte umilită jpg
cub adela popescu png
Stoichita
gazoduct 3
image
image
image
image
elevi scoala inquam jpeg
BeFunky collage (13) jpg
cub regina elisabeta doliu (1) png
acoperamantul maicii domnului foto stefan cojocariu jpeg
arsenie boca icoana jpeg
colaj   manea  vietnam  captura video jpg