Emoţionant! Siamezele Elena şi Maria au fost separate
La cinci zile de la naştere, siamezele de la Braşov, lipite în zona abdomenului, au fost separate la Spitalul “Marie Curie” din Capitală. Elena şi Maria sunt nişte “fetiţe norocoase”, au spus, ieri, medicii, care le-au operat.
O oră şi 45 de minute a durat operaţia de separare a celor două surioare, care s-au născut, vineri, la Maternitatea Spitalului Judeţean Braşov. Erau lipite aproape de cordonul ombilical, pe o porţiune mică, de mărimea unei monede de cincizeci de bani, şi erau răsucite, în sensul că fiecare stătea cu capul la picioarele celeilalte.
Marele noroc al micuţelor a fost că nici unul dintre organe nu era comun. “Operaţia a decurs foarte bine, iar, fetiţele au fost deja detubate. Sunt norocoase, şi mămica, la fel”, a declarat, la scurt timp de la finalizarea intervenţiei, coordonatorul echipei de chirurgi de la “Marie Curie”, dr. Radu Spătaru. Medicul a mai spus că evaluările pre şi post operatorii au arătat că nu există anomalii congenitale.
“Tocmai de aceea previziunile noastre sunt foarte bune şi ne aşteptăm la o evoluţie favorabilă”, a completat dr. Spătaru. Medicul a ţinut să spună, de asemenea, că fetiţele au fost răsucite, încă de luni, când au ajuns la “Marie Curie”: “Imediat după ce au fost răsucite, Elena şi Maria s-au îmbrăţişat”.
La operaţia de ieri, au participat şapte medici, patru chirurgi şi trei anestezişti.
În sală s-a aflat, însă, şi medicul Dimassi Mohamad, care a monitorizat-o pe mamă pe durata sarcinii: “Am vrut să văd un final frumos, de aceea nu puteam să nu fiu prezent la separarea fetiţelor”. Între familia fetiţelor şi dr. Dimassi Mohamad s-a creat o legătură foarte strânsă, astfel că mama i-a cerut să fie naş pentru micuţe. El le-a dat chiar şi câte un nume, astfel că surioarele se vor numi Maria Sarah şi Elena Maia.
Mama fetiţelor, în vârstă de 33 de ani, a aflat că va avea gemeni în a 12-a săptămână de sarcină, iar, mai târziu, medicii au observat că fetiţele sunt lipite. Totuşi, sarcina a decurs bine, iar, vineri, s-au născut Elena şi Maria. Micuţele au cântărit împreună 4.820 de grame şi au primit nota 9 de la medici.
Siamezele din Mioveni au trăit doar patru luni
Ultimul caz de siameze născute în România a fost în 26 decembrie 2011. Atunci, la Spitalul Judeţean din Piteşti, o femeie de 21 de ani, din Mioveni, a adus pe lume două fetiţe, care împărţeau acelaşi ficat, ceea ce reprezenta o problemă foarte delicată. Micuţele au fost transferate la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Capitală. Medicii de aici au luat legătura cu dr. Gabriel Ionescu, stabilit în Emiratele Arabe, în vederea unei eventuale separări. Totuşi, operaţia nu putea fi făcută decât când fetiţele ar fi avut 7-8 luni. Din păcate, n-au rezistat atât. În aprilie 2012, una dintre micuţe a murit, iar cea de-a doua, aflată într-o stare foarte gravă, a fost operată de urgenţă. Intervenţia, însă, nu a avut rezultatul scontat, iar, a doua zi, micuţa s-a stins.
Anastasia şi Tatiana, unite în zona capului
Siamezele au venit pe lume în 2003, la Roma, din părinţi români. Tatăl, Alin Dogaru, şi mama, Claudia, asistentă medicală, au ştiut că gemenele erau unite în zona capului încă de când sarcina avea 19 săptămâni, dar au luat hotărârea de a nu renunţa la ele. La un an de la naşterea fetelor, Ana şi Tati, familia a plecat în America, în speranţa că specialiştii de acolo vor reuşi să le separe. În 2007, medicii de la spitalul din Cleveland stabiliseră că vor separa fetiţele printr-o procedură complexă, în patru etape. După eşecul de atunci, familia a încercat să le asigure fetelor o existenţă cât mai firească: merg la şcoală, se joacă şi înoată. Acum, ele sunt în programul unei echipe mixte din Chicago, care crede că în curând operaţia de separare va fi posibilă.
Lina şi Gherghina, despărţite pentru totdeauna
Siamezele Lina şi Gherghina Boaru, din judeţul Botoşani, au uimit România, în anul 1980, când s-au născut lipite în dreptul inimii, de la stern la ombilic. Mama lor, Elena Boaru, a ajuns la Iaşi, unde l-a întâlnit pe dr. Gabriel Ionescu. Medicul i-a spus că, în România, fetele nu pot fi separate şi a luat legătura cu o clinică din Elveţia. În februarie 1983, dr. Ionescu şi alţi 27 de medici elveţieni le-au separat pe Lina şi Gherghina cu succes, într-o operaţie care a durat zece ore. “Au fost tot timpul sănătoase. De abia la vârsta de 8 ani au făcut prima penicilină”, a spus Elena Boaru.
La un moment dat, Gherghina a plecat în Italia, s-a căsătorit şi a născut doi copii, iar Lina a plecat în Spania. Anul acesta, însă, siamezele au fost despărţite pentru totdeauna de moarte. Gherghina a aflat, în luna mai, că suferă de ciroză hepatică. S-a întors în ţară, iar, în iunie s-a stins. Ea a fost înmormântată la Bucecea, locul în care a trăit împreună cu familia ei.