Elevii cer măsuri sanitare urgente pentru evitarea unei vacanțe forțate
Reprezentanților elevilor cer guvernului Ciucă și responsabililor din domeniile Sănătății și Educației măsuri urgente pentru ținerea sub control al valului 5 al pandemiei, astfel încât școala să nu mai fie întreruptă. Președintele Consiliului Național al Elevilor avertizează că în caz contrar, pandemia riscă să blocheze iar cursurile
Solicitarea vine după ce premierul Nicolae Ciucă a avut, luni, o şedinţă de lucru cu responsabilii în gestionarea pandemiei COVID-19 și a valului 5 al pandemiei. La şedinţă au participat miniştri şi reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii, Finanţelor, Justiţiei, Educaţiei, Muncii şi Solidarităţii Sociale, precum şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
În cadrul reuniunii menite să pregătească lupta cu valul 5 al pandemiei, s-a analizat eficienţa programelor de testare a elevilor şi posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă şi oferirea de măşti gratuite copiilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în şcoală.
Declarație președintele Consiliului Național al Elevilor
"E absolut elementar să ne asigurăm că valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe nepregătite, la fel cum s-a întâmplat în mod sistematic în ultimii doi ani. Guvernul trebuie să adopte o serie de măsuri urgente pentru a preveni riscul de infectare comunitară, dar şi pentru a putea menţine şcolile deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme. Altă vacanţă forţată sau o perioadă de şcoală online generalizată pur şi simplu vor asasina şi ultima fărâmă de încredere a populaţiei în şcoala românească", a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Silviu Morcan, potrivit unui comunicat remis Agerpres și preluat de digi24.ro
Cererile Consiliului Național al Elevilor
În fața valului 5 al pandemiei, Consiliul Național al elevilor solicită introducerea obligativităţii testării pe bază de salivă pentru toţi elevii şi pentru întregul personal din învăţământ. Procedura ar urma să aibă loc bisăptămânal, printr-o procedură clară care să se poată efectua în spaţiul şcolar.
O altă cerere prevede ambalarea testelor în kituri individuale, "fără a fi nevoie de sortarea pieselor vrac". Reprezentanţii elevilor mai doresc adoptarea unui mod de calcul în baza căruia să se decidă scenariul de funcţionare a unei şcoli.
Modul de calcul al ratei de îmbolnăvire Covid în valul 5 al pandemiei, ar trebui să conțină date precum rata de vaccinare a elevilor şi a profesorilor, incidenţa din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului în comun de către populaţia şcolară.
Consiliul Național al Elevilor cere şi dotarea şcolilor cu materialele sanitare necesare şi adoptarea unei instrucţiuni la nivelul Ministerului Sănătăţii, în aşa fel încât să existe o procedură "clară" de dezinfectare după fiecare schimb de clase.
O altă cerere a organizației reprezentative a elevilor pentru ca unitățile de învățământ să nu fie afectate de valul 5 al pandemiei, prevede crearea unui program de tipul "testare în curtea şcolii", prin intermediul căruia, în zilele de weekend, în baza unei cereri prealabile, elevii şi personalul didactic să aibă posibilitatea de a se testa gratuit împotriva COVID-19