Ei sunt câinii care se antrenează să ne scoată de sub nămeți, în avalanșă

11 martie 2021
article img
Echipele de câini și salvamontiști se află la un stagiu de pregătire în Munții FăgărașFotografii: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

E risc crescut de avalanșă în masivele din România, după ce un strat nou şi instabil de zăpadă s-a depus în urma ninsorilor din ultimele zile. Astfel că salvamontiștii se antrenează de zor alături de câinii instruiți să salveze vieți. Zilele acestea, echipele sunt la treabă.

”Echipele de salvatori montani, mai mulți, mai buni, mai pregătiți, totul pentru siguranța dumneavoastră în munți!” Aceasta este deviza celor care urcă munții ca să ne salveze.

De opt zile, aceștia se află în masivul Făgăraş, unde are loc Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine pentru Intervenţie la Avalanşă. Și nu sunt singuri, ci alături de partenerii lor: câinii.  

Patrupedele sunt antrenate să caute în zăpadă, să știe să se deplaseze în tandem cu salvatorul, atunci când acesta este pe schiuri, să coboare cu el în rapel sau pe tiroliană, să stea pe mijloacele de deplasare motorizate ATV sau snowmobil și să nu fie agresive.

article img
Antrenament al unităților canine pentru intervenţie la avalanşă

Trei dintre echipaje își iau acum brevetul, în timp ce restul unităților canine de intervenție la avalanșă din țară dau examenul anual de reconfirmare a brevetului.

Anul trecut, au fost 33 de misiuni de căutare cu câinii, după avalanșă

Sunt sosiți salvatorii de la Argeș, Alba, Borșa, Caraș, Gorj, Harghita, Hunedoara, Cisnădie, Mureș, Prahova și Suceava.

În acest moment, în ţara noastră, există 17 unități de intervenție canină în avalanșă atestate oficial şi operaţionale, în 12 județe. Anul trecut, acestea au participat la 33 de misiuni de salvare.

article img
Câinele are misiunea de a găsi oamenii aflați sub troiene de zăpadă

Citește și: 

Risc crescut de avalanșă în Masivul Bucegi. Avertismentul transmis de salvamontiști

Zăpadă de patru metri la Bâlea Lac! Salvamontiștii avertizează că există risc mare de avalanșă