Este nebunie în magazine: a început goana după cadouri

Ultima actualizare:
Și mall-urile sunt o țintă preferată pentru bucureștenii în cautare  de cadouri, dar și de  aprovizionare pentru Sărbătorile de Iarnă
Și mall-urile sunt o țintă preferată pentru bucureștenii în cautare de cadouri, dar și de aprovizionare pentru Sărbătorile de Iarnă

Supermarketurile, mall-urile şi pieţele au fost luate cu asalt zilele trecute, în ultimul weekend dinainte de Crăciun. Românii au profitat de cele două zile libere pentru a-şi face cumpărăturile. Unde te uitai, vedeai oameni cărând câte ceva: fie pungi de cadouri, fie coşuri cu alimente, cărucioare cu legume din piaţă sau crenguţe de brad şi de vâsc. Se cumpără în neştire aproape orice, iar la casele se marcat se lucrează la foc continuu.

După o săptămână extrem de aglomerată pe şosele, în weekend, nebunia s-a mutat în magazine. Am intrat pentru o jumătate de oră în cel mai mare mall din Bucureşti, AFI Palace Cotroceni. De aici se cumpără, în principal, cadourile. Coridoarele generoase care, într-o zi obişnuită par pustii, acum arată ca un furnicar de oameni: unii grăbiţi, alţii savurând plimbarea, chiar făcându-şi poze lângă imensul brad de Crăciun. Cine oboseşte, îşi odihneşte picioarele şi mâinile încărcate de plase pe băncuţele de pe culoare.  Aglomeraţie este şi în zona restaurantelor, dar şi la supermarket.

În Obor, lumea  cumpără orice, de  la mezeluri la brazi
În Obor, lumea cumpără orice, de la mezeluri la brazi

Însă adevărata nebunie e în piaţă. Lume pestriţă, de toate vârstele şi categoriile sociale, vine la Obor, una dintre cele mai mari pieţe ale Capitalei, pentru a-şi face aprovizionarea. De obicei este aglomerat în weekend, însă acum abia puteai să arunci un ac. Te izbeşte o amestecătură de mirosuri (de la brad până la portocale, jumări de porc şi gogoşi), o amestecătură de cărucioare şi sacoşe, de muşterii grăbiţi şi vânzători care îşi strigă marfa în gura mare, cete de colindători, ici-colo cerşetori sau câte un vânzător „discret”, care şopteşte printre dinţi „ţigări, ţigări”. Înotând în mulţime, cu un mieluşel în braţe, o femeie veselă îi îmbia pe cei din jur să pună mâna pe Vasilică, pentru noroc în noul an. „Mama lui Iisus nu a fost primită în nici o casă, a născut în staulul oilor, printre aceste animale. De aceea mielul înseamnă noroc”, explică femeia, continuând să strige cât o ţinea gura „Vasilică norocosu, albu şi frumos”.

În Obor, lumea  cumpără orice, de  la mezeluri la brazi
În Obor, lumea cumpără orice, de la mezeluri la brazi

O pierdem în mulţime, pentru ca în secunda doi, câţiva paşi mai încolo, prin zumzetul general, să răzbată: „Ia brăduţul, ia brăduţul!”, „avem coroniţe la ofertă”. Din păcate şi, spre surprinderea noastră, nu au prea mult succes. „Am vândut doar 30 de brazi până acum, dar sper ca de acum încolo să vină muşterii”, explică, dezamăgită, vânzătoarea. Un brad natural costă între 80 şi 300 de lei, coroniţele se vând cu 5-7 lei, iar crenguţele de vâsc cu 2-10 lei.


    În Obor, lumea  cumpără orice, de  la mezeluri la braziFoto: Sever Gheorghe
În Obor, lumea cumpără orice, de la mezeluri la braziFoto: Sever Gheorghe

„Eu am acasă brad artificial, acum am mai luat doar o coroniţă, pentru miros”, mărturiseşte Mihai. Nici Luiza Rândaşu, o doamnă de 58 de ani venită la piaţă cu soţul, nu a cumpărat brad. „Copiii şi nepoţii nu vin anul acesta acasă de Crăciun, sunt departe. Aşa că pentru noi nu are sens să împodobim. Oricum nu sunt de acord cu tăierea brazilor. Am luat totuşi nişte ornamente să punem pe masă şi crenguţe să ducem la cimitir. Restul cumpărăturilor sunt strictul necesar, cât să mâncăm, nu să aruncăm, să ne batem joc de bani şi de mâncare. Pentru mine, Crăciunul înseamnă familie, dragoste şi bucuria de a ajuta oameni mai puţin norocoşi”, spune femeia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net