El este omul care a făcut micul celebru
Mici, dar celebri! Vedeta grătarului de 1 Mai este disputată de multe bucătării, însă bătălia este câștigată fără drept de apel de Cocoșatu’, faimosul grătaragiu care a reușit să facă din mititei o mâncare aleasă.
Nu știm cert cum s-au aciuat micii pe lângă zilele de sărbătoare, dar e cert că nu se poate un 1 Mai fără ei. “E mâncare de vizitii beți, dar are cea mai savantă și prețioasă pregătire din toată bucătăria românească. E deopotrivă acră și dulce, picantă și catifelată. Grasă și totuși delicată, eclectrică și simplă în același timp”. Așa descria bucătarul Radu Anton Roman mititelul în cartea “Bucate, vinuri și obiceiuri românești”. După ce citești pasajul acesta, cu siguranță că-ți plouă în gură și poftești la suculentul mic acompaniat de o halbă de bere rece. Și toată lumea știe că faimoșii mititei a La Cocoșatu’ sunt atât de buni că nu te mai saturi de ei. ”Celebritatea acestor mici a depășit de multă vreme granițele României”, se laudă cei care au inițiat afacerea de milioane în 1996. Ieri, cu cinci zile înainte de Ziua Muncii, am dat o raită prin Băneasa și ne-am oprit la local. Grătarul sfârâia, iar oamenii așteptau cuminți la coadă. Alții se delectau deja cu porții zdravene de mititei. Andrei Alexandru, cunoscut în tot Bucureștiul drept Cocoșatu’, era la treabă. Învârtea micii de zor și făcea glume. El este de fapt omul care deține rețeta secretă, cu care zice că va pleca în mormânt. Un mic cu muștar și pâine costă aici 3,2 lei. Dar cum era 1 Mai înainte de Revoluție? Era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale PCR, evenimentul fiind marcat cu defilări grandioase. Bâlciul solemn se termina tot cu petreceri în jurul grătarului plin cu mici.