Ei sunt c├óinii care se antreneaz─â s─â ne scoat─â de sub n─âme╚Ťi, ├«n avalan╚Ö─â

11 martie 2021
image
Echipele de c├óini ╚Öi salvamonti╚Öti se afl─â la un stagiu de preg─âtire ├«n Mun╚Ťii F─âg─âra╚ÖFotografii: Departamentul pentru Situa┼úii de Urgen┼ú─â

E risc crescut de avalan╚Ö─â ├«n masivele din Rom├ónia, dup─â ce un strat nou ┼či instabil de z─âpad─â s-a depus ├«n urma ninsorilor din ultimele zile. Astfel c─â salvamonti╚Ötii se antreneaz─â de zor al─âturi de c├óinii instrui╚Ťi s─â salveze vie╚Ťi. Zilele acestea, echipele sunt la treab─â.

ÔÇŁEchipele de salvatori montani, mai mul╚Ťi, mai buni, mai preg─âti╚Ťi, totul pentru siguran╚Ťa dumneavoastr─â ├«n mun╚Ťi!ÔÇŁ Aceasta este deviza celor care urc─â mun╚Ťii ca s─â ne salveze.

De opt zile, ace╚Ötia se afl─â ├«n masivul F─âg─âra┼č, unde are loc Stagiul Na┼úional de Formare al Unit─â┼úilor Canine pentru Interven┼úie la Avalan┼č─â. ╚śi nu sunt singuri, ci al─âturi de partenerii lor: c├óinii.  

Patrupedele sunt antrenate să caute în zăpadă, să știe să se deplaseze în tandem cu salvatorul, atunci când acesta este pe schiuri, să coboare cu el în rapel sau pe tiroliană, să stea pe mijloacele de deplasare motorizate ATV sau snowmobil și să nu fie agresive.

image
Antrenament al unit─â╚Ťilor canine pentru interven┼úie la avalan┼č─â

Trei dintre echipaje ├«╚Öi iau acum brevetul, ├«n timp ce restul unit─â╚Ťilor canine de interven╚Ťie la avalan╚Ö─â din ╚Ťar─â dau examenul anual de reconfirmare a brevetului.

Anul trecut, au fost 33 de misiuni de căutare cu câinii, după avalanșă

Sunt sosi╚Ťi salvatorii de la Arge╚Ö, Alba, Bor╚Öa, Cara╚Ö, Gorj, Harghita, Hunedoara, Cisn─âdie, Mure╚Ö, Prahova ╚Öi Suceava.

├Än acest moment, ├«n ┼úara noastr─â, exist─â 17 unit─â╚Ťi de interven╚Ťie canin─â ├«n avalan╚Ö─â atestate oficial ┼či opera┼úionale, ├«n 12 jude╚Ťe. Anul trecut, acestea au participat la 33 de misiuni de salvare.

image
C├óinele are misiunea de a g─âsi oamenii afla╚Ťi sub troiene de z─âpad─â

Cite╚Öte ╚Öi: 

Risc crescut de avalanșă în Masivul Bucegi. Avertismentul transmis de salvamontiști

Zăpadă de patru metri la Bâlea Lac! Salvamontiștii avertizează că există risc mare de avalanșă

kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
cub jojo admin gif
image
femeie care numara bani jpeg
alina puscas png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg