Educația sexuală se va preda în școli sub o altă denumire. Părinții trebuie să-și dea acordul

elevi in sala de clasa jpeg
Foto: Arhivă Click

Camera Deputaților a votat azi proiectul de lege privind educația sexuală în școli, cu modificări. Astfel, părinții drebuie să-și de acordul pentru predarea materiei, iar cuvântul „sex” este scos din vocabular. Expresia „educație sexuală” va fi înlocuită cu „educație sanitară”. Legea trebuie acum promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Educația sanitară, materie obligatorie în toate școlile. Părinții trebuie să-și de acordul

Acest proiect de lege a fost inițiat de deputații PSD și PNL și a venit să modifice legea promulgată deja de președinte în aprilie 2020, astfel încât să fie necesar acordul părinților. Potrivit legii inițiale, disciplina urma să se predea obligatoriu în școlile din România, o dată pe semestru. „Organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății și în domeniul educației sunt obligate să adopte, în condițiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor; derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităților psiho-emoționale, a competențelor sociale și interpersonale", se arată în legea din aprilie 2020.

Amendamentul ca părinții să-și dea acordul, aprobat azi, stârnește îngrijorare, deoarece tocmai categoriile care au nevoie cel mai mult de aceste cursuri nu vor beneficia, dacă părinții se opun, susține Hotnews, după discuții cu reprezentanți ai elevilor, părinților și ONG-urilor. Până acum, educația sexuală în școli nu a fost obligatorie și mai puțin de 10% dintre elevi au beneficiat de astfel de cursuri.

România are cele mai multe mame adolescente

Biserica Ortodoxă a criticat de la bun început demersul pe care l-a catalogat ca fiind „un atentat asupra inocenței copiilor”. Nu a luat în calcul faptul că România s-a aflat în ultimii ani pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mamele adolescente. „În țara cu cel mai mare număr de avorturi din Europa, sunt parlamentari care cred că, dacă nu vorbești despre un subiect, subiectul nu există. Educația sexuală este despre igienă, sănătate și recunoașterea pericolelor. Despre respectul față de sexul opus, despre bolile cu transmitere sexuală, despre consimțământ, despre mame minore”, a declarat Dan Barna, liderul URS, citat de Mediafax.

Până acum, astfel de cursuri erau opționale și doar 6% din elevi au beneficiat de ele

Derularea de programe de educație sexuală în școli este prevăzută printr-o lege din 2004 ce prevedea ”derularea sistematică în unităţile şcolare de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.” Cursurile erau, însă, opționale și a depins de fiecare școală în parte dacă le-a făcut sau nu. Potrivit datelor făcute publice de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, doar 6% din elevii români au avut acces la astfel de cursuri.

Ce se învață la orele de educație sexuală

La orele de educație sexuală, sau, mai nou, „educație sanitară” nu se vorbește în niciun caz despre dinamica actului sexual sau despre poziții sexuale, cum își imaginează unii. „Nu este nici doar despre folosirea prezervativului, despre despre prezentarea infecțiilor cu transmitere sexuală și a contracepției  Este vorba despre dezvoltarea unor capacități, abilități și a unor cunoștințe corecte care să ajute copiii, apoi adolescenții și tinerii să ia cele mai bune decizii cu privire la propria lor viață sănătate. Educația sexuală învață copiii de mici să știe ce sunt acelea atingeri permise, nepermise, persoane de încredere și lucruri legate de intimitate astfel încât să poată gestiona sau semnala când ajunge într-o situație cu potențial risc de violență. Învățarea de mici a acestor lucruri, inclusiv a limbajului potrivit în care să explice, îi va ajuta când cresc și vor avea decizie personală asupra debutului în viața sexuală și începerii acestui tip de activitate să știe cum să aibă o relație armonioasă cu partenerul, în care să nu fie expuși abuzului sau să diminueze acest tip de risc”, a explicat pentru Hotnews Adina Manea, directorul executiv al Fundației „Tineri pentru tineri”, care predă astfel de cursuri în școlile din România.

Aceste informații sunt predate etapizat, în funcție de vârstă, începând cu clasele a VII-a și a VIII până la clasele a XII-a. Profesorii trebuie să aibă și ei o pregătire de specialitate și să fie bun comunicatori.

Mihai Bendeac
zanni
niculina stoican   facebook jpg
https   www cancan ro wp content uploads 2022 05 vladuta lupau webp
Ruxi și cristi mitrea
grasime corporala
img (3) jpg
Gigi Hadid și Kanye West
preschimbare permis de conducere jpeg
Sac cadavre FOTO Shutterstock
image
image
image
image
foto facebook opera din iasi jpg
grasime corporala
Mig 21 LanceR Fortele Aeriene Romane sursa roaf ro jpg
Angajaţii de la vulcanizare au deja primii  clienţi, dar se pregătesc de valul ce urmează  jpeg
repartitoare jpeg
telefon volan jpeg