El face cele mai bune spaghete din România
A avut o farfurie frumoasă și niște spaghete delicioase. Adrian Șișiu, bucătarul român care a participat la Campionatul Mondial de paste Barilla, a plecat acasă triumfător. A intrat în semifinală și, chiar dacă nu a luat marele trofeu, se bucură că se află printre cei mai buni șefi culinari ai lumii.
Îi place să gătească de mic și a ajuns să lucreze în bucătării de renume din Italia de când avea 16 ani. A luat-o de jos, de la curățat cartofi și spălat vase.
Pe lângă munca efectivă, Adrian Șișiu (29 de ani) a studiat bucătăria în Peninsulă la IAL Emilia Romagna, o școală cu o programă de practică intensă. În 2014, a decis să se întoarcă acasă și a devenit ambasador al bucătăriei italiene.
Adrian este astăzi Chef al renumitului "Grand Hotel Italia" din Cluj Napoca, unul dintre cele mai importante și mai mari hoteluri din România. În această calitate, el coordonează o echipă de 15 oameni, care transformă orice farfurie în artă.
Este un membru marcant în Asociația Culturală Euro-Est Alternativ și Euro-toques, care au misiunea de a sprijini tinerii Chefi să devină profesioniști desăvârșiți.
România, reprezentată pentru prima dată
Cu un astfel de CV nu i-a fost teamă să se înscrie la Barilla Pasta World Championship. Pe românește, campionatul unde cei mai tari 20 de bucătari ai lumii s-au bătut la sfârșitul lunii trecute în cele mai bune paste.
A fost pentru prima oară când România a avut un reprezentant, care a ajuns chiar în finală. Sub ochii unui juriu extrem de exigent, a avut de înfruntat două probe la Milano: „Signature dish. Cum înglobează conceptul The Future of Pasta” și „Spaghetto al Pomodoro. Cum să reinterpretezi un preparat tradițional iconic într-un mod inovativ și modern”.
A trecut de ele și a ajuns printre cei zece semifinaliști.
Ca să ajungă în finală, Adrian a avut la dispoziție 30 de minute ca să pregătească o rețetă reinterpretată de „Spaghetti al pomodoro”.
Au fost delicioase, după cum a apreciat juriul format din Chefi cu stele Michelin, dar nu l-au transformat pe bucătarul nostru într-un mare finalist, deși s-a încadrat în timp. Asta s-a întâmplat pe 29 septembrie.
Un american a câștigat competiția
Tânărul Chef Accursio Lota, SUA, este câștigătorul celei mai importante competiții din lume dedicate pastelor și bucătăriei italiene. Rețeta care i-a adus trofeul se numește „Seafood Carbonara” și este inspirată din aromele mediteranene ale Siciliei, locul în care s-a născut.
Chiar și așa, Adrian Șișiu nu se dă bătut și va participa anul viitor la „World Championship”, organizat în Luxemburg.
Premiile lui Adrian
•2015: Iași, România – „Campionatul internațional de gătit în aer liber” - Medalia de Aur, secțiunea preparate din pui;
•2016: Cluj-Napoca, România – „Campionatul Masters of Flames” – Medalia de Aur, categoria preparate din carne;
•2017: București, România – „Competiția Pizza and Pasta”, Trofeul Barilla Pasta - Black Box.