Emilian Popovici: ┬źPe o strad─â aglomerat─â, riscul de expunere e mare┬╗. De ce ┼či unde trebuie s─â fim cel mai precau┼úi

image

Transmiterea virusului SARS-CoV2 s-ar reduce cu 90% ┼či nu am mai avea probleme ├«n cazul ├«n care 80% - 90% dintre oameni ar purta masc─â ├«n toate situa┼úiile ├«n care se impune portul m─â┼čtii, afirm─â Emilian Popovici, medic epidemiolog ┼či vicepre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Epidemiologie, ├«ntr-un interviu acordat hotnews.ro. Specialistul a explicat pe larg de ce ┼či unde trebuie s─â fim extrem de precau┼úi.

Nu suficient de multe persoane poart─â masca, astfel c─â indicatorii pandemiei nu scad! Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns speciali┼čtii. Vicepre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Epidemiologie consider─â c─â "este ┼či o problem─â de responsabilitate a fiec─âruia. Fiecare dintre noi trebuie s─â se adapteze la situa┼úia ├«n care ne afl─âm."

De ce purtăm masca în aer liber? 

Epidemiologul Emilian Popovici avertizeaz─â c─â "pe o strad─â pietonal─â aglomerat─â, riscul de expunere este egal cu cel dintr-un spa┼úiu ├«nchis mediu aglomerat. Fiecare om trebuie s─â ┼čtie aceste lucruri ┼či s─â se adapteze: nu invit acas─â o gr─âmad─â de oameni, chiar dac─â legea ├«nc─â ├«mi permite, nu voi face anumite chestiuni care m─â expun. Dac─â procedezi ├«n acest fel, nu spun c─â excluzi riscul de infec┼úie, dar ├«l reduci semnificativ."

"Dacă fiecare ar face la fel sau marea majoritate - 80% - 90% - ar face la fel, cu siguranţă că rezultatul ar fi altul", este concluzia epidemiologului.

image
Emilian Popovici, vicepre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Epidemiologie

Un alt lucru de care trebuie s─â ┼úinem cont: "cu c├ót punem cap─ât acestei infec┼úii mai repede, cu at├ót vom fi feri┼úi de ni┼čte schimb─âri care se pot produce ├«n timp, pentru c─â muta┼úiile sunt caracteristice la virusuri care pot s─â ne ├«ncurce lucrurile. P├ón─â la urm─â, unii oameni respect─â regulile, al┼úii nu."

Restricţiile au efect?

Emilian Popovici spune c─â, ├«n general, ├«n lume au fost aplicate dou─â tipuri de strategii, ├«n ceea ce prive┼čte restric┼úiile pentru limitarea transmiterii coronavirusului.

image
Regulile de distan┼úare ┼či masca sunt vitale

"Este o strategie pe care o citez întotdeauna, aplicată în Israel, cu acel lockdown sever, pentru două săptămâni, urmat de relaxări progresive, până ajung să stăpânească situaţia. A doua variantă este cu acest lockdown moderat. La noi s-a aplicat această strategie. Nu ne rămâne decât să urmărim rezultatele la nivel naţional, pentru că aici nu ne referim la un judeţ sau la alt judeţ, iar decidenţii să stabilească strategia următoare, respectiv dacă va fi nevoie sau nu va fi nevoie de suplimentări. Suplimentările sunt destule care încă se pot face până a ajunge, la un moment dat, la o eventuală formă de lockdown mai sever."

Ce efect au noile m─âsuri vom ├«ncepe s─â ┼čtim abia de acum ├«ncolo, dup─â ce au trecut dou─â s─âpt─âm├óni de la aplicarea lor: "Practic, evalu─ârile se fac o dat─â la dou─â s─âpt─âm├óni. Cifrele care vor ap─ârea la acest interval, de dou─â s─âpt─âm├óni, ┼či la intervalele urm─âtoare vor decide dac─â se va trece la suplimentarea m─âsurilor sau dac─â aceste m─âsuri, care au fost luate acum, sunt suficiente."

image
Presiunea pe sistemul medical este tot mai mare

Sărbători cât mai aproape de normalitate 

Oamenii tr─âiesc ├«n acest moment cu speran┼úa c─â se va reu┼či limitarea r─âsp├óndirii virusului, afirm─â Emilian Popovici. ├Än perioada urm─âtoare, exist─â o dubl─â motiva┼úie pentru respectarea restric┼úiilor - sc─âderea presiunii pe sistemul medical ┼či S─ârb─âtori de iarn─â c├ót mai aproape de normalitate, spune epidemiologul Emilian Popovici."Atunci, haide┼úi s─â facem tot ceea ce este posibil ca s─â ajungem ├«n preajma S─ârb─âtorilor de iarn─â, ├«nspre luna decembrie, cu ni┼čte indicatori buni pentru a putea s─â ne bucur─âm de ceea ce urmeaz─â!", este mesajul vicepre┼čedintelui Societ─â┼úii Rom├óne de Epidemiologie.

5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg
Fulgy, fiul Vioricăi, s a certat cu vânzătoarele jpeg
image png
alina ilan laufer jpeg
plaje largite mamaia jpeg
Vladimir Putin FOTO AFP
carmen tanase jpeg
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
steve jobs iphone4 jpg
protest carburant 30 iunie 2022 (6) jpeg
William ┼či Harry
Vladimir Putin FOTO AFP
plaje largite mamaia jpeg
6 front masini electrice poza mare jpg