Eşti alergic? De azi vezi pe etichete ce alimente nu ai voie să mănânci
Producătorii de alimente din România sunt obligaţi ca de azi să informeze corect consumatorii în legătură cu ingredientele produselor pe care le scot pe piaţă.
Etichetele trebuie să conţină informaţii referitoare la ingredientele alergene, indiferent dacă alimentele sunt vândute ambalat, vrac sau în restaurante. Componentele alergene trebuie să se diferenţieze de restul ingredientelor. Totodată, pe etichete trebuie să figureze ţara sau localitatea de origine a tuturor produselor din carne, dar şi a celor din miere, fructe şi legume. Produsele cu adaos de cofeină trebuie să conţină informaţia „Adaos de cofeină. Nu se recomandă copiilor şi femeilor însărcinate”. Din decembrie 2016, agenţii economici sunt obligaţi să menţioneze pe etichete şi în meniuri valoarea energetică şi conţinutul de grăsimi, de acizi graşi saturaţi, glucidele, proteinele, sarea şi zaharurile aflate în componenţa produselor. Amenzile sunt între 1.000 şi 10.000 lei, pentru etichetare incorectă, şi între 5.000 şi 50.000 lei, pentru ascunderea intenţionată a informaţiilor de pe etichete.