EMA anunță că serurile Pfizer și Moderna par eficiente împotriva tulpinii indiene. Pentru AstraZeneca se așteaptă mai multe date

12 mai 2021
article img
Foto: Arhivă Click

Directorul pentru riscuri vaccinale și amenințări biologice al EMA, Marco Cavalieri, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că rezultatele sunt „încurajatoare” în ceea ce privește eficiența serurilor Pfizer și Moderna, care par a fi eficiente și împotriva tulpinii indiene a coronavirusului, care este mult mai contagioasă.

Vaccinurile care folosesc tehnologia ARN mesager (ARNm), precum Pfizer/BioNTech și Moderna, par a fi eficiente împotriva tulpinii indiene a coronavirusului, a transmis miercuri Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), preluată de Agerpres.

El s-a declarat optimist și în ceea ce privește vaccinurile pe bază de adenovirus, cum sunt AstraZeneca și Johnson & Johnson. EMA așteaptă mai multe date din India, unde este administrată o versiune locală a serului AstraZeneca.

Varianta indiană a virusului a fost confirmată până acum în 44 de țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a inclus-o pe lista tulpinilor „îngrijorătoare”, alături de cele din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud.

Acestea sunt considerate mai periculoase, deoarece sunt mai contagioase, mai letale și posibil mai rezistente la vaccinurile deja create. 

„Trebuie să avem date care arată concret, prin evidenţe din lumea reală sau teste clinice, care este nivelul de protecţie oferit de vaccinurile pe care le avem în prezent”, a explicat Marco Cavaleri.

EMA a anunțat că a finalizat inspecția în Rusia privind respectarea bunelor practici în dezvoltarea și producția vaccinului Sputnik V, iar acum urmează să viziteze fabricile de producție și să decidă dacă va autoriza serul în UE.