Emmanuel Macron: „Da, Franța sprijină intrarea României în Schengen!”

Ultima actualizare:

    Cuplurile prezidențiale au stat la fotografii, în holul Palatului CotroceniFoto: AFP
Cuplurile prezidențiale au stat la fotografii, în holul Palatului CotroceniFoto: AFP

Aeronava care i-a adus în România pe Brigitte și Emmanuel Macron a aterizat în urmă cu câteva minute pe Aeroportul Henri Coandă. Coloana oficială se află în aceste momente pe DN 1 și se îndreaptă spre Palatul Cotroceni, unde președintele Franței este așteptat de Klaus Iohannis.

ORA 15.38. Macron: „Da, Franța va sprijini intrarea României în Spațiul Schengen”.

ORA 15.36. Macron: „Nu accept ca transportatorii francezi să facă dumping angajând muncitori din alte țări cu salarii din țările lor. „Revizuirea directivei privind detașarea muncitorilor nu implică să obligăm șoferii români să lucreze peste tot în Europa, ci dimpotrivă. Trebuie să facem un nou acord, aceeași muncă să fie corect remunerată în aceeași țară. Transportatorii rutieri trebuie să-și poată desfășura activitatea peste tot în Europa”.

ORA 15.31. Macron: „Trebuie să fiu sincer. Europa Spațiului Schengen nu funcționează bine. Trebuie să accelerăm o reformă a regulilor comune. Trebuie să avem frontiere mai întărite. Vă arăt toată deschiderea și dorința de a avea un parteneriat pentru eforturile pe care le-ați făcut (n.r. în privința integrării în Spațiul Schengen). Pentru noi este foarte important parteneriatul cu România”.

ORA 15.25. Emmanuel Macron, declarații: „Vă mulțumesc pentru această invitație! Îmi face o mare plăcere să fiu astăzi aici. O relație bilaterală se construiește și prin relații de afaceri. Comunitatea de afaceri franceză de aici este foarte importantă. Acordurile semnate astăzi sunt deosebit de importante pentru noi.”

„În ceea ce privește revizuirea directivei privind relocarea muncitorilor, dorim ca munca să fie remunerată în mod egal în aceeași țară”

ORA 15.14. Klaus Iohannis, declarații: „Vreau să vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația mea. România e prima țară din lume unde efectuați o vizită bilaterală. Ne onorează. Am avut discuții foarte bune în urma cărora am decis aprofundarea parteneriatului strategic. Domnule președinte, această vizită este un excelent prilej de a lucra împreună pentru consolidarea relației noastre. Vă mulțumesc!”

UPDATE ORA 15.12. După mai bine o oră , Macron și Iohannis au ieșit de la discuții, iar, acum, sunt semnate trei tratate între România și Franța, conform cărora România urmează să cumpere elicoptere și rachete de la francezi.

UPDATE ORA 13.27.Cuplul prezidențial a ajuns la Cotroceni. Prima-doamnă a Franței poartă o rochie neagră scurtă, deasupra genunchiului, iar deasupra un sacou negru cu fermoar. La rândul său, Carmen Iohannis poartă o rochie de vară, bleu, de asemenea, cu fusta deasupra genunchiului. Cele două cupluri au ascultat intonarea imnurilor apoi au stat la fotografii.


    Jandarmii la Casa Presei
Jandarmii la Casa Presei

Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete şi în plenul delegaţiilor oficiale.

În prezenţa lor, va fi semnat un Memorandum de înţelegere privind ”Ground Based Air Defense Systems” pentru Forţele Armate Române dintre MBDA Franţa şi Compania Naţională ROMARM S.A., filiala Electromecanica Ploieşti.

Totodată, va fi semnată Declaraţia între Airbus Helicopters şi IAR S.A. Braşov privind contractul general semnat la 12 aprilie 2017.

Un alt document care va fi semnat în prezenţa celor doi şefi de stat este Declaraţia de intenţie privind cooperarea româno-franceză pe subiecte europene de interes comun.

La ora 14.30 este programată o conferinţă de presă comună a preşedinţilor Iohannis şi Macron.

Preşedintele francez va fi primit apoi la Vila Lac 1 de către premierul Mihai Tudose, iar apoi va participa la o recepţie a comunităţii franceze la ambasadă, unde va susţine un discurs.

Iohannis şi Macron vor merge la 17.30 la Muzeul Satului "Dimitri Gusti", iar apoi preşedintele francez va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii oamenilor de afaceri francezi.

La 19.30, Macron va participa la o recepţie oferită de Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele francez va pleca din România în Bulgaria în cursul serii.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net